Karantén idején még a kutyasétáltatás is veszélyesebb lehet

Ingatlan2020. nov. 15.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Számos lakásbiztosítás tartalmaz balesetbiztosítási és felelősségbiztosítási elemeket és jó feltételekkel nyújthat ezekre fedezetet. Karantén idején ugyanis több a háztartási baleset.

A tartós otthoni bezártság minimálisan, de több házi balesetet okozott a karantén első szakaszában. A biztosítók visszajelzései alapján ebben az időszakban otthon leginkább a kertészkedéssel és barkácsolással kapcsolatos balesetek, valamint az otthoni végtagtörések és zúzódások voltak a leggyakoribb biztosítási események. Érzékelhetően több leesésből fakadó baleset is történt, amelyek elsősorban az otthoni nagytakarításokkal és tetőkön végzett karbantartási munkálatokkal függenek össze – derül ki a Bank360 2020 első félévét feldolgozó tanulmányából.

A legtöbb lakásbiztosítás termékhez köthető vagy kapcsolható különdíj fejében vagy akár ingyenesen is balesetbiztosítás. Gyakori a flexelés közbeni sérülés, több a kutyasétáltatás közben szerzett bokaficam, de még a macskaharapás is.

A statisztikák szerint az első félévben megnőtt az otthon szerzett lábujjtörés vagy a medencetörés a létráról leesve. A létráról való leesés szinte mindennapos volt, csak úgy mint a gyermekek sérülése. 

A lakásbiztosítások esetén jellemző, hogy a biztosítók kiegészítő balesetbiztosítási szolgáltatásokat is beépítenek a termékbe.

Ezeknél kérhető például, hogy a kiegészítő balesetbiztosítás ne csak halállal vagy rokkantsággal végződő balesetekre adjon ellátást, hanem akár égési sérülésre vagy baleset miatti műtétet esetén is térítsen a biztosító – mondja Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Szakértőnk szerint érdemes a legjobb ajánlatok közül válogatni, illetve időnként felülvizsgálni az ingatlanbiztosítást, a kínálatok ugyanis változnak.

Ahhoz, hogy a legjobbat megtaláljuk, arra a portálon lehetőség van gyorsan, kényelmesen és rendkívül egyszerűen tájékozódni az ajánlatok közül.

A leginkább megfelelő biztosítás megkötését azonnal kezdeményezni tudja az ügyfél, nincs utánajárás, sorban állás, vagy időpont egyeztetés a különböző biztosítók ügynökeivel – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Valamennyi lakossági vagyonbiztosítás alapját képezik a tűz- és elemi károk összefoglaló néven említhető kockázatok úgy, mint a tűz, robbanás, villámcsapás, szélvihar, felhőszakadás, jégeső, árvíz, földrengés, melyeket a biztosítási feltétel részletesen tartalmazza. Emellett, szinte még a legegyszerűbb biztosítások is fedezetet nyújtanak a csőtörés (vezetékes-víz károk), az üvegtörés és a betöréses lopás károkra is.

A biztosítási összeg helyes meghatározása rendkívül fontos, mivel a valóságosnál alacsonyabb értéken történő biztosítás következménye az alulbiztosítottság.

Ez kár esetén aránylagos (pro-rata) kártérítéshez vezethet. Ez azt jelenti, hogy a biztosító a kárt csak olyan arányban téríti meg, ahogy a tényleges érték aránylik a biztosítási összeghez. Több biztosító is kínál olyan lakásbiztosítást, amelyben a balesetbiztosításnál több káresemény is részletesen fel van sorolva. Ezeket természetesen a bejelentés után csak orvosi igazolás vagy orvosi látlelet bemutatásával lehet megkapni - bár csonttörés vagy kórházi benntartózkodás esetén úgyis kapunk zárójelentést, és egy látlelet is bizonyosan a birtokunkba kerül. Fontos megjegyezni, hogy a lakásbiztosításhoz kapcsolódó balesetbiztosítások nem fedik le a teljes palettát, de nem is ez a feladatuk.

Amennyiben minden körülményre kiterjedő biztosítást szeretnénk, akkor a speciális termékek közül érdemes választani, ám ha megelégszünk azzal, amit a lakásbiztosításhoz adnak a biztosítók, találhatunk megfelelőt.