Az öt leggyakoribb hiba, amit fiatal vezetők elkövetnek

HR2017. okt 20.Növekedés.hu

A vezetői tapasztalat nélkül kinevezett fiatal menedzserek sokszor esnek ugyanazokba a hibákba. A sok túlórával, vérrel-verejtékkel megszerzett előléptetés után gyorsan elpárologhat a győzelem felett érzett boldogságérzés, ha nem tudnak mit kezdeni az új szerepkörrel járó változásokkal. Lássuk a legjellemzőbb hibákat, melyek a ranglétrán gyorsan előrejutó fiataloknál előfordulhat.

  1. Sokan érzik úgy, hogy az új pozíció miatt változtatni kell az addigi viselkedésükön, új személyiséget kell felépíteniük, ami közel áll egy megálmodott vezetői ideáljához. Ez azonban komoly gondokhoz vezethet, hiszen mindenki akkor fejlődik legjobban, ha önmagával békében él, és nem adja fel alapvető jellemvonásait. Ahhoz, hogy valaki jó vezetővé válhasson, nem kell az addigi személyiségét megváltoztatnia, csak a munkatempóján és -módszerein annyit, amennyit az új feladatkör megkövetel. Kétségkívül nehéz azonban a kettőt szétválasztani, és meghúzni a határvonalat.
  2. Az emberek nem szeretik azokat a változásokat, amelyek okát és célját nem értik, ilyenkor felesleges követelményként érzékelik, nem azonosulnak velük. Ezért előremutató, ha egy új vezető bizonyos mértékig bevonja a beosztottait a döntési/munka-folyamatokba, és érezteti, mennyire fontos a munkájuk. Hasznos, ha kikéri véleményüket, és csak akkor módosít az addig jól bevált gyakorlaton, ha az tényleg szükséges.
  3. Sokan kőbe vésett tényként kezelik, hogy csak egyféle módszer létezik a megfelelő vezetéshez. Minden cégnél, embernél azonban más-más módon kell megteremteni a vezető-beosztott közötti harmóniát. Ami ugyanis egyszer, egy vállalatnál működött, nem biztos, hogy másodszor is ugyanúgy sikerülhet.
  4. Több új fiatal főnök azonnal rengeteg javító elképzeléssel áll elő, mert minél jobb benyomást kívánnak tenni, és szeretnék megerősíteni a beosztottakban a tudatot, miszerint ők az abszolút vezetők. Ám az új ötleteiket nem biztos, hogy a gyakorlatban is képesek majd megvalósítani, ami óhatatlanul is presztízsveszteséggel jár. Lépésenként, megfontoltan érdemes haladni, észben tartva, hogy nem mindig a legjobb ötlet győz, hanem a legcélravezetőbb.
  5. Sokakban él a sztereotípia, hogy vezetőnek születni kell. Eszerint csak egy bizonyos ember típus létezik, amely képes megbirkózni a nehéz döntésekkel és vezetői kihívásokkal. Ennek az elméletnek azonban nagy valószínűséggel csak a félelem az alapja. Ha valaki megtalálja a számára testhez álló feladatot, támogató munkahelyi légkört és morált, könnyen válhat vezetővé, hiszen az igazi vezetők tapasztalatok árán születnek. 
 

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.