Jelentősen csökkent a 25 millió forintnál olcsóbb ingatlanok aránya a kínálatban

Ingatlan2022. ápr. 20.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az országszerte eladásra kínált lakóingatlanok 16 százaléka volt 25 millió forint alatt idén április közepén, szemben az egy évvel korábbi 26 százalékos aránnyal. Ez egyben azt jelenti, hogy a tavaly áprilisi 32 ezerről alig több mint 16 ezerre csökkent a számuk. A fővárosban kevesebb mint 3 százalékos volt a 25 milliónál olcsóbb lakóingatlanok részesedése a kínálatban, miközben tavaly még 9 százalék felett voltak.

Az elmúlt időszakban végbement lakásdrágulás és hitelkamat-emelkedés miatt a kereslet egyre inkább az olcsóbb ingatlanok felé fordult. Ebben a helyzetben a vevők szemében felértékelődnek az alacsonyabb áron elérhető lakóingatlanok is. Az ingatlan.com legújabb elemzésében a 25 millió forintnál olcsóbb új és használt lakóingatlanok piacát mutatja be az áprilisi kínálat alapján.

A 25 millió forintos árszint alatt lényegében csak használt lakások szerepelnek a kínálatban. Április közepén tíznél kevesebb új építésű lakóingatlan volt elérhető ennél olcsóbban. Természetesen országszerte nagyon eltérő, hogy mekkora ingatlant lehet vásárolni ennyi pénzből.

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Szerinte a mostani bizonytalan gazdasági és lakáspiaci környezetben megnőhet a kereslet az olcsóbbnak mondható, így a 25 millió forint alatti lakóingatlanok iránt. Országon belül óriási különbséget mutat, hogy mennyit ér 25 millió forint a lakáspiacon. Az átlagos négyzetméterárak alapján Budapesten ez a pénz egy 28 négyzetméteres lakásra elegendő. Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és megyékben pedig 112-146 négyzetméteres ingatlant lehet venni 25 millió forintból.

Drasztikus csökkenés egy év alatt

Egy év alatt drasztikusan csökkent a 25 millió forint alatti eladó lakóingatlanok súlya a piacon. Az ingatlan.com elemzése szerint ugyanis idén április közepén több mint 101 ezer lakóingatlant hirdettek eladásra a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.

Ezen belül 16 500 darab volt 25 millió forintnál olcsóbb, vagyis utóbbiak aránya alig több mint 16 százalékra csökkent.

Egy évvel korábban a több mint 128 ezer eladó lakóingatlanból majdnem 33 ezer tartozott a 25 milliónál olcsóbb kategóriába, ami majdnem 26 százalékos részesedést jelentett akkor.

A fővárosban jelentősen, 9 százalékról 3 százalékra csökkent a 25 millió forintnál olcsóbb ingatlanok aránya a kínálatban.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a budapesti lakáspiacra már 25 millió forint jeleni a belépő kategóriát, de Pest megyében is csak 100-ból hat lakóingatlan olcsóbb 25 millió forintnál.

– értékelt az ingatlan.com szakértője. Az országos adatokból kiderül továbbá, hogy mindössze öt olyan megye akad az országban, ahol az összes eladó lakóingatlan átlagára nem éri el a 25 millió forintos szintet. Békésben, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében ugyanis 16-23 millió forint volt az átlagár idén április közepén

A dominóhatás is közrejátszik 

Balogh László szerint az olcsóbb ingatlanok kínálatának csökkenése nem csak a drágulásnak, hanem a lakáspiaci dominóhatásnak is köszönhető.

Magyarországon a lakosság több mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, ezért amikor valaki költözési célból újabb ingatlant vásárol, akkor a meglévőt is értékesíti. A bizonytalanabb gazdasági környezet és a lakáshitel kamatok emelkedése miatt érezhetően csökken a lakáspiaci kereslet is. Ez viszont nem csak a lakásvásárlók számát veti vissza, hanem a lakáspiaci kínálatot is szűkíti.

– fogalmazott az ingatlan.com szakértője.