Bevásárolt az amerikai ingatlanpiacon a leggazdagabb spanyol

Ingatlan2019. jún. 26.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Amancio Ortega, a világ hatodik leggazdagabb embere, a Zara ruházati márka tulajdonosának befektetési cége az utóbbi fél évben jelentős vásárlásokat hajtott végre az amerikai ingatlanpiacon.

Közel 65 milliárd dolláros vagyonával a világ hatodik leggazdagabb emberének számító Amancio Ortega befektetési cége (Pontegadea) májusban 72,5 millió dollárért vásárolt meg egy chicagói szállodát – számolt be a Bloomberg. Az ezt megelőző fél évben a többek között a Zara ruházati márka termékeit gyártó Inditex tulajdonosának befektetési cége összességében 1,1 milliárd dollárért vett különböző ingatlanokat az USA-ban, így például Washington üzleti negyedében különböző épületeket, valamint Seattle-ben két – az Amazon által bérelt – irodaházat is.  

Ezzel Ortega – aki vagyonával természetesen a leggazdagabb spanyolnak számít – több mint 13 milliárd dollárra növelte ingatlanportfoliójának értékét, így Európa szupergazdagjai között ő rendelkezik a legnagyobb ingatlanvagyonnal.

Az elmúlt hat évben több mint 3 milliárd dollárt fektetett az amerikai ingatlanpiacba, így például az övé Miami legmagasabb irodaháza is.

Az amerikai gazdaság stabilitása miatt az USA ingatlanpiaca népszerű célpontnak számít a külföldi befektetők körében. Tavaly összesen 94,9 milliárd dollár értékben vásároltak külföldi cégek amerikai kereskedelmi ingatlanokat, ami megközelíti az eddigi rekordot. Főként a kanadai, francia és szingapúri vevők aktívak – derül ki a Real Capital Analytics adataiból.

Ortega Spanyolországon kívüli ingatlanbefektetései körében az amerikai piac bír a legnagyobb súllyal, azonban Nagy-Britanniában, Kanadában is vannak érdekeltségei.

Egy vasutas fiaként 13 évesen már egy La Coruna-i ruhaboltban dolgozó Ortega igen mélyről küzdötte fel magát.

1963-ban kezdett el női fürdőköpenyeket varrni testvéreivel, illetve későbbi feleségével. Az első Zara-üzletet 1975-ben nyitotta meg. Egykor a világ második leggazdagabb emberének számított, azonban vagyona jelentősen csökkent azután, hogy az Inditex bevételeinek növekedése megtorpant. Az Inditex részvényei több mint 30 százalékot estek a két évvel ezelőtti rekordszinthez képest.