Tartóssá válhat a home office a járvány után a német cégeknél

HR2020. jún. 4.Növekedés.hu

A koronavírus-járvány okozta válság felgyorsítja a mobilis, rugalmas munkavégzés trendjét. Németországban a szakértők szerint a következő 5-7 évben 3-5 millió alkalmazott helyezheti át tartósan az irodából a saját otthonába a munkavégzés helyszínét, aminek hatására 15 százalékkal csökkenhet az irodák iránti kereslet.

A McKinsey nemzetközi vállalati tanácsadó cég elemzői a német Welt am Sonntagnak elmondták, hogy számításaik szerint

az irodai munkahelyek 20-30 százaléka szűnhet meg a válság révén Németországban. A hetilap újságírói is hasonló következtetésre jutottak a frankfurti tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok körében végzett felmérésük alapján. 

Az Eon-nál úgy vélik, hogy a koronavírus-járvány örökre megváltoztatja a munka világát. A tőzsde DAX-30 indexében jegyzett másik energiaszolgáltató cégnél, az RWE-nél a vezetők csak jó tapasztalatokat szereztek az elmúlt hónapokban a távmunkával, és azzal számolnak, hogy a home office a járvány után is egyre inkább elterjed majd.

A Volkswagennél azt közölték, hogy jelenleg hozzávetőleg a munkavállalók 20 százaléka dolgozik otthonról, és ez az arány hosszabb távon 30 százalékra is emelkedhet.

Ha az otthoni munkavégzés találkozik az alkalmazottak elvárásával is, akkor mindenki nyer, win-win szituáció jöhet létre, mert nemcsak a dolgozó érzi jól magát, hanem a cégek is jól járnak, rengeteg költséget spórolhatnak meg az irodabérletek felmondásával. Egyelőre azonban a munkatársak lassú, a higiénés előírásoknak megfelelő visszatelepítése zajlik egyes vállalatoknál.

A Deutsche Telekom a dolgozók 20 százalékának kínálta fel, hogy visszatérhet az irodába, és a következő hetekben lassanként minden második munkatárs ismét „bentről” dolgozhat.

Szakértők úgy számolnak, hogy ennél nagyobb arányú irodai dolgozói létszám csak akkor érhető el, ha megjelenik a piacon a koronavírus elleni oltóanyag.

A tartós otthoni munka azonban több a munkahely egyszerű áthelyezésénél. A vírus keltette válság kikényszerítette ugyan a home office-t, de a legtöbb cég erre nemcsak technikailag nem volt felkészülve, de hiányzott a „kipróbált” cégvezetés is.

Manapság sok menedzser teszi fel a kérdést, miként lehet a vállalati kultúrát a szétválasztott munkahelyek ellenére fenntartani, mikén lehet motiválni a dolgozókat, hogy lehet mérni a teljesítményt. A kihívás még nagyobb lehet, ha a munkavállalók egy része otthon, másik része az irodában van.

A dortmundi műszaki egyetem munkaerőpiaci kutatóintézete jelenleg is dolgozik egy, az otthoni munkavégzés hatását vizsgáló tanulmányon. A kutatók szerint

a hónapok óta tartó home office negatív eredménye, hogy sok munkavállaló egyre kevésbe érzi magát egy közösség tagjának. Hiányzik nekik a találkozás és a személyes együttműködés a kollégákkal, és az a tudat, hogy minden munkanapon felkereshetnek egy helyet, ahol tevékenykedhetnek. Ez a hiányérzet és a belőle fakadó rossz közérzet pedig ronthatja a motivációt és a termelékenységet.

A német szakszervezetek országos szövetségének (DGB) szakértői is a munkavállalókért aggódnak. A Die Welt című lapnak nyilatkozva rámutattak, hogy az iroda nemcsak munkahely, hanem a társas, szociális kapcsolatok színtere is. Hangsúlyozták, hogy az elmúlt hetek megmutatták az otthoni munkavégzés árnyoldalait is.

A home office magával hozhatja az önkizsákmányolás felé mutató állandó túlórázást, és a szünet nélküli rendelkezésre állásból, a folyamatos elérhetőségből adódó stresszt. Ezek elkerülésére szigorúan nyilván kell tartani a munkaidőt, meg kell fizetni a ledolgozott órákat, a pihenőidőt pedig következetesen be kell tartani.

Azonban a home office jogi helyzetének tisztázása luxusproblémának tűnik rengeteg német vállalkozásnak. A koronavírus-járvány okozta válságban akár 1 millió vállalat is tönkremehet, a legtöbb szektorban már el is kezdődtek a leépítések. Ez viszont szintén oda vezethet, hogy a jövőben kevesebb irodaépületre lesz szükség.