Sokkolta a járvány, de ma már külföldön terjeszkedik a magyar HR-cég

HR2020. dec. 17.Kovács Dániel

Szlovákiai HR-cégben vásárolt tulajdonrészt a magyar WHC Csoport. A HR szolgáltató tavasszal megsínylette a járványhelyzet miatti lezárásokat, de gyors kilábalás után ma már az a cél, hogy öt éven belül meghatározó szereplővé váljon a szlovák piacon a munkaerő-kölcsönzés és munkaerő-közvetítés területén. Göltl Viktor ügyvezető beszélt arról, miért lesz egyre fontosabb ágazat a munkaerőkölcsönzés, miért jó a magyar gazdaságnak, hogy a WHC Ukrajnában is toboroz, lapunknak azt is elárulta, reményeik szerint hamarosan egy jóval nagyobb pályán, a közép-kelet-európai régióban is az élbolyban lesznek.

Mennyire ütötte meg a szektort a járványhelyzet?

Jelentősen. A piacon elég erős lakmuszpapírnak számítanak a munkaerőszolgáltatók. Ahogy állt meg az élet tavasszal, úgy lett egyre kevesebb munkaerőre szükség. Mi is megsínylettük azokat a hónapokat,

hirtelen a volumenünk harmincöt százalékát elvesztettük.

Volt néhány álmatlan éjszakánk, viszont azt is egyből megéreztük, amikor mindenki újra elindult, a vállalatok hatalmas mennyiségű szolgáltatást kezdtek el lehívni tőlünk.

Annyira beindult az üzlet, hogy most, december elején magasabb szinten van a volumenünk, mint márciusban a lockdown előtt. Egy nagyon huszáros hajrát tudtunk végrehajtani ebben az évben, ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy eredményesség tekintetében biztosan rosszabb évet fogunk zárni, mint 2019-ben.

Elsősorban azért, mert a költségeinket csak minimálisan tudtuk csökkenteni. A munkatársainkat megtartottuk, nem voltak leépítések, mivel azt akartuk, hogy a kompetencia megmaradjon házon belül, ha jön a nyitás, és újraindul minden, egyből tudjunk reagálni. Ebben egyébként nagyon sokat segített a kormány által nyújtott bértámogatás, ezt három hónapig kaptuk és így túl tudtuk élni a tavaszi, koranyári nehéz időszakot.

Előbb-utóbb túlleszünk a járványon is, mennyire lesz majd szükség kölcsönzött munkaerőre a poszt-covid világban?

Az érzékelhető a vállalatoknál, hogy amennyire csak lehet rugalmasan próbálják tartani a dolgozók létszámát a mindenkori a megbízásaikhoz igazítva. Amikor sok munka van, több emberre van szükségük és vice versa.

Egyes cégek kifejezetten mérik és szorgalmazzák, hogy egy adott bevételt minél kevesebb saját dolgozóval állítsanak elő. Ez a jövőben sem fog változni.

A járványhelyzettől függetlenül a HR szolgáltatók szerepe akkor nő meg, ha egy adott megyében, országban, vagy éppen régióban alacsony, három-öt százalék körüli a munkanélküliség. Ilyenkor nem állnak kígyózó sorok a gyár kapujában munkáért, hirtelen fontos lesz, hogy érzik magukat a dolgozók a munkahelyen, mennyit keresnek….

Magyarországon, de beszélhetünk Közép-Kelet Európáról is, már évek óta munkaerőhiányról szólnak a hírek…

Igen, nálunk is felértékelődött a HR-szolgáltatók szerepe, és ezért van az is, hogy számos munkakörbe már Ukrajnában tudunk csak munkaerőt toborozni.

Tíz éve még alig lehetett hallani a WHC-ról, most pedig Szlovákiában terjeszkedik a cég. Hogyan sikerült ekkorát ugrani?

A WHC Kft. 1990-ben alakult, de igazán az elmúlt tíz évről mondhatjuk el azt, hogy a megfelelő emberek a megfelelő helyre kerültek a cégen belül. Focis hasonlattal élve jó támadójátékos került a csatár pozíciójára, a bal lábas játszhat a baloldalon, éles szemű hálóőr került a kapuba. Ennek köszönhető, hogy az egész csapat nagyot tudott előre lépni. A hazai piacon elég jelentősen megerősödtünk, ennek pedig az lett a gyümölcse, hogy évről évre egyre jobb pénzügyi eredményeket értünk el, és mivel magyar tulajdonú cég vagyunk, ezeket a pénzeket nem kellett elutalunk a külföldi menedzsment bankszámlájára.

Félre tudtunk rakni, egy idő után már annyi tartalékunk gyűlt össze, hogy el tudtuk indítani a nemzetközi terjeszkedést, különböző akvizíciókkal cégeket vásároltunk, a Pannon-Work Slovakia felvásárlását is ebből tudtuk finanszírozni.

Mi lehet a reális cél a szlovák piacon?

A következő években meghatározó brand akarunk lenni. Ugyanazt az erős piacépítő munkát akarjuk végigcsinálni, ami itthon már sikeresnek bizonyult. Korai lenne még megjósolni, hogy milyen mértékben sikerül majd megnövelni a piaci jelenlétünket, de azt mindenképpen kitűztük a zászlónkra, hogy nem akarunk a futottak még kategóriába tartozni.

Mikor ütötték nyélbe az első határon túli akvizíciót?

2015-ben egyből két országban, Szerbiában és Ukrajnában is meg tudtunk jelenni. Ezek nem felvásárlások voltak, zöldmezős beruházással hoztunk létre leányvállalatokat. Ezen kívül ma már jelen vagyunk Ausztriában, és most már Szlovákiában is. Utóbbi már egy igazi akvizíció volt, egy meglévő működő cégben társulatunk be és szereztünk tulajdonrészt, amely mostantól WHC Slovakia néven folytatja működését. A közeljövőben még függőben van egy ígéretes előrelépés. Folynak a tárgyalások, korai lenne még megmondani, hogy mi lesz a végeredmény, de a volt jugoszláv területeken próbálunk meg terjeszkedni.

A HR szolgáltatásokon belül milyen területeket tud lefedni a WHC?

Foglalkozunk toborzással, munkaerőkölcsönzéssel - A WHC jelenleg háromezerháromszáz fős kölcsönzött fizikai munkaerőállománnyal rendelkezik, illetve az idei évben már közel háromszázötven, főként szellemi foglalkozású munkavállalót közvetített ki ügyfeleinek. A harmadik pillér a bérszámfejtési szolgáltatásunk.

Akár még az ország működéséhez szükséges létfontosságú cég is lehet a WHC, tekintve hogy számos országban jelen van, nagyobb területen tud toborozni. Működik egyfajta csapatmunka a leányvállalatok között?

Természetesen, részben ezért is hoztuk őket létre. Persze mindegyik leányvállalat esetében az az elsődleges cél, hogy az adott országban fellépő szükségletekre reagáljon, és felépítse a saját brandjét, de egymást is tudják segíteni, a szerbiai iroda tud nekünk Magyarországra vagy Ausztriába de Szlovákiába is.

Ez azért elég nagy előnynek tűnik, főleg ha sikerül a cégnek Közép-Kelet Európa nagyjai közé kerülni…

Nagyon igyekszünk, de nem lesz egyszerű. Már látjuk azokat a versenytársakat, akik már most is komoly volumeneket mozgatnak meg. A nemzetközi szintre kilépve egy más típusú versenybe fogunk bekapcsolódni, mint amit eddig tapasztaltunk. Ez már egy másik bajnokság, kicsit olyan lesz, mint a Fradinak a BL-ben. Fel kell kötni a gatyát.

Maradva a hasonlatnál, hogy fogják az öt-egyes vereséget elkerülni?

Biztos, hogy lesz ilyen is, de szerencsére nálunk nincs olyan, hogy sípol a bíró, és le kell vonulnunk a pályáról. Folyamatosan tudunk szervezni, fejleszteni. Levonjuk a tanulságokat, hiszen biztosan lesz olyan, amit elrontunk, de tanulhatunk belőle és legközelebb másképp csináljuk. Erősebbek és ügyesebbek leszünk, és ebben a meccsben addig leszünk benne ameddig csak tudunk.