Hogy fognak kinézni a konferenciák a pandémia után?

HR2021. máj. 7.B.F.

A konferenciák általában szállodákban, vagy rendezvényközpontokban kerülnek megrendezésre, a résztvevők pedig nem igazán tudnak távolságot tartani, lévén egymás mellett ülnek, a büfékben együtt étkeznek, és beszélgetnek a tömött termekben. Sok rendezvényre a világ minden tájáról érkeznek résztvevők. A Covid-19 korszakában ezek a „szuperterjesztő események.”

Paul Hunter, a University of East Anglia orvosprofesszora szerint a konferenciák megfelelnek azoknak a kritériumoknak, amely alapján valami szuperterjesztő eseménynek számít: nagyszámú ember találkozik, a társadalmi gátlások és normák enyhülnek, az emberek együtt töltik az időt.

Digitális megoldások

Mindenki az e-konferenciákról beszélt már a koronavírus előtt is, de kevesen vizsgálták meg ténylegesen ezt a lehetőséget, kevesen tekintettek rá opcióként - mondta Mandy Jennings, a cheshire-i székhelyű Paje Consulting rendezvényszervező vállalkozástól.

A szakemberek elismerik, hogy a digitális események bizonyos szempontból halvány utánzatai a hagyományos konferenciáknak.

Bár a szervezők az online események esetében is igyekeznek minél hasonlóbb élményt nyújtani, sokkal nehezebb dolguk van úgy, hogy az emberek fizikailag nincsenek egy helyen. Az előadók és a résztvevők általában ragaszkodnak egy napirendhez a digitális konferenciákon, de az időkeret rövidebb.

A személyesen megtartott eseményeknek vannak bizonyos előnyei, amelyek a digitális környezetben nehezen tudnak érvényesülni.

A vállalkozások nem kis összegeket költenek arra, hogy alkalmazottakat küldjenek a konferenciákra, elsősorban a kapcsolatépítési lehetőségek miatt. Az előadók kommunikálnak a közönséggel, ötleteket és inspirációt merítenek - ez adja a konferencia élményét.

Változó jövőkép

A szakértők úgy vélik, amikor a fizikai konferenciák visszatérnek, valószínűleg nagyon másképp fognak kinézni, mint amit megszoktunk.

Sokan elkezdtek már az olyan mikrofonok beszerzését, amelyek a résztvevő feje fölött lógnának, vagy olyan rendszerek bevezetését fontolgatják, amelyek lehetővé teszik a kérdezőknek, hogy egy online csevegőrendszeren kérdezzenek.

A bútorokat valószínűleg messzebb kell majd elhelyezni, a papíralapú anyagokat digitálisra kell cserélni, a büfé helyett külön dobozos ebédet fognak felszolgálni és azt is meg kell fontolni, milyen sűrűn érdemes konferenciát rendezni. A maszk hordása egyelőre kötelező lesz.

A félelemfaktor

Linda Bauld, az Edinburgh-i Egyetem közegészségügyi professzora óvatos a konferenciákkal kapcsolatban. Szerinte ami az egyik fő előnyük, hogy sok ember gyűlik össze beltéri környezetben, azt a pandémia idején pont, hogy kerülni kell.

A nemzetközi konferenciák egyelőre nem működőképesek: amellett, hogy egyes országok állampolgárai magasabb kockázatot jelentenek a magasabb fertőzési arány miatt, megjegyzi, hogy maga a repülőgépeken és taxikban történő utazás kockázata is elrettentő lehet.

A szakértők szerint az oltás érkezése lehet a megoldás, bár sokan egyelőre nem fogják megkockáztatni az utazást.

(via BBC Worklife)