Most figyeljen a lakáspiacra: jelentős reálár csökkenés indult meg

Ingatlan2023. szept. 13.D.J.
A rovat támogatója:

Beindult egy korrekció a lakáspiacon, amely akár több évig is eltarthat - hangzott el az OTP Bank és az OTP Ingatlanpont közös sajtóbeszélgetésén.

Azaz erőteljes növekedés, amely a lakáspiacon még 2013 végén indult be, úgy kilenc évig tartott. Az, hogy a lendület elfogyott már tavaly év végén is látszott. A negatív gazdasági folyamatok, illetve a lakástámogatási rendszer átalakulása miatt is kivárás jellemzi a piacot.

Beindult egy korrekció, amely akár több évig is eltarthat.

Lehet, hogy a jövő év már jobb lesz, mint az idei, de látványos fellendülésre nem számítunk a lakáspiacon – mondta el Valkó Dávid vezető elemző az OTP Bank és az OTP Ingatlanpont közös sajtóbeszélgetésén.

A vezető elemző szerint idén éves alapon a forgalom 25-30 százalékkal csökkenhet, ami százezer körüli tranzakciószámmal 10 éves mélypontot jelentene.

A visszaesés mértékét meglöki, hogy az elmúlt évek pörgése miatt magas volt a bázis.

A hazai visszaesés idei mértéke az EU-s középmezőnynek felel meg. Vagyis a magyar adatok nem lógnak ki.

Tavaly év végén az előrejelzések még pesszimistább képet festettek le a magyarországi kilátásokról. Az eddigi adatok alapján az első negyedévben még nőttek is az árak, még ha csak minimális mértékben is, 1,2 százalékkal.

A magas infláció miatt viszont hiába láttunk még mindig magas összeget a lakások árainál, a reálértékük csökken, méghozzá nem is kis mértékben. Ha az idei első negyedévet a tavalyi év hasonló időszakával vetjük össze akkor a reálár csökkenés 16,5 százalékos.

Mindemellett látványosan esik a lakások túlértékeltsége – árulta el Valkó Dávid.

Az elemző idézte a KSH számait, amelyek szerint az idei első hat hónapban a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 39 százalékkal kisebb, mint 2022 azonos időszakában. A látványos visszaesés azonban itt is részben a magas bázisnak köszönhető.

Valkó Dávid elmondta: az idei első félévben Budapesten nagyjából 1600 új társasházi lakást adtak el a saját felmérésük alapján, és nagyjából ugyanennyi, tehát 1600 új lakás jelent meg a kínálatban. Az eladás 2022 első félévéhez képest úgy 60 százalékkal csökkent.

A beruházók láthatóan behúzták a kéziféket. A társasházi lakáskínálat bővülés körülbelül egyharmadával csökkent az év első felében, a tavalyi számokhoz képest.

A mostani helyzetben viszont egyre többen fordulnak ingatlanközvetítőhöz.

A kihívások ellenére az OTP Ingatlanpont megbízási állománya tavaly decemberhez képest 11,6 százalékkal növekedett – erről már Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a sajtóeseményen.

Bizakodásra ad okot az is, hogy az év elejéhez képest szeptemberig 13 százalékkal növekedett az OTP Ingatlanpont tranzakciószáma és 17 százalékkal a jutalékbevétele.

Az ügyfelek főleg a használt, kisebb értékű lakásokat keresik, amelyeket viszonylag olcsón fent lehet tartani és a felújításuk is költséghatékony. Itt jellemzően 1-2 szobás, 50 négyzetméterű lakásokról van szó.

A családi házaknál a 70-90 négyzetméteresek a legnépszerűbbek.

Részben az emelkedő rezsiköltségek miatt a lakáspiacon egyre nagyobb teret kap az energiahatékonyság. Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint hangsúlyosabbá váltak az új építésű otthonok, mivel ezek már garantáltan jó műszaki és energetikai minősítések szerint épülnek, így az üzemeltetési költségek sem olyan magasak.

„Az idén július óta igényelhető, új lakás vásárlására, építésére, valamint meglévő ingatlan korszerűsítésére igényelhető OTP Zöld Hitel három fontos ügyféligényre is megfelelő választ ad” – mondta Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshiteleinek üzletfejlesztését végző csapat szakmai vezetője.

Az első a kamatkedvezmény. A második a hosszútávú biztonság. A harmadik pedig a felújítás, korszerűsítés esetén felmerülő költségek kezelésében nyújtott támogatás az egy év türelmi időt biztosító OTP Évnyerő hiteltermékekkel – hangzott el a sajtóeseményen.