Itt vannak a legfrissebb ingatlanárak: ennyit dob az áron a napelem és a szigetelés 

Ingatlan2023. ápr. 19.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A szigetelt lakások átlagos négyzetméterára Budapesten 11 százalékkal haladja meg a szigetelés nélküliekét, a vármegyeszékhelyeken pedig 23 százalékos a különbség. A napelemek szintén komoly árnövelő tényezők jelentenek, az ilyen rendszerrel szerelt fővárosi házaknál 23 százalék az árkülönbség.

Ma már jól látszik a lakáspiacon a tavalyi extrém energiadrágulás, a szigeteléssel rendelkező lakások előnybe kerültek a szigetelés nélküliekkel szemben, utóbbiak pedig hosszú távon marginalizálódhatnak az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint. 

Eladó használt házak átlagos négyzetméterára (ezer Ft/m2, 2023. április)

Ezt bizonyítja többek között, hogy a szigetelt lakások iránti kereslet jelentősen nőtt.

A múlt év utolsó negyedévében az érdeklődések 20 százaléka érkezett kifejezetten ezekre az ingatlanokra, az idén viszont már 28 százalékos volt ez az arány.

Az eladásra kínált budapesti és vármegyeszékhelyeken található szigetelt lakóingatlanoknál átlagosan 12 centis hőszigetelés “védi” a lakásokat a hidegtől.

A kínálati oldalon pedig az látszik, hogy januárban az eladó használt házak és lakások 13 százaléka volt szigetelt, április közepén már 19 százalékos volt az arányuk.

Eladó használt lakások és házak átlagos négyzetméterára (ezer Ft/m2, 2023. április)

A kedvezőbb energiafogyasztást a lakóingatlanok ára is tükrözi. A szigetelt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára Budapesten 950 ezer forint, a vármegyeszékhelyeken 647 ezer forint, ami 11, illetve 23 százalékkal haladja meg a szigetelés nélküliekre vonatkozó átlagokat.

A napelemmel felszerelt házak is egyre nagyobb arányban vannak jelen az eladó ingatlanok esetében. Január elején csak az eladó házak 3,5 százalékán volt napelem, ez az arány 4 százalékra nőtt áprilisra.

A szigeteléshez hasonlóan a napelemes rendszer is komoly árnövelő tényező.

A fővárosban a napelemes eladó házak átlagos négyzetméterára 944 ezer forint, ami 23 százalékos prémiumot jelent, a vármegyeszékhelyeken ezeket a házakat közel 750 ezer forintos ár jellemzi, ami 43 százalékkal magasabb értéket jelent.

Az eladó napelemes házak átlagosan 8 KW-os rendszerrel vannak felszerelve a mindkét településtípuson.