Öt tipp, hogy jó benyomást tegyünk az emberekre

HR2018. máj 3.Növekedés.hu

Elképesztően rövid idő, kevesebb mint egy másodperc alatt alkotunk véleményt valakiről elsőre egy kép alapján, 7 másodperc alatt pedig egy találkozás során. Az első benyomás különleges jelentőséggel bír, mert ezen később csak nagyon nehezen lehet változtatni. A jó benyomás kialakítása tanulható: mutatjuk, mire figyeljen.   A Princeton Egyetem kutatása szerint erre az 5 dologra mindenképp figyeljen, ha jó benyomást akar tenni!

1. Megfelelő öltözködés

Öltözékünk hatással van a fellépésünkre és a gondolkodásmódunkra is. Az első benyomás közel 60 százalékban a külső megjelenésen alapul, legalábbis a kutatások szerint. Sőt, egyes tanulmányok még azt is kimutatták, hogy a külső, azon belül a hajszín vagy a testalkat alapján arra is következtetni lehet, mekkora az adott ember jövedelme. Első találkozás alkalmával tartózkodjon az erős parfümtől és az extrém ruháktól, válasszon letisztult és elegáns ruhadarabokat.

2. Határozott kiállás

Figyeljünk a testbeszédünkre: az egyenes testtartás, egy kedves mosoly, a szemkontaktus, mind-mind bizalmat ébreszt. Szakértők szerint jól bevált módszer, ha tudatosítja magában, hogy egy magabiztos üzletember.

3. Erős kézfogás

A megfelelő kézfogás és tekintet sokszor sorsdöntő hatással bírhat, és nagyban hozzájárul a pozitív benyomás kialakításához. A határozottság bizalmat kelt, a „döglött hal” típusú kézfogásból sokan a bizonyalanságra és a sikertelenségre következtetnek. Azonban túl sokáig sem szabad szorítani a másik kezét: két- három másodperc mindenképp elegendő.

4. Szemkontaktus

Az egyik csodafegyver az első benyomás kialakításánál a szemkontaktus. Aki egy beszélgetés során a másik ember szemébe néz, intelligensebbnek és magabiztosabbnak tűnik a felmérések szerint. Aki azonban kerüli a másik tekintetét, azt kevésbé őszintének, határozatlannak tartják. Azoknak, akik nem szívesen néznek a másik szemébe, a szakértő azt tanácsolja, hogy a szemöldökre, vagy a szemek közötti részre fókuszáljanak.

5. Témaválasztás

Van néhány tabunak számító téma, amelyet mindenképp kerüljön el az első beszélgetés során. Ilyen például a másik anyagi helyzete, a vallási, a politikai nézetei, a magánélete. A társalgás könnyed, de ne tolakodó hangnemben folyjon. Fontos a megfelelő artikuláció: a motyogást és a túl halk beszédet szintén a bizonytalanság jeleként értelmezik sokan. (Forrás: Entrepreneur)