Példátlan kárt okozott a februári vihar hazánkban

Ingatlan2020. márc. 7.BGA
A rovat támogatója:

A februári viharkárok a korábban becsültnél is jóval magasabbak. Csak a lakásbiztosításokra már átutalt vagy folyamatban lévő kifizetések összege is jóval meghaladja a kétmilliárd forintot. Az ipari vagy a közintézmények kára legalább egymilliárd forint. Éppen ezért egy jó ingatlanbiztosítás megléte, ma már nem kérdés.

Az országosan tomboló orkán előreláthatólag több milliárd forinttal terheli a biztosítók kárkifizetéseit. Csak a lakásbiztosításokhoz kapcsolódó bejelentések száma meghaladja a harminckétezret. Ezek nyomán a biztosítók közel 2,2 milliárdnyi összeget fizettek már ki, illetve különítettek el kárrendezésre. Ezekhez az adatokhoz társulnak még az ipari létesítményekből és közintézményekből érkező közel kétezer bejelentés, illetve a 750 millió forintot meghaladó kárösszeg. Összesen tehát majd hárommilliárd forintos februári viharszámláról beszélhetünk – közölte a Magyarországi Biztosítók Szövetsége. 
A több mint húszezer bejelentés nyomán több mint 1,8 milliárd forintnyi kifizetés történt meg vagy várható az elkövetkező időszakban. Az elmúlt tíz évben a nyári időszakban összesen egy és negyedmillió kárt regisztráltak a társaságok, több mint 86 milliárd forint értékben. 

Egy évtizedre visszatekintve nem volt még ilyen katasztrofális időjárás februárban.

Az elmúlt évek júniusi viharaihoz mérhető az utolsó téli hónap ciklonjainak pusztítása. Arra ugyan egyértelműen nem lehet következtetni, hogy egyre szélsőségesebbé válik az időjárás, de az igaz, ha a viharszezon kitolódik a téli vagy az őszi hónapokra is, akkor majd felül kell értékelni a statisztikákat.

Ezért ma már elengedhetetlen az ingatlanbiztosítás, amely megkötése előtt tartsuk szem előtt, hogy a megfelelő mértékben, és minden eshetőségre felkészülve legyünk biztosítva – mondja Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. A szakértő ezért lényegesnek tartja a megfelelő biztosítási csomag kiválasztását, amelyre a társaság internetes felületén lehetőség van. Így a legjobb ajánlatok között, rugalmasan, egyszerűen és gyorsan választhat az ügyfél.

Szomorú, de nagyjából minden negyedik ingatlan nem rendelkezik biztosítással.

Ám arra figyeljünk, hogy az ingatlanunk és vagyontárgyunk ne legyen se alul-, se felülbiztosított. Gyakori hiba a díjszámítások során ugyanis, hogy az ingatlan biztosítási összegének meghatározásakor az ügyfelek az ingatlan forgalmi értékét veszik figyelembe az ingatlan újraépítési költsége helyett.

Amennyiben magasabb biztosítási összeget választunk, értelemszerűen a fizetendő biztosítási díj is magasabb lesz, ugyanakkor a biztosító az ingatlan újraépítési költségére vállal fedezetet. Nem érdemes feleslegesen többet fizetni, de kevesebbet se. Évente egyszer érdemes vagyonleltárt készíteni az otthon található holmikról, vagyontárgyakról és ha szükséges, érdemes módosítani lakásbiztosítási szerződésünket vagyontárgyaink aktuális értékének megfelelően.
A mostani károk kapcsán a biztosítók arra kérik ügyfeleiket, hogy amint szembesülnek a viharok által okozott károkkal, tegyék meg bejelentéseiket, személyesen, telefonon, vagy akár e-mailen is – mondja Cseh Anett. A kárszemléig – amelyet a társaságok a bejelentést követően néhány napon belül igyekeznek elvégezni – csak a legszükségesebb állagmegóvási munkálatokat végezzük el.

Lehetőleg készítsünk mindenről fényképfelvételeket, akár okostelefonunk segítségével.

A biztosítói adatokhoz hozzátartozik az is, hogy ezen összegeknél is jóval több kárt okozhatott a viharszezon a lakosságnak. Holott az erős piaci versenynek köszönhetően sok társaság kínálja több tucat lakástermékét, amelyek közül az elemi károk kockázatait fedező alapbiztosítások már havi néhány ezer forintért elérhetőek.
Valamennyi lakossági vagyonbiztosítás alapját képezik a tűz- és elemi károk összefoglaló néven említhető kockázatok, úgy mint a tűz, robbanás, villámcsapás, szélvihar, felhőszakadás, jégeső, árvíz, földrengés stb., ezeket a biztosítási feltétel részletesen tartalmazza. Emellett, szinte még a legegyszerűbb biztosítások is fedezetet nyújtanak a csőtörés (vezetékes-víz károk), az üvegtörés és a betöréses lopás károkra is. Gyakori elem a baleset- és felelősségbiztosítás is, de az egymással versengő, újabbnál újabb konstrukciók ezeken kívül számos más kockázatot is tartalmazhatnak, illetve kiegészítő szerződésekkel bővíthetőek.
Ami pedig a rugalmasságot illeti, kevesen tudják, hogy a lakásbiztosítások egyre szélesebb köre tartalmaz az ott lakók baleseti halála, rokkantsága vagy akár csonttörése esetén járó térítést. Fontos, hogy ezek a biztosítások általában nem csak az ingatlan területén, hanem a világ bármely pontján bekövetkező balesetekre is vonatkoznak.

Ám ne feledjük, hogy kár esetén a biztosító akkor fizet, ha a díjakat mindig időben fizetik be.

Természetesen van türelmi idő, amely általában a számla lejárta után még 30 nap. Ha megtörtént a baj, ezek feltételei a kifizetésnek! Sőt, ha valaki társasházban lakik, meg kell nézni, hogy a ház biztosítása mire terjed ki, mert nem biztos, hogy a lakások is ebbe a körbe tartoznak.