A legnépszerűbb hazai pénzügyi verseny győztese 54 ezer diák közül bizonyult a legjobbnak

Elemzések2021. márc. 31.Sz.A.

A Pénzügyminisztérium, a Magyar Államkincstár és a Pénziránytű Alapítvány által közösen szervezett ZsetON pénzügyi ismeretek versenyen idén Gombos Gergely, a budapesti Kempelen Farkas Gimnázium diákja szerepelt a legjobban. A rutinos versenyzőt a terveiről kérdezte a Növekedés.hu.

Rutinos versenyzőnek számít az idei ZsetON – Hangolódj a pénzügyekre elnevezésű országos verseny győztese. Gombos Gergely a Növekedés.hu-nak elmondta: rendszeresen vesz részt különböző országos matematika versenyeken, sokszor jutott el a döntőig.

A Pénzügyminisztérium által szervezett, a Pénziránytű Alapítvány és a Magyar Államkincstár támogatásával megvalósuló pénzügyi verseny idén több mint 54 ezer diákot mozgatott meg.

Nyertese Gombos Gergely a budapesti Kempelen Farkas Gimnázium 11.osztályos tanulójának kedvenc tantárgya a matematika.Mint mondta, szereti a megoldatlan rejtvényeket és rendszeres résztvevője a matematika versenyeknek. Csak jövőre kell döntenie, hogy az érettségi után milyen irányba szeretne továbbtanulni, ám Gergely már most tudja: a mérnöki pálya tetszik neki, főleg az építészmérnöki hivatás érdekli.

A legfelkészültebb pénzügyes gimnazista a Budapesti Műszaki Egyetemen vagy a dán VIA University College intézményben tanulna mérnöknek. Gergelyt az egyéni és a csapatversenyek egyaránt érdeklik. A mai világban nem árt tájékozódni a pénzügyekkel kapcsolatosan, és ez a téma azonnal logikus és átlátható volt számomra – indokolta Gergely, hogy miért vett részt az idei ZsetON versenyen.

A Pénzügyminisztérium kezdeményezésében, valamint a Pénziránytű Alapítvány és a Magyar Államkincstár támogatásával megvalósuló ZsetON verseny célja az, hogy már a fiatal korosztály rendelkezzen a szükséges pénzügyi ismeretekkel.

A háromfordulós versenyre egy 16 kérdésből álló online kvízsor kitöltésével lehetett jelentkezni.

A kérdések a hétköznapi pénzügyek minden területét felölelték a családi költségvetéstől a befektetésen, hitelfelvételen át a digitális pénzügyi biztonság témaköréig. 

A három fordulóból álló verseny első szakasza online zajlott. December 21-én indult indult a verseny, amelyen a 14–19 éves középiskolások, valamint idén először külön kategóriában 19-24 éves főiskolások és egyetemisták vehettek részt. Mindkét korcsoport számára 200-200 különböző nehézségi szintű kérdésből egy algoritmus véletlenszerűen választ ki 16-16 kérdést.

A középdöntő és döntő március 26-án volt a Global Money Week magyar programjaként.
A szervezők olyan témaköröket választottak, amelyek gyakorlatorientált, játékos tudásátadást biztosítanak. Olyan kérdéseket állítottak össze, amelyek a minden napi életben hasznosítható tudást segítik. Ilyen a tervezés, a családi költségvetés, a befektetési vagy a hitelfelvételi ismeretek, de vannak kérdések a hazai pénzügyi rendszer intézményeiről, szolgáltatásairól és a diákhitelről is, de szerepelnek a témák között a biztosítások és a vállalkozási alapok is.