Elfoglaltság karanténban: érdemes átnézni a lakásbiztosítást

Ingatlan2020. ápr. 11.BGA
A rovat támogatója:

A bezártság a koronavírus miatt jó alkalmat teremt arra, hogy átnézzük lakásbiztosításunkat. Lehet, olcsóbbat és jobb ajánlatot találunk a mostaninál.

A lakásba zárva a karantén idején, érdemes ellenőrizni meglévő ingatlanbiztosításunkat, illetve annak fedezetét. Hasonlítsuk össze a szerződésben szereplő biztosítási összegeket a vagyontárgyaink értékével, szükség esetén aktualizáljuk szerződéseinket. Mindez azért fontos, mert a járvány idején keveseknek jut eszébe, hogy beüthet még egyéb vészhelyzet is. Holott itt van a nyakunkon a tavasz esős, viharos szakasza, ami komoly károkat okozhat ingatlanunkban.
A különböző káresemények által okozott veszteségekkel - például a természeti csapásokkal vagy a betörésekkel - szemben a legtöbben lakásbiztosítással védekeznek, a megkérdezettek több mint 80 százaléka rendelkezik ilyen biztosítással. A kizárólag az ingatlant „biztosítók” aránya 9 százalékos, 4 százalék pedig csak az ingóságokra kötött biztosítást.

A lakásbiztosítás hiányát a legtöbben azzal magyarázták, hogy nem saját lakásban élnek.

Ez pedig hiba! Ezen kívül 18 százalék túl drágának tartja a biztosításokat, 10 százalék pedig úgy gondolja, hogy nincs rájuk szüksége. Ennek ellenére az ügyfelek egyre jobban odafigyelnek a lakásbiztosításuk feltételeire, ami azért is örvendetes, mert egy-egy ilyen szerződés megkötése során valójában nem 20-30 ezer forint elköltéséről döntenek, hanem 20, 50 vagy akár 100 milliós érték sorsáról hoznak felelős döntés – mondja Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője

A karantén idejére fokozottan érvényes, hogy a biztosítóval való kommunikáció, a kárbejelentés és a kárrendezés teljes folyamata digitálisan kényelmesebb.

Lényeges, hogy az ügyfél egzisztenciális helyzetét fenyegető károk esetén a biztosítók rendkívüli kárfelmérési és kárrendezési eljárást alkalmaznak. A kárrendezés időtartama 100 ezer forint alatti kifizetési összegnél maximum 5, illetve e fölött 10 munkanap lehet csak. A lakásbiztosítás (a megkötése utáni 3. negyedévtől) 3 havonta igény szerint bármikor felmondható.

Érdemes azt is felülvizsgálni, hogy milyen kiegészítő biztosítások köthetők, hiszen nem csak viharkárok léteznek. 

A Netrisk.hu tapasztalatai alapján a leggyakrabban választott kiegészítő szolgáltatás az elfolyt víz költségét fedező biztosítás volt tavaly (15%), ezt követték a tetőhézag-beázásból (12%), a besurranó tolvajlásból (9%), a kutya által okozott károk fedezetét biztosító (8%), illetve a család balesetbiztosítását szolgáltató (7%) kiegészítő szolgáltatások.

Az egyedi igényekhez való igazodást segíti az is, hogy számos kiegészítő biztosítás esetében az ügyfél maga választhatja ki, milyen összegű fedezetet kíván magának az adott kártípust illetően.

Lényeges, hogy szerződéseket újrakötni, felülvizsgálni a biztosítás évfordulójakor lehet. A Netrisk összehasonlító kalkulátora segítségével a biztosítóváltás is egyszerű. A piaci verseny miatt az előző szerződés tarifáihoz képest kedvezőbb díjak is elérhetők.

Ha időközben értékesebb dolgot vásárolt valaki az otthonába, ezt jelentse be a biztosítónál, kérve egyúttal arra a biztosítási fedezet kiterjesztését.

Ha (újabb) gyermek születik, azt is érdemes bejelenteni, hogy a későbbiekben általa esetlegesen okozott károkra is kiterjedjen a biztosítás felelősségbiztosítási eleme. Pont ezért fontos a tájékozódás a piaci újdonságok, a kedvezőbb díjak és a bővebb szolgáltatások iránt.
A biztosítók egyrészt az ügyfélért versenyeznek, másrészt az új fogyasztói igényeknek és szokásoknak akarnak megfelelni azzal, hogy a változó világunkban előbukkanó kockázatokra mind teljesebb biztosítási védelmet nyújtsanak. Nem mellékes szempont az sem, hogy egy meglévő szerződéssel azonos vagy - a több kiegészítő szolgáltatás vagy magasabb kártérítési összegek miatt - jobb szolgáltatási színvonalú lakásbiztosítási szerződést akár olcsóbbra is le lehet cserélni.