7 módszer a motiváció fenntartására

HR2018. okt 28.Növekedés.hu

Előbb utóbb mindenki megtapasztalja, milyen, ha alábbhagy a lelkesedése a munkahelyén vagy vezetőként nem tudja motiválni az alkalmazottait. Összeszedtünk 7 olyan dolgot, ami ilyen esetekben a segítségünkre lehet.

  1. Építsünk kapcsolatokat

Az életben a fontosabb dolgokat mind csapatmunkában tudjuk csak megoldani, nem kivétel ez alól a munkahelyi feladat sem. Lépjünk ki a komfortzónánkból: a héten legalább egyszer másokkal is ebédeljünk. Ryan Kahn karriertanácsadó szerint, ha például valaki olyannal ül le ebédelni, akivel egy vállalatnál dolgozik, de másik területen, akkor biztos lehet benne, hogy tanul valami újat a cégről, akár az iparágról, de még új mentorra vagy barátra is szert tehet. 
  1. Súlyozzuk a megoldandó feladatokat

Ahhoz, hogy sikeresek maradjunk, főleg akkor, ha elfogy a motivációnk, tudnunk kell, mikor kell elengednünk valamit. Ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy akarjuk, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy sikerüljön, aztán fogadjuk el, ha esetleg nem úgy ment, mint vártuk. Minél gyorsabban bocsájtunk meg magunknak vagy másoknak, annál gyorsabban tudjuk a figyelmünket a fontos dolgokra irányítani.
  1. A kisebb sikerek is ugyanolyan fontosak

A munkahelyi kisebb győzelmek ugyanolyan fontosak, mint a nagyobbak: pszichésen rögtön jobban érezzük magunkat, ami hozzájárul a pozitív munkamorálhoz. Tehát ne csak akkor érezzük a győzelmi mámort, ha valami nagy volumenű feladatot teljesítettünk, a siker minden esetben siker.
  1. Egyszerre csak egy lépést tegyünk

Bár a hosszútávú célok kitűzése is fontos, ha azok nem sikerülnek a kitűzött időpontig, hamar elfogyhat a motivációnk. Nehéz úgy boldognak lenni, ha folyamatosan az motoszkál a fejünkben, hogy még mennyire messze vagyunk a céltól. Viszont, ha kis lépésekben haladunk, és kisebb célokat is tűzünk ki magunk elé, majd valósítjuk meg őket, akkor ez a veszély kevésbé fenyeget. Akár óránkénti, napi vagy havi szinten megvalósítható célkitűzéseket is állíthatunk, így gyakrabban leszünk elégedettek magunkkal. 
  1. Írjunk listát

Minden reggel készítsünk egy listát, amelyen azok az apró célok vannak leírva, amelyeket aznap el akarunk érni. Helyezzük őket olyan helyre, ahol mindig láhatjuk, például az irodánk falára vagy egy emlékeztetőbe a telefonunkba. Viszont nem szabad rögtön túlvállalnunk magunkat, itt is érvényesül a „kezdjünk kis lépésekben” elv. Ha pedig már tisztában vagyunk azzal, mennyit bírunk, lehet növelni a teendők listáját.
  1. Ne hagyjuk ki az ebédidőt

A munkanap egyik legmeghatározóbb szünete az ebédidő, ugyanis komoly befolyással bír a munkanap eredményességére. Sokan kihagyják az ebédet, mert nincs rá idejük. A táplálkozási tanácsadók szerint ezzel veszélyeztetik a nap hátralevő részében a hatékonyságukat, ugyanis egy egészséges, könnyű ebéd segít energizálni a szervezetet, kordában tartja a vércukorszintet, így könnyebben tudunk a munkánkra koncentrálni.
  1. Tartsunk szünetet

Ha már úgy érezzük, nem tudunk megfelelően koncentrálni a munkára, érdemes egy 20-25 perces szünetet tartani. A legjobb, ha teszünk egy sétát a szabadban, esetleg a munkatársainkkal. Egy kiadós séta után felfrissülve, egészen más hangulatban tér vissza az ember az irodába, nem beszélve arról, hogy a fejünk kitisztul és a vérkeringésünk is beindul. (via Entrepreneur)

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.