Ezért kell a biztosítás a hitelből vett ingatlannál

Ingatlan2020. júl. 11.AGB
A rovat támogatója:

Sokan nem értik, hogy miért kötelező a hitelből vásárolt ingatlannál a lakásbiztosítás. A válasz egyszerű: ez nyújt fedezetet, amennyiben kár keletkezik a lakásban vagy házban.

A felelős hitelfelvevő ma már nem csak az induló költségekkel számol egy jelzáloghitelnél, hanem gondol a futamidő alatt jelentkező extra terhekre is. Gyakran ez nem történik meg, pedig nem csak a kötelző törlesztőrészlettel kell kalkulálni. Aztán jön a megleptés, hogy a biztosítást és az egyéb járulékokat is fizetni kell. 

Lakáshitel nem vehető fel biztosítás nélkül.

A bankok számára előírás, hogy kölcsön csak abban az esetben folyósítható, ha a fedezetként felajánlott ingatlanon van lakásbiztosítás. Két lehetőség van: vagy a bankon keresztül köt az ügyfél szerződést a biztosítóval, vagy maga keresi meg a számára legjobb ajánlatot. Ebben segít a Netrisk.hu kalkulátora, ahol testre-szabottan lehet megtalálni a kedvező díjakat és feltételeket – mondja Cseh Anett, a társaság termékfejlesztési vezetője.

Nagyon fontos, hogy a biztosítási feltételekben a biztosító tételesen felsorolja a biztosítható kockázatokat, illetve ezeken belül nevesíti azokat a biztosítható vagyoncsoportokat és vagyontárgyakat, amelyek az adott szerződésben biztosíthatók. 

Valamennyi lakossági vagyonbiztosítás alapját képezik a tűz- és elemi károk összefoglaló néven említhető kockázatok úgy, mint a tűz, robbanás, villámcsapás, szélvihar, felhőszakadás, jégeső, árvíz, földrengés stb. melyeket a biztosítási feltétel részletesen tartalmazza. Emellett, szinte még a legegyszerűbb biztosítások is fedezetet nyújtanak a csőtörés (vezetékes-víz károk), az üvegtörés és a betöréses lopás károkra is.

A természeti csapásokkal kapcsolatos, hogy akár hitelből, akár saját erőből van az ingatlan, - mint beszámoltunk róla - , a nyári viharszerzon szinte teljes repertoárját felvonultatták a júniusi viharkárok. A társaságokhoz a hét végéig több mint harmincnégyezer lakossági bejelentés érkezett, amelyek alapján a három milliárd forintot megközelítő kárráfordítással lehet számolni.

A lakásbiztosítások – termékenként eltérő biztosítási összegre vonatkozó - felelősségbiztosítási fedezetet is tartalmaznak olyan káresetek megtérítésére, ahol a lakásbiztosítás biztosítottja a károkozó vagy a károkozásért felelős, és aki kártérítési kötelezettséggel tartozik a harmadik személynek okozott személyi és dologi (vagyoni) károkért. Gyakori elem még a balesetbiztosítás, de az egymással versengő, újabbnál újabb konstrukciók számos más kockázatot is tartalmazhatnak.

Mindig a szerződési feltételek adnak pontos és részletes választ arra, mely káresemények minősülnek a kártérítés szempontjából figyelembe vehető biztosítási eseménynek.

Elengedhetetlen, hogy a szerződési feltételek és az ügyfél-tájékoztató dokumentumot - különös figyelemmel a kizárásokra, az esetleges várakozási időre - a szerződéskötést megelőzően gondosan olvassa át – hívja fel a figyelmet szakértőnk.

A biztosítás tehát a felsoroltak miatt fontos, hiszen abban az esetben, ha a hiteligénylők nem képeseket fizetni a törlesztőrészletet, a jelzálogot képező ingatlan a garancia a bank - és bizonyos esetben az állam - számára, hogy visszakapják a pénzüket. Ha azonban az ingatlanban olyan kár keletkezik, mely jelentősen csökkenti annak értékét, akkor az nem képes fedezni a banki kölcsön vagy a CSOK összegét. Emiatt van szükség a lakásbiztosításra, hiszen így kár esetén a biztosító a bank vagy az állam számára fizet.

Valamennyi biztosító lakásbiztosítási szabályzata (szerződési feltétele) előírja azon vagyonvédelmi követelményeket, amelyek megléte szükséges a betöréses lopás kockázat vállalásához. 

A biztosítók az egyes vagyonvédelmi szintekhez káreseményenkénti kártérítési limiteket határoznak meg. Betöréses lopás biztosításra abban az esetben nyújtanak fedezetet, ha a biztosított ingatlan védelme teljesíti az úgynevezett "minimális mechanikai védelem" előírásait. Az alapvédelem mellet ugyanakkor a biztosítók által vállalt káreseményenkénti kártérítési limit viszonylag alacsony.

A biztosított értékek nagyságától függően a védelmi követelmények szigorodnak.

A biztosítókra általában jellemző, hogy a mechanikai védelmet többre becsülik az elektronikai jelzőrendszereknél, így a védelem kialakításánál érdemes ezekre helyezni a nagyobb hangsúlyt.

Fontos, hogy lakásbiztosítási szerződés megkötésénél a biztosítók nem vizsgálják a meglévő vagyonvédelem színvonalát, mert minden esetben a káridőponti védelem számít. A biztosítók pontos vagyonvédelmi előírásait az adott lakásbiztosítási termék szerződési feltételei tartalmazzák.