MKB Consulting: A 2021-27-es pályázatok újdonsága a feltételesen visszatérítendő konstrukció

HR2021. jún. 18.MKB Bank Nyrt.

A 2021-27-es pályázati ciklus fontos jellemzője lesz a feltételesen visszatérítendő konstrukciók megjelenése - az eddig alkalmazott - vissza nem terítendő konstrukciókkal szemben.

A feltételesen visszatérítendő konstrukciók esetében a pályázók az elnyert támogatást, visszatérítendő támogatás formájában, 100% előlegként hívhatják le, majd a beruházást befejezését követően, a visszatérítendő támogatás - bizonyos feltételek teljesülése mellett - részben vagy egészben vissza nem térítendővé válik.

Takács Jenő, az egyik legnagyobb haza tulajdonú pályázati és pénzügyi tanácsadó vállalatnak, a minősített IFKA tanácsadó  MKB Consulting Zrt.-nek az értékesítési igazgatója a feltételesen visszatérítendő támogatások szabályainak a jelentős változására figyelmezteti a pályázókat.

A tervezetben megismertekhez képest, jelentősen szigorúbb visszamérési feltételekkel jelent meg a GINOP Plusz 1.2.1-21 pályázati konstrukció. A mutatók alapján a vállalkozások jelentős része azzal számolhat, hogy a számára megítélt támogatás csak kisebb része lesz ténylegesen vissza nem térítendő. A tervezethez képest viszont előnyt jelent az, hogy az igényelhető támogatási előleg 90%-ról 100%-ra változott és egyszerűsödött a maximálisan elszámolható összköltségek meghatározása is.

Azon vállalkozásoknak lehet nagyon kedvező az új GINOP Plusz konstrukció, amelyek a beruházásukat akár pályázati forrás nélkül vagy akár hitelből is megvalósítanák, hiszen 100 % előleg kifizetése mellett, a támogatás negyven százaléka, jól teljesíthető feltételekkel, vissza nem térítendő támogatásként vehető igénybe.

A felhívásban szereplő feltételek alapján a megítélt, teljes támogatás 40%-a viszonylag könnyen elérhető vissza nem térítendő formában. Ennél jobb feltételekkel számolhatnak ott, ahol a vállalkozások bruttó hozzáadott értéke (BHÉ), meghaladja a GDP arányos növekedés kétszeresét.

Abban az esetben, ha egy vállalkozás nem tudja teljesíteni azokat a feltételeket, melyek a teljes támogatás vissza nem térítendővé válásához szükségesek, a vállalkozásnak vissza kell fizetnie a vissza nem térítendő támogatáson felüli összeget. A cél az, hogy minden vállalkozás beruházása megvalósuljon, és ehhez megtaláljuk a legmegfelelőbb konstrukciót.