A hosszúhétvégén jó forgalmuk lesz a vidéki szállodáknak, de az év vége viszont kilátástalannak tűnik

Interjú2020. okt. 15.Devecsai János

Novemberre és decemberre nem nagyon mernek szállást foglalni az emberek. Senki nem tudja, hogy hova fog kifutni a járvány – mondta el a növekedés.hu-nak Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke és a Continental Group ügyvezetője.

A járvány miatt a budapesti hotelek jelentős része kénytelen volt bezárni. Hogy tudnak ebben a helyzetben életben maradni a szállodák?

Jelenleg a fennmaradás záloga a likviditás nagyságában rejlik. Most az tud életben maradni, akinek komoly pénzügyi tartalékai vannak.

Ezen a téren mennyire jó vagy rossz a helyzet a fővárosban?

Azt nehéz feltérképezni, hogy melyik gazdasági társaságnak pontosan mennyi pénze van, de a piaci információink alapján a mostani válság nem fogja tömegével csődbe vinni a szállodákat. A tulajdonosok jellemzően más iparágakból érkeztek.

Sokuk nem csak a turizmussal foglalkozik, ezért a nagy többségnek van tartaléka.

Az üzemeltetők és a bérlők helyzete persze már egy másik történet. Viszont aki arra számít, hogy majd a válság után könnyedén és olcsón lehet majd Budapesten hoteleket venni az csalódni fog. Biztos lesz egy-két hely, amelyik csődbe megy, de ezek minden bizonnyal marginális esetek lesznek.

Nagyságrendileg hány ember veszthette el a munkáját a bezárások miatt?

Mi azt látjuk, hogy itt a fővárosban ebben a szektorban minimum a dolgozók 50 százaléka lett elbocsájtva,

de van ahol ennél is nagyobb arányúak voltak a leépítések.

Mi lett az elbocsátott emberekkel?

Jellemzően más területeken helyezkedtek el. Sokféle variáció létezik. Csak hogy néhány példát említsek: van, aki orvosi céghez ment recepciósnak, másokból futár lett, de akadnak, akik az építőiparban, esetleg a kereskedelemben helyezkedtek el.

A vidéki szállodák nyáron szép forgalmat bonyolítottak. Most mi a helyzet?

A nyár után még a szeptember is egész jól alakult. Októberben viszont megindult egy lefelé mutató tendencia.

Az év vége pedig sajnos elég kilátástalannak tűnik. Novemberre és decemberre nem nagyon mernek szállást foglalni az emberek. Látszik, hogy túl nagy a bizonytalanság. Senki nem tudja, hogy hova fog kifutni a járvány.

Az október 23-ai hosszú hétvége előfoglalásai hogy alakulnak?

Vidéken annál a három napnál jó forgalomra lehet számítani. Azt a hosszúhétvégét láthatóan sokan szeretnék kihasználni és idén lehet, hogy utoljára, de útra kelnek.

Szó volt róla, hogy Budapesten az Airbnb-k kapcsán új szabályok fognak születni. Ezen a téren történt bármi fejlemény az utóbbi hetekben?

Sajnos semmi érdemi nem történt. A labda most az önkormányzatoknál van. Azt hallottuk, hogy több helyen is lakossági kérdőíveket küldtek ki, hogy kiderítsék mit akarnak az emberek. Viszont nem látjuk, hogy az önkormányzatok között bármiféle érdemi egyeztetés lenne a témában.

Így félő hogy a szabályozás nem lesz egységes.