Lakásriasztó kiépítése: gondolkodjunk betörőaggyal

Ingatlan2022. máj. 23.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Amikor lakásriasztót szeretnénk kiépíteni, érdemes „betörőaggyal” feltérképezni a kényes pontokat: hol és hogyan lehet a legkönnyebben bejutni, mennyire sebezhető az otthonunk. Ajánlott olyan riasztórendszert beköttetni, amelyhez MABISZ-ajánlás is tartozik.

A lakásriasztó kiépítésénél érdemes hosszabb távra tervezni, ezért sem szabad ideiglenes, félmegoldásokat keresni, amellyel hiú reményeket kergetnénk. De ne feledjük, egy-egy gondosan kivitelezett és kiépített lakásriasztó vagy riasztó-rendszer sem képes csodát tenni és száz százalékban távol tartani a betörőt.

Nem is ez az igazi funkciója, ellenben nagymértékben játszik szerepet a megelőzésben, illetve az okozott károk csökkentésében, főleg, ha távfelügyeleti központ felé is megtörténik az átjelzés.

Sokan nem tudják, de a legjobb minőségű, legdrágább vagyonvédelmi eszközök sem teljesíthetik a tőlük elvárt védelmi szintet, ha nem képzett vagyonvédelmi szakember által, a gyártói előírások, illetve a MABISZ ajánlás rendszerében meghatározottak szerint kerültek telepítésre. Ez az ajánlási rendszer segíti a biztosítók döntési tevékenységét a kockázatvállalásban, illetve a védelmi berendezések megfelelőségének megítélését, ugyanakkor segíti a fogyasztókat a termékválasztásban – olvasható a MABISZ tájékoztatásában.

Bizonyos minimális szintű mechanikai védelem megléte minden biztosító részéről alapkövetelmény a biztosítás megkötéséhez, de a szerződésben előírt védelmi szintet a biztosítani szándékozott vagyonérték és a kockázatviselési hely sajátosságainak figyelembevételével határozzák meg.

A követelményrendszert a biztosítási szerződések feltételei írják elő. Minden védelmi berendezés célja a behatolási idő késleltetése, vagy a behatolás megakadályozása.

Az ajánlás nem jelent kötelezettséget sem a biztosítók kockázatvállalására, sem az ügyfelekre nézve, azonban segítséget nyújthat az ügyfeleknek az eszköz megvásárlásával kapcsolatos döntés meghozatalában, továbbá a biztosítói kárrendezésben is. Nem könnyű végig gondolni, hogy milyen lakásbiztosítást és milyen riasztórendszert válasszunk. Az egyik legfontosabb a saját igényeink felmérése. Tisztában kell lennünk azzal, hogy mire van szükségünk, de lényeges, hogy a biztosítási feltételeket is tanulmányozzuk, ugyanis ebből derül ki, hogy mire nyújt fedezetet egy-egy biztosítás.

A következő szempont, hogy mit kívánunk biztosítani és milyen elektronikai rendszerrel kívánjuk biztosítani.

Alapvetően három kategória van aszerint, hogy hol találhatók az érzékelők. Amennyiben kültéri védelemről van szó, akkor kültéri riasztó szükséges, amelyet főként infrasorompóval érdemes összekötni. Ha attól is félünk, hogy feltörik az ajtókat és ablakokat, akkor úgynevezett héjvédelemmel kell ellátni az ingatlanunkat, amely általában nyitás- és üvegtörés érzékelőkből áll. Amennyiben ezen felül még az ingatlan belső részét is védeni szeretnénk, akkor jön szóba a beltéri védelem, ahol a mozgásérzékelők jutnak főszerephez – derül ki az otthonesokosmegoldasok.hu összefoglalójából.

A tervezésnél fontos, hogy próbáljunk meg a betörő fejével gondolkodni.

Mindez azt jelenti, hogy hol és hogyan tudnának a legkönnyebben bejutni az adott ingatlanba. Miután megtaláltuk a leginkább kritikus pontokat, kezdődhet a rendszer valós megtervezése. Sokaknak elég a héjvédelem és a beltéri védelem, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor mindenképp jó ötlet a kültéri védelem is, így egy komplex lakásriasztó rendszert kapunk, ami a legnagyobb biztonságot és védelmet adja, főleg, ha azt 0-24 órás távfelügyeleti rendszerbe köttetjük be.

Szakértők szerint a lakásriasztó kiépítésekor két lehetőségünk van: vezetékes, illetve vezeték nélküli rendszer.

Amennyiben vezetékes rendszert szeretnénk telepíteni, a legjobb megoldás a „csillagpontos”, másnéven „pókháló” kialakítás, ami azt jelenti, hogy minden részegység külön kábellel kapcsolódik a főriasztóba. A riasztóközpontnak szüksége van még megfelelő áramellátásra, illetve egy telefonvonalra is.

A vezeték nélküli rendszerek előnye az, hogy nem kell mindenhova vezetékeket kivezetni, hiszen más módon kommunikálnak a részegységek egymással, illetve a riasztóközponttal.

Ide is kell azonban a megfelelő áramellátás, illetve telefonvonal, hiszen így tud majd a riasztó adott esetben jelezni a riasztani kívánt személyeknek, illetve a távfelügyeleti cégnek.

A megfelelően megtervezett rendszer a következőket tartalmazza:

  • Egy kültéri sziréna az utca felől, illetve egy beltéri sziréna a lakás központi részén.
  • Minden nyílászárón nyitás- és törésérzékelő.
  • A szobák sarkaiban mozgásérzékelők, amelyek előtt nincs akadály, hogy szabad „rálátásuk” van az egész szobára.
  • A fő szobában a riasztóközpont, illetve a kezelő, ahonnan könnyen élesíteni és hatástalanítani lehet a rendszert.

A biztosításnál nagyon fontos, hogy a biztosítási összeg megállapításának alapja a modern lakásbiztosítások esetén általában az újérték elv, vagyis a biztosított vagyontárgyak pótlási, új állapotban történő, újrabeszerzési értékét kell figyelembe venni – hívja fel a figyelmet Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Mint mondja, erre azért van szükség, mert a biztosítási szerződésnek elegendő fedezetet kell nyújtania ahhoz, hogy a károsodott vagyontárgyat a káreseményt követően az eredeti állapotnak megfelelően kijavítani, vagy ha ez nem lehetséges, akkor pótolni lehessen. Azért, hogy otthonát biztonságban tudja, érdemes a Netrisk.hu ingatlanbiztosításai között böngészni, hiszen többféle biztosító kínálatát ajánlják egy helyen, amely az összehasonlításban segíthet.