Beütött a válság? Budapesten már csökkennek az albérletárak

Ingatlan2022. nov. 3.HP
A rovat támogatója:

Szeptemberben már enyhén csökkentek az albérleti díjak Budapesten az előző hónaphoz képest. A nemzetközi energiaválság és a jövő évben várhatóan közel 6 százalékkal mérséklődő reálbérek hatására negatív korrekció indulhat a lakbérekben.

Szeptemberben az előző hónaphoz képest enyhe mérséklődést lehetett megfigyelni a KSH-ingatlan.com által közzétett budapesti lakbérindexben. A korábbi emelkedő trend a nehezebb gazdasági környezetben jó eséllyel megtörhet és negatív korrekció indulhat az albérleti díjakban.

Országos szinten egyelőre stagnálás látható a szeptemberi lakbérekben az előző hónaphoz képest, de ott is negatív fordulat jöhet.

KSH-ingatlan.com-lakbérindex

Forrás: KSH

A KSH adatai alapján Budapesten belül a pesti belső és átmeneti kerületekben 0,5, illetve 0,6 százalékkal emelkedtek, a budai hegyvidéki kerületekben stagnáltak az albérleti díjak havi alapon.

A budai egyéb és a pesti külső kerületekben viszont 1,5, illetve 1,7 százalékkal mérséklődtek a lakbérek az előző hónaphoz mérten.

Reállakbérindex

Reál értelemben azonban már 2020 eleje óta alacsonyabb szinteken mozognak, illetve csökkennek az albérleti díjak.

A reállakbérindexek most szeptemberben újra lefelé vették az irányt a magas infláció miatt. Erre a folyamatra Budapesten a mérséklődő lakbérek is rásegítettek.

A nominális és reállakbérindexek

Forrás: KSH

Mi várható?

Az infláció idén és jövőre is 14-14 százalék közelében alakulhat átlagosan az MNB friss előrejelzései alapján. Az átlagbérek növekedési üteme az idén még elérheti a 15-16 százalékot, ugyanakkor jövőre már csupán 8 százalékos lehet a béremelkedési dinamika.

Ezzel összhangban jövőre közel 6 százalékkal csökkenhetnek a reálbérek.

A csökkenő reálbérek miatt meggyengül a fizetőképes kereslet, vagyis az albérleti díjak is átmenetileg csökkenő pályára kerülhetnek.

A nemzetközi energiaválság miatt főleg a nagyobb, kevésbé korszerű lakások és házak iránt eshet vissza a kereslet, ami az említett kategóriákban a bérleti díjak nagyobb mértékű visszarendeződését jelentheti.