Háromszorosára nőtt az orvosi oxigén iránti igény

Elemzések2020. nov. 16.Haiman Éva

A covidos betegek oxigénterápiájához, illetve lélegeztetéséhez szükséges orvosi gázból a jelenlegi igények többszörösét tudják biztosítani a piac legnagyobb hazai kórházi beszállítói. Annak ellenére is, hogy a járvány felfutásával a Messer és a Linde is jelentős, 30-50 százalékos igénynövekedést tapasztalt az intézmények részéről csak az elmúlt egy-két hétben, és a helyzet várhatóan tovább fokozódik.

Miután most már néhány kivételtől eltekintve minden magyar kórháznak fogadnia kell koronavírusos betegeket, akik oxigénterápiára vagy lélegeztetésre szorulnak, sokkal több fogy az orvosi oxigénből, mint eddig bármikor.

Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója a növekedés.hu-t úgy tájékoztatta: október végéig jellemzően a cseppfolyós oxigénellátás iránti igény nőtt, átlag 50 százalékkal a normál körülményekhez képest.

November elejétől mostanáig ez már kétszeres mennyiségre emelkedett. Múlt hét óta pedig ugrásszerűen nőtt a palackos oxigén iránti igény is, a normál helyzethez képest mintegy háromszorosára.

Hasonló igénynövekedésről számolt be a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója, Hegedüs Ákos is: ők 30-35 százalékkal több cseppfolyós és palackos orvosi oxigént szállítanak jelenleg a kórházakba, mint korábban.

Hegedűs Ákos

Mindkét cégnél arra készülnek ugyanakkor, hogy még ennél is magasabb lesz az igény a cseppfolyós és palackos orvosi oxigénre a kórházakban, miután exponenciális emelkedik a Covid-19-fertőzöttek és ezzel a kórházi kezelésre szorulók száma. Az oxigéngyártás alapanyaga, a levegő szerencsére korlátlanul rendelkezésre áll, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tartogatna kihívásokat a jelenlegi helyzet.

Az olyan koronavírusos betegek, akiknek csak kisebb légzési nehézségük van, az állapotromlást és ezzel a gépi lélegeztetést elkerülendő, oxigénmaszkokon vagy orrkanülön keresztül kapnak oxigéntámogatást. Az oxigén alapvetően és jó esetben a betegágyak melletti oxigén-csatlakozási pontokon keresztül történik, ide futnak be azok a csövek, amelyeken a cseppfolyós állagúból gázzá transzformált oxigén megérkezik a jellemzően a kórházak udvarán található hatalmas tartályokból.

Arra vonatkozóan sehol nincs nyilvánosan fellelhető adat, hogy a több mint 66 ezer magyarországi kórházi ágyból mennyinél van közvetlen oxigénvételi lehetőség, csak az tudható, hogy például a Linde már tavasszal és jelenleg is bővíti ezt a kapacitást.

Csak az idén eddig már mintegy 30-40 kórházban 2800-nál is több ágyhoz építettek ki oxigén- és sűrítettlevegő-csővezetéket és vételi helyeket

(az utóbbi a régebbi típusú lélegeztető gépekhez kell), és jelenleg is folynak ilyen munkálatok – jelezte Hegedüs Ákos. Az érintett intézmények között van a soproni, az ajkai és a budapesti Szent Margit Kórház is, az Uzsoki utcai Kórházban pedig most telepítenek új cseppfolyósoxigén-tartályt.

A vezetékezés ugyan bonyolultabb és költségesebb megoldás, mint a palackos oxigén szállítása, de az utóbbi csak látszólag egyszerűbb megoldás. A kórházak ugyanis döntően kicsi, 5 vagy 10 literes, 1-2 m3 sűrített oxigént tartalmazó palackokat használnak, ezeket tudják könnyen kezelni, csakhogy az ilyenekkel legfeljebb 1-2 órán keresztül lélegeztethető a páciens, nagyon sűrűn kell tehát a palackokat cserélni – hívta fel a figyelmet Bohner Zsolt.

Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatójaBohner Zsolt

A nagyobb, 40-50 literes palackokkal jóval hosszabb ideig oldható meg a légzéstámogatás, optimálisabb a kórház és a palacktöltő üzem közötti logisztika, hátrány viszont, hogy nehezek, a kórházon belüli mozgatásukra külön személyzet kell. A Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója szerint mégis fontos lenne, hogy a kórházak segítséget kapjanak a nagy palackok használatához, úgy, hogy ne az egészségügyi dolgozókra háruljon ez a feladat is, ami egyébként nem igényel speciális egészségügyi végzettséget, csak jó fizikumot. Bohner Zsolt szerint amennyiben ilyen ütemben nő a palackos oxigén iránti igény, ezt a lépést meg kell tenni, be kell vonni az ellátásba a nagyobb űrméretű oxigénpalackokat is, ki kell használni a teljes palackméret szortimentet.

Logisztikában erősítenek az oxigéngyártók

A cseppfolyósoxigén-tartályokat sok helyen nagyobbra cserélte, illetve cseréli a Linde és a Messer is, bővítették a gyártókapacitásokat, és a logisztikát is megerősítették. A Linde egy új cseppfolyós-oxigén szállító trélert is beszerzett az elmúlt hónapban, hogy ne legyen fennakadás a kórházak igényeinek teljes körű kielégítésében.

Emellett – mondta Hegedüs Ákos – több járművet is átirányítottak a kórházi igények kielégítésére, mivel a palackokat most már nem hetente egyszer, hanem hetente akár háromszor is cserélni kell, sőt van, ahol naponta.

Annak érdekében pedig, hogy a palackból is legyen elegendő, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte, hogy – természetesen a megfelelő tisztítás után – ipari palackokba is tölthessenek orvosi oxigén gyógyszert.

Mindkét cég vezetője úgy véli, hogy cseppfolyós és palackos orvosi oxigénből is nagy valószínűséggel biztosítható a szükséges mennyiség. Mint a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója fogalmazott, a jelenlegi kórházi igények 8-10-szeresére is van elegendő gyártási kapacitás van, illetve átcsoportosítható ipari oldalról, de akár külföldről is behozható orvosi oxigén. Az ellátási lánc garantálja a kórházak biztonságos kiszolgálását.