Ki kösse a lakásbiztosítást: az albérlő vagy a tulajdonos?

Ingatlan2021. szept. 14.Bódy Géza
A rovat támogatója:

A tanév kezdetével diákok ezrei költöznek albérletbe. A lakásbiztosításról azonban nem szabad megfeledkezni. A kiválasztott lakásbiztosítást pár perc alatt, online is megköthetjük – így sem albérlőként, sem főbérlőként nem kell a károk miatt aggódnunk.

Az albérletkeresés alapszabálya, hogy ha nincs szerződés, meneküljünk: egy megfelelően megírt bérleti szerződés a bérbeadót és az albérlőt is védi, így mindkét fél érdeke, hogy a dokumentum elkészüljön. Egyetemisták jellemzően nem egyedül, hanem lakótársakkal költöznek albérletbe, amely némiképp bonyolítja a szerződést.

Nagyon fontos, hogy feltüntessük, hányan költöznek be az albérletbe, és a költségek milyen módon oszlanak meg közöttük.

Gyakori, hogy a lakótársak egyenlő arányban osztozkodnak a bérleti díjon és a rezsiköltségen, azonban ha a szobák alapterülete különböző, természetesen egyéni díjakban is megállapodhatunk, ezt azonban már a szerződés aláírása előtt érdemes tisztázni.

Amennyiben a lakótársakkal költözünk, érdemes őket is feltüntetni a szerződésben társbérlőként, illetve feltétlenül rögzítsük a költségek rendezésének módját: általában ennek a megszervezését egy ember vállalja magára, így az ő feladata, hogy begyűjtse a lakótársak részét a szerződésben foglalt időpontig – hívja fel a figyelmet Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője.  Mint mondja, apróságnak tűnhet, de érdemes megemlíteni a szerződésben a járványhelyzet esetleges romlását is, a távoktatás bevezetésekor ugyanis tavaly is sokan döntöttek úgy, hogy hazaköltöznek az albérletükből. Ilyenkor hivatalosan nincs lehetőség arra, hogy felmondjuk az albérletet. Azonban ha előzetesen megállapodunk erről a tulajdonossal, nincs akadálya – arra viszont feltétlenül gondoljunk, hogy a jelenléti oktatás visszaállításával lesz-e hova visszaköltöznünk.

A bérleti szerződés aláírásakor mindenképp rögzítsük a mérőórák állását. Ezen kívül járjuk körbe a lakást, és ha valamilyen esztétikai vagy műszaki hibát észlelünk (csöpögő csap, lepattogott festék, akadó redőny), ezeket is tüntessük fel a szerződésben.

Az egyik legfontosabb kérdés: ki kösse a lakásbiztosítást: az albérlő vagy a tulajdonos?

Beköltözés előtt érdeklődjünk arról, hogy az albérletre a tulajdonos kötött-e már lakásbiztosítást, és ha igen, érinti-e a biztosítás az ott található ingóságokat. Többnyire a tulajdonos feladata a lakásbiztosítás megkötése és fizetése, de ha bútorozatlan albérletbe költözünk és a bérbeadó nem kötött ingóságokra is szóló biztosítást, ezt albérlőként nekünk kell megtennünk. Sokan azért nem hozzák fel a témát, mert tartanak attól, hogy a sok kérdezősködés miatt a tulajdonos esetleg másik albérlőt választ – így azonban semmiképpen ne gondolkozzunk, hiszen a lakásbiztosítás megléte a bérbeadó érdeke is! Akármilyen biztonságos környéken is lakunk, besurranások vagy természeti károk bárhol történhetnek, biztosítás nélkül azonban nekünk kell megtérítenünk az ingóságainkat ért károkat – ezt legegyszerűbben a megfelelő lakásbiztosítással kerülhetjük el!

Kiadnám a lakásomat, miért kell ilyenkor lakásbiztosítás? Teszik fel sokan a kérdést.

Ha pont mi vagyunk azok, akik plusz bevétel reményében kiadják a lakást, gondoljuk át, hogy az ingatlant bútorozatlanul vagy teljes felszereléssel (kanapé, TV, házimozi) együtt szeretnénk bérbe adni – előbbi esetben magára az ingatlanra érdemes biztosítást kötni, utóbbi esetben pedig az ingóságokra is.

Sokan, amikor kiadják a lakásukat, attól tartanak, hogy a bérlő kárt okoz a lakásban, és mivel a helyreállítás költsége minket terhel, mint tulajdonost, fontos, hogy az ingatlan rendelkezzen biztosítással – a társasház közös épületbiztosítása pedig nem elég. Egy vihartól károsodott redőny, egy tönkrement mosógép miatt elázott fürdőszoba, vagy akár egy betöréses lopás mind a bérlőnek, mind a bérbeadónak nagy bosszúság, egy lakásbiztosítás azonban fedezheti a kárunkat, így pedig a tulajdonos-bérlő viszony is sokkal problémamentesebb lesz – mondja szakértőnk.

Mindig rögzítsük írásban a lakásbiztosítás részleteit!

Fontos, hogy a lakásbiztosítás részleteit mindig rögzítsük az albérleti szerződésben is. Beszéljük meg, hogy pontosan mire terjed ki a biztosítás, milyen értékhatárral, mennyibe kerül, mi a kötvényszám, és kinek a feladata a biztosítás befizetése. Amennyiben a bérlőnk szeretne a saját ingóságaira saját biztosítást kötni, természetesen nyugodtan megteheti, azonban ennek a részleteit is érdemes írásban rögzíteni, hogy a bérlő még véletlenül se „kössön rá” a mi, már meglévő biztosításunkra.

Ne feledjük azonban, hogy a különféle lakásbiztosítások értékkategóriánként csak bizonyos értékhatárig nyújtanak fedezetet – hívja fel a figyelmet a Netrisk.hu szakértője. Ennek általában nagyon szerteágazó feltételrendszere van minden biztosítónál, így feltétlenül érdemes szerződéskötéskor elkérni a biztosítás tájékoztatóját, és annak ismeretében kötni saját kiegészítő- vagy ingóságbiztosítást.

Bonyolult a megfelelő lakásbiztosítás kiválasztása? A Netrisk.hu biztosítási kalkulátorával egyáltalán nem!

Az online felületen könnyedén összehasonlíthatjuk a biztosító partnerek különböző ajánlatait, a feltételek összevetését pedig könnyen használható szűrők segítik. A kiválasztott lakásbiztosítást pár perc alatt, online is megköthetjük – így sem albérlőként, sem főbérlőként nem kell a károk miatt aggódnunk.