A járvány után nehéz az irodába hajtani a dolgozókat - Sok cég nem is meri!

HR2021. máj. 25.D.J.

A munkavállalók egy része annyira megszerette az otthoni munkát, hogy nem is akar lemondani róla.

Európában szinte mindenütt kezd lecsengeni a járvány harmadik hulláma. Ahogy a korlátozások egyre csak lazulnak, lassan kezd visszatérni az élet a régi kerékvágásba. Az éttermek és a mozik egyre másra nyitnak újra, az utcákon pedig lehet, hogy nemsokára már kuriózumnak számítanak a maszkot hordó sétálók.

A munkahelyek viszont többnyire még mindig úgy festenek, mintha a járvány legnehezebb napjait élnénk. Alig páran lézengenek a nagy irodaházakban.

Amerikában egy biztonsági cég a Kastle Systems májusban készített egy felmérést és arra jutottak, hogy a New York-i irodákba csak a dolgozók 16,3 százaléka tért vissza, ami alig több a korábbi adatoknál. A munkavállalók között persze van, aki az egészségét félti, de sokan szimplán csak annyira beleszerettek az otthoni munkába, hogy nincs kedvük a váltáshoz – írja a Financial Times.

Az ügyvezetők és a vezérigazgatók rendre az elsők között tértek vissza a munkahelyekre, de sok helyen majdhogynem egyedül találták magukat az irodákban.

A világ nagyvárosainak igen csak rossz hír lenne, ha ez a felállás hosszan elhúzódna. Hisz az olyan metropoliszokban, mint London vagy New York, a nagy irodák uralják a központokat. A városok arra rendezkedtek be, hogy a központokban ki tudják szolgálni a rengeteg irodai dolgozót.

Az ingatlanárak esése már most elindult, de az érintettek még abban bíznak, hogy pár hét vagy hónap és minden olyan lesz mint régen.

A nagy cégek mindenesetre próbálják óvatosan visszahajtani a dolgozókat. A JPMorgan szeretné ha júliusra az alkalmazottak nagy része visszatérne az irodába. De hasonló célokkal állt elő többek közt a Blackstone és a Goldman Sachs is.

A Google közben azt jósolja, hogy a jövőben a dolgozók 60 százaléka fog heti pár napot tölteni az irodában, 20 százalék pedig rendszeresen be fog menni.

Az IBM-nél úgy látják, hogy egy év vagy több is lehet, mire az irodai helyzet rendeződik.

A Financial Times-nak néhány ügyvezető azonban úgy fogalmazott, hogy nem is merik siettetni a dolgozókat. Félnek attól, hogy ha túl nagy szigorral lépnek fel és kikövetelik az irodai munkát, akkor a dolgozók lelépnek a konkurensekhez.

Phil Kirschner tanácsadó szerint az alkalmazottakban eddig is megvolt az igény a rugalmas munkavégzésre.

A mostani állapotok nem a semmiből jöttek. Kirschner szerint sok alkalmazott most hogy látja, hogy a cége akkor is működik, ha otthonról dolgozik, úgy gondolja: „ha a munkáltató azt akarja, hogy bemenjek győzzön meg róla, hogy érdemes”.

De nem mindenki biztos abban, hogy nagy változások előtt állunk. Egy ingatlanbefektetési cég, a Rubenstein Partners vezetője szerint az emberek ott akarnak majd lenni, ahol a döntések születnek. Emiatt az irodák nem fognak kimenni a divatból.