Jakab Ferenc: azonnal beadatnám magamnak az oltást, a kínait és az oroszt is

Hírek2020. nov. 5.H. É.

A koronavírus ellen fejlesztett oltóanyagok biztonságosak lesznek, és csak általuk lehet legyőzni a mostani járványt – hangsúlyozta Jakab Ferenc virológus professzor, aki szerint a következő világjárványokat is állatról emberre terjedő kórokozók fogják előidézni, ezért a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell fektetni ezek kutatására.

Én lennék az első, aki lesátorozna az oltóközpont előtt, abszolút vakcinapárti vagyok – mondta Jakab Ferenc professzor a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának víruslaborjának vezetője, amikor az MTA Tudomány ünnepe rendezvénysorozata keretében tartott előadását követően megkérezték: beoltatná-e magát a koronavírus elleni vakcinával. Jakab Ferenc professzor hozzátette: a vakcinafejlesztések kellőképpen körültekintően zajlanak, ezért nem félne beadatni az orosz és a kínai oltóanyagot sem, mert mindegyik jól ismert és bevált technológiákkal készül. Szerinte bízhatunk abban, hogy a jövő év elején elérhető és hatékony vakcina áll rendelkezésünkre itthon is. El kell felejteni az oltásellenességet, mindenkitől azt kérem, oltassa be magát, amint erre lehetőség adódik – fogalmazott.  

A virológus professzor a növekedés.hu kérdésére azt is elmondta, hogy a jelenleg fejlesztett mintegy 180 oltóanyag, azon belül is az a 6, amelyik már a célvonalig jutott, feltehetőem jó lesz a ma ismert mutánciók kivédésére is. Minden biológiai rendszer változik – tette hozzá –, ez a vírus is, de amíg ez a folyamatos változás nem okoz funckionális változást, nem befolyásolja a sejthez kötődést, a fertőzőképességet, a mutáció csupán egy betűcsere a vírus genetikai állományában. A SARS-CoV-2 elatíve stabil vírus, még nem látják azt a drasztikus változást, ami jelentősen befolyásolná a vakcinafejlesztési kísérleteket. A koronavírus változóképessége egyébként messze nem olyan nagy, mint például az influenzavírusé.

Jakab Ferenc a Covid-19 járvány kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az emberek magatartása nem változik, a járványok korára kell felkészülni. A globalizáció, az urbanizáció, az elképesztő mértékű utazások miatt azok a kórokozók, amelyek korábban legfeljebb csak egy-egy gócban okoztak megbetegedéseket, náhány embert fertőzve meg, most nagyon gyorsan el tudnak terjedni és pandémiát tudnak kirobbantani.

Ezek zömét az állatvilágban cirkuláló, állatról emberre is terjedő vírusok okozzák, az úgynevezett zoonózisok, amelyek időről-időre okoznak kisebb-nagyobb járványoat, de ezeket csírájában el is fojtjuk. Az emberi megbetegedések mintegy 60 százaléka zoonózis, azok háromnegyede új vagy újra támadó fertőzés, és ezeknek a 80 százaléka potenciális biológiai fegyver. A zoonózisok iskolapéldája a koronavírus, amely döntően denevérek között cirkulál, és amellel kapcsolatban már egy 2018-as amerikai tanulmány is kimutatott emberi fertőzéseket, csak azok akkor még nem lépték át azt a határt, amikor emberről emberre is terjedni képesek.  Azzal kapcsolatban, hogy vajon lehet-e tudni, melyik állatok között terjedő vírus lehet a következő világjárvány potenciális okozója, Jakab Ferenc úgy nyilatkozott: világszerte folynak ilyen jellegű kutatások, Pécsett is. Ez a pandémia a főpróbája volt annak, hogyan tudnak összefogni a világ kutatóintézetei, ha kezelni kell a bajt. A cél azonban ez esetben is a megelőzés – mutatott rá.