Divat lett a sajátrészvény-vásárlás

Pénzügy2020. júl. 11.Fellegi Tamás

Többek között a Telekom osztalékpolitikáját elemezte Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője a Trend FM Prémium kategória műsorában.

Negyedéves jelentések

Az elmúlt héten mintha eltűntek volna a befektetők, lecsökkent a tőzsdék forgalma. Cinkotai szerint a piacok kétségkívül szezonálisak, júliusra visszaesik a forgalom, mivel a befektetők nyaralni mennek, ugyanakkor idén a közelgő második negyedéves jelentési szezon hozhat egy kis fellendülést, mivel döntő lehet, hogy mennyire viselte meg a válság a cégeket.

Nagy eltérések a szektorok között

Az elemző szerint a tőzsdék csúcsközeli helyzete ellenére jelentős pesszimizmus is van még, sokan a túl drágának tűnő piacok visszaesését várják, különösen a technológiai szektorban, más szektorokat ugyanakkor mintha túlzottan elkerülnének, ilyenek a légitársaságok vagy az autógyártók. Cinkotai úgy gondolja, hogy nem olyan rossz ezen cégek helyzete, a járvány egyszer csak megszűnik, és akkor helyreállnak ezek a szektorok.

Inflációs várakozások

Az elemző szerint nőnek az inflációs várakozások általánosságban a rendkívül laza monetáris politika, az erős pénzosztás hatására, melyek jóval drasztikusabbak, mint a 2008 utána intézkedések. Emellett előfordulhat az iparban egyfajta deglobalizáció: a gyárak közelebb hozatala, melynek eredménye a drágább munkaerővel való termelés, ami önmagában áremelő hatású.

Tesla

Szóba került a töretlenül emelkedő, és a világ legértékesebb autógyártója címet elérő Tesla, miközben az elemző szerint csak a globális értékesítés fél százalékát adja el, de a jelenlegi gyártási kapacitásnál több autót is felszívna a piac, nagy a kereslet. A jelenlegi részvényár mindenképpen soknak tűnik, kérdés, hogy milyen profitmarzsot érnek el majd több millió darab eladásakor, mennyire jön fel a konkurencia.

OTP

A BÉT-en is mutatkozik a nyár, a forgalom napi 5 milliárd forint alá csökkent. Az OTP-t illetően felvetődött a kérdés, hogy az utóbbi hetek visszaesésében szerepet játszhat-e az MNB kamatcsökkentése. Az elemző szerint ennek nincs érdemi hatása, mivel a 3 hónapos Bubor már eleve 1,1-ről 0,7 százalékra mérséklődött, még a kamatcsökkentés előtt, és ezt csak követi az immár aktív szerepet játszó alapkamat. Az OTP korábban 0,1-0,2 százalék körüli effektív kamat mellett sokkal magasabb árfolyamon volt, így nem valószínű, hogy most ennek olyan nagy jelentősége lenne: a részvény leginkább együtt mozog most az európai bankokkal.

Cinkotai szerint nem drága a papír (12 600 a céláruk), de azért egyelőre fennállnak kockázatok, akár egy általános tőzsdei visszaesés is időszerű lehet.

Mol

A Mol folyamatosan csorog le, noha az olajár már nem alakul rosszul. Az egész szektor hasonlóan gyenge, de a Mol esetében mintha kissé erősebb lenne a folyamat, mint a szektortársaknál. A társaság esetében lényegesek lesznek a második negyedéves számok.

Richter

A Richter az egyetlen a blue chipek közül, amely veszteség nélkül vészelte át a válság időszakát, igaz, hogy az egész szektor emelkedett, a céget pedig a forintgyengülés is segítette, mint óriás exportőrt. 7000 forintnál azonban falba ütközött: a következő negyedévek fogják megmutatni, van-e további növekedés, és az árfolyam megindulhat-e akár újabb örökös csúcsok felé.

Telekom

A sajátrészvény-vásárlási aukció óta nincs érdemi esemény a Magyar Telekom piacán, az árfolyam stagnál, forgalom kicsi. Cinkotai szerint befektetői oldalról rövidtávon nincs különösebb vonzerő a papírban, ezen az 5G változtathat a továbbiakban, miközben a jelenlegi 380-as ár nem magas még az alacsony osztalék ellenére sem.

Ráadásul kicsit árnyaltabb a kép osztalék-ügyben, hisz más cégek nem tudtak osztalékot fizetni a járvány miatt, a Telekom pedig tudott, a csökkentést pedig a sajátrészvény-vásárlás kompenzálja. A cég döntésében szerepet játszhatott, hogy Amerikában nagy divat a sajátrészvény-vásárlás, például az Apple nem biztos, hogy ilyen értékes lenne, ha ehelyett inkább osztalékot fizetett volna.

A teljes műsor itt hallgatható meg.