Robbanásszerű a fejlődés a megújuló napenergiáknál

Interjú2020. nov. 10.Végh Zsófia

A tavaszi időszak járványügyi tapasztalatai alapján döntenek most is az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt-nél. A cég pandémiás irányító testülete hetente felülvizsgálja a meghozott intézkedéseket. A vállalat eredményét érdemben nem érintette a vírus - nyilatkozta a növekedés.hu-nak ifj. Chikán Attila vezérigazgató. A cég folyamatosan bővülő portfoliójába a közelmúltban megújulók menetrendezése és e-mobilitás is bekerült.

Hogy értékeli a hazai energiapiac alakulását az elmúlt egy-két évben?

A dekorbanizáció mára már bekerült a köztudatba, olyan feladattá vált a piaci szereplők számára, amellyel mindenki egyetért. Az energetikában a széndioxid kibocsájtás csökkentésére két út létezik: nukleáris illetve megújuló energia alkalmazása. Magyarország úgy döntött, a villamosenergia termelés dekarbonizációját a nukleáris, illetve megújuló energia párhuzamos alkalmazásával kívánja elérni.

A 2030-ig szóló Nemzeti Energiastratégia értelmében a megújuló célok esetében a naperőművek dominálnak. Előkerül ugyan a biogáz és a biomassza, miközben a szél nem.

A napenergia felértékelődése részben érthető, hiszen a világban is nagyon terjed a használata, az ára jelentősen csökken, a versenyképessége pedig sokat javult az elmúlt években.

Jó iránynak tartja ezt?

A jövő valóban ez. A hazai megújuló energiatermelést szabályozó, a kötelező átvételi rendszert 2017-ben felváltó METÁR durván 6000 megawatt naperőművekből származó teljesítmény rendszerbe illesztésével kalkulál 2030-ig. S valóban, egyre több erőmű épül, robbanásszerű a fejlődés. Azonban a növekedés kihívásokat is hordoz magában. Az Európai Unió tiszta energia terjedését propagáló Téli Energiacsomagja szerint minden energiatermelő köteles megtéríteni a maga által termelt költségeket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy

áprilistól kezdődően minden magyar megújuló energiát termelő egyre növekvő mértékben viseli maga a rendszerkiegyenlítési költségeket.

Ez pedig komoly tétel, mivel az időjárásfüggő megújulók esetében nehéz pontosan meghatározni, hogy mennyit fognak termelni.

Ugyanakkor egy néhány tíz megawattot termelő erőmű teljesítményét sokkal nehezebb előre megbecsülni, mint egy több száz megawattos csoportét. Ezért kezdtünk el bő egy hónapja menetrendezési szolgáltatást nyújtani: egy fix havi díjért cserébe vállaljuk, hogy menetrendet készítünk a naperőműveknek, továbbá vállaljuk a kiegyenlítés költségeit. Ez egyrészt azért hasznos, mert egy kisebb teljesítményű vagy önálló erőmű tulajdonosának nem feltétlenül van kapacitása arra, hogy ezzel foglalkozzon, vagy nem éri meg neki külön apparátust fenntartania erre. Ha viszont a kicsiket egy nagyobb volumenbe rendezzük, ennek esetében jóval egyszerűbb a termelést összehangolni és előre jelezni. Mivel rettentően friss a dolog, számokról még nem beszélnék, legfeljebb annyit mondhatok, hogy várakozásokon felül indult az új szolgáltatás – pedig igen ambiciózus célokkal vágtunk bele.

Ez azért nem teljesen új terület: az Alteo évek óta üzemeltet szabályozási központot, amely szintén az energiatermelés kiegyenlítését szolgálja.

Pontosan az ezzel szerzett tudást használjuk a menetrendezésnél. Szabályozási központunkban nemcsak gázerőművi elemek vannak: a gázmotorok mellett olyan szélerőmű is integráns része, amely a kötelező átvétel megszűnése után a szabadpiacra került.

Sőt, a régióban elsőként illesztettünk akkumulátoros tárolót a hazai villamosenergia rendszerbe, ami azért is egyedi megoldás, mert rendkívül gyorsan, akár másodpercek alatt képes kiszabályozásra.

A tárolót a Köztársasági Elnök és Palkovics László adta át, a beruházás fele állami támogatásból valósult meg.

Ez lenne az Alteo üzleti stratégiája: niche területekre lépnek be és kínálnak megoldást?

Nem is annyira niche, mint inkább újonnan létrejövő területekre, amelyek rekord gyorsasággal növekednek. Az említett üzletágak rendkívüli növekedési potenciált hordoznak, akárcsak az e-mobilitás - noha utóbbi jelentősége egyelőre még nem olyan nagy - vagy a körforgásos gazdaság, amelyben többek között a hulladékfeldolgozási üzletágunkon keresztül veszünk részt. Ez az Alteo üzleti fókusza: olyan területekbe fektetünk, amelyek komoly növekedéssel kecsegtetnek.

Hogy érintette a koronavírus a céget?

Sajnos nem beszélhetünk múltidőben, hiszen a második hullám kellős közepén vagyunk. Az energiaágazatot kevésbé érintette a vírus, mivel fűteni, villamos energiát használni, járvány idején is kell. Jól viseltük a tavaszi időszakot, és mivel az iparág eleve elég defenzív, egy ilyen hektikus helyzet sem változtatott a stabilitásunkon. Sokat segített az az iparági és céges sajátosság, hogy fegyelmezett munkakörnyezetben működünk; a járványügyi intézkedéseket problémamentesen vezettük be. Most a tavaszi időszak tapasztalataiból merítünk: a vállalat pandémiás irányító testületével hetente felülvizsgálja a járványügyi intézkedéseket.

Mivel portfolióink igen diverzifikált, ráadásul ügyfeleink főként kis- és középvállalatok, a villamosenergia-kereskedésben kevesebb problémát okozott a járvány, mint ott, ahol több olyan nagyvállalati ügyfél is akadt, amelyek kénytelenek voltak felfüggeszteni egy időre a működésüket. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne éreztük volna a hatást:

a kiskereskedelemben nálunk is volt visszaesés, ám a többi üzletág jó teljesítménye ezt messze kompenzálta, a féléves jelentésünk is jól tükrözi a vállalat teljesítményét, szépek és biztatóak a számaink. 

Hogyan tud érvényesülni a cég olyan óriások mellett, mint például az MVM?

Három olyan tulajdonságunk is van, amely segít. Az első az erő, amelyet a tőkepiaci hitelességünk ad. Sikeresen építettük fel tőkepiaci jelenlétünket, és ennek eredményeképp a vállalat finanszírozási lába nagyon erős; nagy cégekkel is versenyképesek vagyunk.

A tőzsdei jelenlét egyúttal extra transzparenciát jelent: bármelyik partnerünk, amellyel szerződünk, könnyen áttekintheti működésünket, számainkat, ami komoly bizalmat épít.

Ugyanakkor méretünkből adódóan rugalmasak vagyunk. Nem jellemző ránk a kisvállalatokat gyakran jellemző pénzszűke, sem a nagyvállalatok nehézkessége, amely lassítja a folyamatokat. A harmadik pedig a tudásunk: nagyon büszkék vagyunk az évek során felhalmozott, komoly piaci és ágazati tudásra, tapasztalatra, ráadásul ezek támogatják a belépésünket az új területekre.  Amikor például azt mondjuk, hogy vállaljuk megújulók menetrendezését, akkor nem ismeretlen dologba vágunk bele. Mi voltunk az elsők itthon, s mire elindítottuk üzletágunkat, már két-három éve ”gyakoroltunk”.

Nyilván lesznek olyan területek, ahol nem rúgunk labdába, mint például a nukleáris energia. 

De ha megvan a kellő pénzügyi erő és fürgeség, mellette pedig a tőzsdei jelenlétből is adódó transzparencia, akkor előre lehet lépni.

A működésünk, méretünk is olyan, hogy versenyképesek vagyunk.

A cég legújabb üzletága, az elektromobilitásra fókuszáló ALTE-GO töltők értékesítését, telepítését és üzemeltetését kínálja. A szabályozó központtal szemben ez egy sokversenyzős, lobbitól sem mentes terület, a megtérülés nem olyan egyértelmű, mint az előbbinél.

Nem vágunk úgy bele egy üzletbe, hogy nem látjuk a megtérülését. Rendkívül profitorientált cég vagyunk, nem beszélve a tulajdonosi elvárásokról. Az e-mobilitás ma még nem tartozik a legjövedelmezőbb üzletek közé Magyarországon, hosszútávon viszont abszolút megtérülő üzletággá növi ki magát.

Ez most a beruházás időszaka: a jövőbe fektetünk, hogy versenyben maradjunk, miközben többségi tulajdonosunk, a Wallis Csoport révén szorosabb együttműködést tervezünk autó- és ingatlanpiaci cégekkel.

Milyen terveik vannak a következő évekre?

A világ megújuló megoldások felé megy, s mi is ebbe az irányba tartunk, ugyanakkor termelésüket még jó ideig földgázzal kell megtámogatni.

Ezért adtunk hozzá 18 megawatt földgázkapacitást szabályozási központunkhoz, miközben ki fogjuk venni a részünket a napenergia boomból is. A hulladékgazdálkodás terén is jelen vagyunk, annak főként energetikai aspektusai érintenek minket: tavaly januárban indult üzletágunk biogáz üzemek alapanyagellátásával is foglalkozik. Ezeket egészítik ki a gyors növekedésű, egyenlőre kisebb üzletágak, amilyen az e-mobilitás, valamint az akvizíciók: a Bábolna határában található, 15 MW-os összteljesítményű szélerőműpark megvásárlásával már a második legnagyobb szélerőműpark-tulajdonosnak számítunk az országban.

A stabil működésnek köszönhetően nem kellett módosítani a korábban felvázolt startégiánkon: továbbra is az abban kijelölt célok felé haladunk.