Ön is vezetője saját cégének? - Nem jó úton jár

HR2018. ápr 29.Növekedés.hu

Egyszerűen többet ér egy cég, ha nem a tulajdonos vezeti, ezt objektív adatok bizonyítják  - mondta Szendrői Gábor a Concorde MB Partner ügyvezetője a Budapest Bank által szervezett üzleti találkozón. Azt, hogy egy esetleges eladás esetén egy cég mennyit ér, több tényező vizsgálatából alakul ki. Ezek egyike, hogy milyen menedzsmentstruktúra van a cégnél - hangsúlyozta Szendrői Gábor. A hazai középvállalatok jelentős részét a tulajdonos vezeti, a gazdasági vezető általában valamelyik rokon.

Mindenben a tulaj dönt, ha valamilyen baj van a cégben, a többiek a tulajdonoshoz fordulnak, aki ettől ideges.

Nem tud elmenni szabadságra, vagy ha igen, ott is állandóan keresik. Ezen célszerű változtatni. A hazai középvállalatok legtöbbje a fenti gondokkal küzd. Ugyanígy jellemző a legtöbb hazai cégre, hogy nincs leírt jövőképük. A nagy leterheltség közepette ugyanis erre van a legkevesebb ideje a mindenért felelős tulajdonosnak. Valójában nincs igazi üzleti terv. Ugyan a bank miatt muszáj valamit összehozniuk, de az tényleg csak azért készült, hogy a pénzintézet kapjon valamit, és nem sok köze van a valósághoz. Ez is nagy baj - hangsúlyozza Szendrői.   Hiányzik a struktúrált adminisztráció. A legtöbb hazai tulajdonos külső könyvelőt választ, pont azért, hogy távol tartsa magától a számára kellemetlenséget jelentő adminisztrációt, a könyvelést. Pedig ez egyben azt is jelenti, hogy nem tud adatokról, a cég valódi számairól szinte semmit. Évente egyszer aláír egy bevallást, de hogy abban a különbőző számok mit jelentenek nem magyarázza el neki senki, és ráadásul bármilyen statisztikai adatra lenne szüksége épp a távolság miatt nem is kapja meg. Pedig az érzésből irányítás kevés, folyamatosan monitorozni, kontrollálni kellene a céget. Ehelyett a magyar gyakorlat az, hogy a külső könyvelő személyes barátja bizalmi alapon aláírja az auditot. Így a legegyszerűbb megúszni - gondolják a tulajdonosok. Miközben ez egy veszélyes gyakorlat, amely csökkenti a cég értékét is. Fontos lenne, ha külső testületek is kialakulnának a cégekben, de ez sem jellemző. Ez is mutatja a hazai felsővezetők magányosságát - állítja Szendrői Gábor

Szerinte az egyik legnagyobb baj, hogy a tulajdonosok mindenképpen ragaszkodnak a közvetlen vezetéshez, s ez konkrétan csökkenti a cégek értékét.

Ritkán fordul ugyanis elő az, hogy egy céget megvesznek és a jelentősebb összeget kapó tulajdonos továbbra is 15 órákat dolgozik majd a cégben, miközben valójában azért adja el azt, hogy ettől megszabaduljon. Aki tehát cége értékesítésében gondokozik rendbe kell tegye ezeket az alapvető dolgokat, és igen, muszáj lesz külső vezetőre bíznia cége vezetését. Kamasz Melinda

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.