Mi alapján választják ki az alkalmazottakat az Apple-nél?

HR2020. nov. 5.Növekedés.hu

Ha munkát szeretnénk az Apple-nél vagy bármely más versenyképes vállalatnál, akkor érdemes odafigyelni arra, hogy Tim Cook, az Apple vezérigazgatója milyen készségeket, tulajdonságokat keres a pályázókban. Az olyan jelentkezőket létesíti előnyben, akik „másként gondolkodnak”, ahogy azt az Apple híres szlogenje tanácsolja.

Ösztönös késztetés a világ formálása 

Elégedettek vagyunk azzal, ahogy a dolgok állnak, vagy formálni akarjuk a körülöttünk lévő világot? Tim Cook esete jó példa erre a dinamikus gondolkodásmódra: amikor elfogadta az Apple állásajánlatát, azt mondta, megvizsgálta az Apple problémáit, és rögtön tudta, hogyan tud hozzájárulni a cég fejlődéséhez. Feladata a beszállítói rendszer megreformálása és a cég raktározási rendszerében a „just-in-time” rendszer kiépítése volt, és remek munkát végzett.

Kockázatvállalás

Cook elhatározása, hogy megoldja az Apple akkori problémáit, óriási kockázatot jelentett a karrierje szempontjából. Amikor Steve Jobs 1998-ban felajánlott neki egy lehetőséget az Apple-nél, sokan úgy tekintettek az almás cégre, hogy valószínűleg el fog bukni. Egy évvel korábban a Microsoft 150 000 millió dollárt fektetett be azért, hogy az Apple egyáltalán talpon maradjon. Miután felajánlották neki az állást, Cook mindenkitől azt hallotta, hogy neki a Compaq számítógépgyártó cég elnökhelyettesének kell maradnia, mivel ott vár rá ígéretes karrier. Cook végül az Apple-nél kötött ki és máig ott dolgozik. Vajon hányunknak mondták már, hogy maradjunk a munkahelyünkön, ahelyett, hogy bátorítottak volna, hogy vállaljunk kockázatot, mert lehet, hogy egy sokkal jobb munka vár ránk?

Tim Cook

Jövőbe vetett hit

Amikor Cooktól egy hatodik osztályos tanuló egyszer megkérdezte, hogyan lett az Apple vezérigazgatója, elmondta, fogalma sem volt arról, hogy mit hoz a jövő. Soha nem álmodott arról, hogy az Apple vezérigazgatója lesz, nem gondolta volna, hogy ez lehetséges. Végül 1998 elején ajánlottak neki munkát a cégnél. Abban viszont mindig hitt, amit Abraham Lincoln egyszer mondott: „Felkészülök, és egy nap eljön az esélyem.”

„Tanulj keményen, végezz jó munkát, és higgy abban, hogy ezek összeadódnak és egy olyan útra vezetnek, ami a leghihetetlenebb utazás lesz az életedben.”

– fogalmazott.

Hallgatni a megérzésekre

Cook a megérzéseire hallgatott, amikor úgy döntött, hogy elfogadja Steve Jobs ajánlatát. Ha úgy érezzük, hogy sokkal többet kínálnak egy másik munkakörben, egy másik cégnél, akkor érdemes lépni. Ahogy Cook fogalmaz:

"Mi az Apple-nél olyan embereket keresünk, akik valóban meg akarják változtatni a világot, és mindent beleadnak ennek érdekében."


(via Fast Company)