Bank Gutmann vezető: látunk jó befektetési lehetőségeket

Interjú2022. okt. 24.Kamasz Melinda

A hazai leggazdagabb vállalkozói családok vagyonát kezelő Bank Gutmann tapasztalatai szerint már a legtöbb negatív dolog be van épülve az árfolyamokba, így jövőre több befektetésnél értéknövekedésre számítanak. Mint Varga Szabolcs vezérigazgató a növekedés.hu-nak kiemelte: a hazai vagyonos réteg nem szórja a pénzt, megfontolt, és bár érzik a válságot, úgy gondolják, ez a visszaesés sok új lehetőséget hoz.

Mennyire vannak megijedve a befektetők, többen keresik Önöket, hogy mi lesz most a pénzükkel?

Egyértelműen látszik, hogy az idei év aktívabb kapcsolattartást követel, még a korábbi, számunkra aktív időszakokhoz képest is. Sok most az interakció, de ebben benne van az is, hogy számos új megkeresésünk van.

Mit mondanak az új ügyfelek, miért keresik most a Gutmannt?

A Bank Gutmann, mint szolgáltató – üzleti modellje és tulajdonosi szerkezete miatt - általában a nehezebb időszakokban értékelődik fel. Az ilyen típusú bankok iránt ilyenkor nő meg különösen a bizalom.

Amikor süt a nap, és emelkednek az árfolyamok, ingatlan és cégértékek, akkor a kockázatkezelés szerepe kisebb. A válság idején viszont kiemelkedő: ügyfeleinknek biztosnak kell lennie abban, lehet, hogy időlegesen kevesebbet ér a vagyonuk, de nincs a portfóliójukban olyan eszköz, amely hosszú ideig jelentős veszteséget szenvedne el, és csak idő kérdése, hogy minden helyreálljon.

Az sem mellékes, hogy mi osztrák bank vagyunk, és ez a lehetőség most vonzó a potenciális ügyfeleknek. Távolabb kerülnek a háborútól, még ha csak egy országgal is.

A Gutmann ügyfeleinek pénze Ausztriában van?

Ez egy osztrák bank, de természetesen a magyar szabályozást tiszteletben tartva működik. Az osztrák bank határon átnyúló szolgáltatást végez Magyarországon függő ügynökén, a Gutmann Magyarország Zrt.-n keresztül. Mi nem azt akarjuk ajánlani, hogy menekítsék ki a pénzüket a hozzánk fordulók. Budapesten képviseljük az bankot, itt találkozunk az ügyfelekkel, itt van az irodánk, kollégáink. Más kérdés, hogy az értékpapírszámlák és folyószámlák egy osztrák bankban vannak, de nem Seychelle-n meg Dubajban, vagy Szingapúrban.

Varga Szabolcs vezérigazgató

Említette, hogy többen is keresték Önöket. Ki lehet Gutmann ügyfél?

Nálunk egymillió euró a belépési küszöb. A Gutmann Ausztriában alapított privátbank, amely kizárólag vagyonos ügyfelek vagyonkezelését végzi. A Gutmann még mindig családi tulajdonban van, nem vásárolta fel egy nagy konglomerátum, mint egyébként ezeket a bankokat szokták.

Amire igazán büszkék vagyunk, hogy éppen száz éve, 1922-ben alapították és még mindig ugyanazon értékek mentén működik, mint annak idején. Ügyfeleink jelentős része többgenerációs vállalkozó család. Ez persze nem előírás, de valahogy így alakult, hiszen mint mondtam, a bank is egy vállalkozó család tulajdonában van. Ráadásul – a régió történelme miatt két generáció rövid ideig volt jelen - már a hatodik generáció is részt vesz a bank irányításában.

Hány ügyfelük van?

Magyarországon nagyjából 220 ügyfelünk van. A banknak Ausztrián kívül jellemzően a volt Monarchia területéről vannak ügyfelei, továbbá jelen van egy hagyományos ukrán és orosz kapcsolat is. Úgy gondoljuk, hogy ebben a régióban ismerjük úgy az ügyfeleket, hogy versenyelőnyünk legyen másokkal szemben. Nem ambicionálunk jelentős nyugat-európai, ázsiai vagy amerikai terjeszkedést. Az egész banknak egyébként nagyjából 4000 ügyféle van és vélhetően ez nem lesz soha nagyságrendekkel több. Ez egy másfajta üzleti modell, amellyel a tulajdonosok is elégedettek.

Mekkora vagyont kezelnek?

Itthon a 220 ügyfél 600 millió eurós vagyonát. A Bank szintjén közel 4000 ügyfél 27 milliárd euróját.

Lesz nagy ünneplés a 100. évforduló kapcsán?

Óvatosan ünneplünk, mert persze büszkék lehetünk erre a száz évre, de még jobban kell figyelnünk arra, hogy a következő száz év is sikeres legyen. Másrészt a gazdasági, tőkepiaci és a politikai helyzet sem olyan, hogy most nagy ünnepségen gondolkozzunk.

Mennyiben sajátos az idei befektetési környezet?

Az idei év az első, hogy tartósan veszíteni lehet jó minőségű kötvényportfólión.

Ez utoljára a hetvenes években történt meg, így ilyet a jelenlegi befektetők még nem éltek meg, a mai befektetési világ tudatában ez nem létező kategória. Idén tartósan is egyszerre esnek a részvények és a kötvények, ráadásul a kötvények majdnem annyit, mint a részvények.

Ezt azért nehéz magyarázni. Hiába indokoljuk a kötvények viselkedését a hozamemelkedéssel, mindenkiben az rögzült, hogy egy kötvény – pláne egy német vagy amerikai állampapír, egy jó vállalati kötvény - nem veszít az értékéből. Ez helyzet pluszban hozzátesz a befektetők idegességéhez.

Mibe rakják most ügyfeleik pénzét?

A befektetési stratégiánkra mindig is az volt a jellemző, hogy olyan befektetési eszközökbe nem fektetünk, amelyet nem értünk vagy amiben benne van az a kockázat, hogy véglegesen jelentős értékvesztést szenvedjen el. 18-19 éve vagyok a hazai Gutmann élén és nem volt olyan befektetésünk, ami lenullázódott volna, vagy nagyon alacsony szintre esett volna az értéke. Sem a 2008-as válság, sem a covid alatt sem történt ilyen.

Nálunk nem is jellemző, hogy egy ügyfél jelentős vagyonnövekedést vár a pénzére, nem nálunk akar meggazdagodni. A mi ügyfeleink leginkább olyan vállalkozók, akik saját cégükben futják a jelentős kockázatot, és azt mondják, hogy a hozzánk hozott vagyonnal az értékmegőrzés a cél.

Természetesen ez reálértéket jelent, a hozam elérje vagy némiképp meghaladja az inflációt. Ennek megfelelően arra törekszünk, hogy az ügyfél vagyona –legalább 5 éves időtávon- stabilan növekedjen.

Mi azok sem vagyunk, aki a mostani helyzetnek várjuk az alját és ott lépünk. Az egy más hozzáállás. Ezt inkább brókercég múltú/hátterű ügyfélkapcsolatokban szokták alkalmazni.

Mi úgy gondoljuk, hogy valamilyen mértékben mindig befektetve kell lenni. Nagy veszély, hogy valaki mindig talál arra indokot, hogy miért nem szabad még belépni a piacra, és amikor végül belép, jóval rosszabb árfolyamokon teszi meg.

Idén, amikor egyszerre esnek a kötvények és a részvények, mi sem tudtuk elkerülni, hogy veszteség legyen az ügyfélportfóliókon. Viszont azt most is tudjuk mondani, hogy időlegesek az értékcsökkenések, mert pontosan tudjuk, ismerjük a mögöttük lévő cégek helyzetét.

Private equity-be is fektetünk, úgy gondoljuk, hogy az ilyen vintageévek kedvezőek ennek az eszközosztálynak. Az impact investment pedig a következő felfutó eszközosztály, amivel foglalkozunk.

Magyar állampapírokkal foglalkoznak?

Az ügyfeleinkkel mindig átbeszéljük, hogy mi van már a portfóliójukban. Ezen ügyfeleknek a hazai szolgáltatójuknál már jelentős magyar állampapír állományuk van, ezen már túl vannak. A mi mandátumunk általában a globális kötvény- és részvénypiaci portfólió építésére szól. A globális jelző is érdekes jelenleg, mert most például a Gutmann Ázsiába - Japánon kívül - nem fektet.

Miért?

A Kínában zajló folyamatok inkább visszalépést jelentenek a korábban elindult demokratizálódástól. A jelenlegi vezetés, Hszi Csin-ping-gel az élen, sokkal nagyobb hatalmat vett vissza a párthoz.

Hszi erőskezű, egyszemélyes vezetést épít, a korábban felemelkedő vállalkozói réteg jogait, lehetőségeit megnyirbálva. Számunkra ez egy kifejezetten negatív befektetési környezet.

A jelenlegi helyzet, a magas infláció sok lehetőséget is teremt a befektetések terén, hogy látja?

Mi azt gondoljuk, hogy az inflációt egy jó részvényportfólióval lehet átvészelni. Ebben a kötvények nem tudnak segíteni.

Az ingatlanokban ugyan benne van a lehetősége, de a ciklus tetején vagyunk. Nem csak Magyarországon, hanem globálisan is. Ilyenkor még a nyersanyag szokott előtérbe kerülni, de az elemző csapatunk véleménye szerint az infláció kezelésében nem olyan hatásfokú, mint a szakma gondolja. Mi a jó üzleti modellel rendelkező cégek részvényeiben bízunk.

Mit gondolnak a forintgyengülésről?

A mi ügyfeleink nálunk kezelt vagyona teljes mértékben euróban vagy dollárban van, így nem érinti őket a forintgyengülés és jellemzően a hozamot sem számoljuk, és ők sem számolják vissza. Az nem lenne korrekt.

Mit gondol az euró-dollár viszonyról?

A devizákat a legnehezebb prognosztizálni. Sokkal több minden befolyásolja, mint egy cég értékét vagy egy iparág kilátásait. A Gutmann egyébként aktívan nem is menedzseli a devizakitettséget, pusztán azért nem megyünk át amerikai részvényekbe, mert a dollár erősödését várjuk. Elég egyértelmű miért erősödött meg ilyen mértékben a dollár, de hogy ez meddig tartható fenn az már érdekesebb.

Nézzük a kamatszinteket. Ebben úgy tűnik, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED kamatemelési üzenetei erősebbek, agresszívebbek, mint az Európai Központi Banké. Ha ezt nézzük, akkor a dollár erősödése még fennmaradhat.

Európa nehéz helyzetben van. Itt a háború, az energiaválság. Amerikát ez sokkal kevésbé érinti. A piacot a várakozások mozgatják. Ami most van, az már be van árazva az euró-dollár árfolyamba. Ha Európában egy pozitív elmozdulás történik, és a piaci szereplők azt látják, hogy igen, Európa egységesen és profin lép fel, akkor ez a tendencia megfordulhat.

Nem gondoljuk, hogy az euró extrém módon megerősödhet, esetleg oda, ahol volt, de, hogy paritás fölé kerüljön, az simán benne van a pakliban. Ehhez egy-két kedvező európai hír kellene.

Sokkal jobban aggaszt, hogy milyen világrend felé megyünk. Ezt most pénzügyi és monetáris szempontból értem, nem politikaiból. Az egypólusú világrend helyett a 2000-es évekre multipoláris világ alakult ki, erősnek tűnő feltörekvő országokkal, számos erőcentrummal.

Most úgy tűnik, hogy egyes feltörekvő országok szerepe csökken, lásd például az oroszokat. A világ kétpólusúvá válik, Nyugat-Kelet, Amerika-Kína pólus alakul ki. Akár le is ereszkedhet egy vasfüggöny a két rész közé, és csak bizonyos interfaceken keresztül lesz átjárás. Nem lesz olyan nyílt a kapcsolat, mint korábban volt. Mindenki sokkal harciasabb álláspontot képvisel majd, mint korábban.

Mit gondol arról, hogy Európa veszti el versenyelőnt? Mindenben lemaradunk. Milyen cégeket ajánlanak elsősorban ügyfeleiknek amerikait vagy európait?

Mi mindkettőt ajánljuk. Ezzel kapcsolatban nem vagyunk olyan pesszimisták. Európán belül is van egy jelentős innovációs potenciál. Európa nincs könnyű helyzetben, de ez pont egy olyan helyzet, amelyből jól is kijöhet, ha kellően jól pozícionálja magát ebben a kétpólusúvá váló világban. Nem írnám le Európát ilyen könnyen.

Vannak-e kelet-európai befektetéseik?

Van kelet-európai befektetési csomagunk, de ezt tipikusan nem ajánljuk a kelet-európaiaknak, mert nekik ez már jellemzően megvan. Számukra a nyugati és a globális eszközöket kínáljuk fel.

Bejön Önöknek ez a befektetési stratégia?

Az a történelmi tapasztalatunk, hogy ez a diverzifikáció a megfelelő stratégia egy többgenerációs családi vállalkozás vagyonának kezelésére. Lehet, hogy ez nem a legmegfelelőbb egy ijfú titánnak, aki ebből akar meggazdagodni, neki sokkal nagyobb kockázatot kell ehhez vállalni, de azt más szolgáltatónál érdemes keresnie, nem nálunk.

Mennyire panaszkodnak a vállalkozások tulajdonosai, hogy rosszul megy a cégük?

Most azért már gyakrabbak a panaszok, mint korábban. A mi ügyfeleink jelentős részének általában többféle cége működik, többféle iparágban. Vagyis sok lábon állnak, ők is saját módjukon csökkentik a kockázatot.

Persze a rezsiproblémák érintik őket, de azt gondolják, ez nem fog hosszú távon fennmaradni, egy rövidebb, maximum egy-két éves, de nehéz időszakra készülnek.

A piacon, ahol jelen vannak, az ilyen időszak a stabil, jelentős forrásokkal rendelkező cégeknek inkább pozitív szokott lenni. Ilyenkor lehet új piacokat szerezni, gyengélkedő versenytársakat megszerezni és így tovább.

Jellemzően mikor gazdagodott meg ez a vállalkozói réteg? A privatizációkor?

Akik a privatizációból lettek gazdagok, szép lassan kikoptak a leggazdagabbak közül. Nálunk jellemzőbb, hogy saját erőből a 80-as 90-es években indították vállalkozásaikat, s bár lehet, hogy felvásároltak valamit, de az az ő munkájuk eredményeképp lett sikeres. Az is jellemző rájuk, hogy a következő generáció már bejött az üzletbe.

Akkor az alapítók leginkább 60-70 évesek, hogy megy a generációváltás?

Igen, az alapítók jellemzően már nyugdíjkorba léptek. A második generáció most tipikusan 30-40 éves. Szerencsére sok pozitív példát látunk.

Mi jól ismerjük ezeket a családi dinamikákat. Maga a Gutmann is egy sokgenerációs cég és általában ilyen ügyfelei vannak Ausztriában is. Kétségtelenül van ebben egy szakmai tapasztalatunk. Ezt a tapasztalatot akarjuk tovább adni, és emiatt segédkeztünk a Felelős Családi Vállalkozások Egyesület létrehozásában is. Azt látjuk, hogy egyre többen sikeresek a generációváltásban, mert megosztják a tapasztalataikat, mi pedig igyekszünk nemzetközi példákat is hozni.

Milyen nemzetközi tapasztalatot érdemes megosztani?

Sokat, de talán a legfontosabb, hogy óvatosan és finoman kell rávezetni a következő generációt, hogy számára kívánatos legyen csatlakozni a családi céghez vagy foglalkozni a családi vagyon kezelésével. Itt nem lehet erőszakosnak lenni. Kifejezetten gyermekkorban kell, mai szóval, érzékenyíteni a következő generációt. Már egészen fiatalon érdemes családi történetekkel, fényképalbumokkal érdekessé tenni a családi céget és más vagyonelemeket.

A vagyonhoz való hozzáálláson is már gyermekkorban el kell kezdeni dolgozni. Vagy bekövetkezik az, amitől általában tartunk, hogy az első generáció megcsinálja, a második finomítja, a harmadik elveszíti-ingujjtól ingujjig három generáció alatt.

Tényleg így van?

Valóban makacs nemzetközi minta, hogy a nagyobb vagyonok ritkán élik meg a 3. generációt. De nem az ijesztegetés a cél, hogy a nagypapa csúnyán nézzen az unokájára, mert az majd elherdálja, amit ő összerakott. Arra kell koncentrálni, hogy ez egy létező veszély, és ez ellen lehet tenni, nagyon jó best practice-k vannak. De én többségében pozitív példákat látok az általam ismert vagyonos családok körében. A második generáció jól átveszi a cégeket, nem szórják a pénzt, és taníttatásuk révén kapcsolataik nagyon is nemzetköziek.

Vannak női ügyfeleik is?

Abszolút, több, saját jogon meggazdagodott női vállalkozó ügyfelünk van.

És vannak frissen meggazdagodott fiataljaik is?

Igen, általában a technológiai szektorból. Ők sem érdemtelenül, hanem sok munkával, és komoly intellektuális hozzáadott értékkel keresték a vagyont. Nagyon szép eredményeket mutatnak fel fiatal vállalkozások itthon is. Az ő kiszolgálásukban még van mit fejlődnünk nekünk is, ez a következő száz év sikerének egyik kihívása.

Mennyire jellemző az extrém fogyasztás?

Akikkel mi vagyunk kapcsolatban, azokra nem jellemző. De mi nem ismerünk gyorsan és - ha szabad így fogalmaznom -, érdemtelenül gazdaggá vált vagyonosokat. A mi tipikus ügyfeleink általában lehetőségeik „alatt” élnek. Vannak persze ingatlanjaik gyakran külföldön is, hobbijaikra is áldoznak, de l’art pour l’art nem költenek. A gyermekek oktatására viszont rengeteg pénzt fordítanak és jótékonykodnak is.

Összességében mit mondanak az ügyfeleknek, mit várjanak 2023-24-től?

A mi Chief Investment Office-unk úgy véli, hogy tőkepiaci szempontból a nehezén lassan túl leszünk. Idén még nem teljesen, de jövőre igen.

2023-ban véget ér a kamatemelési ciklus, tetőzik az infláció, kisebb nyomás lesz a befektetéseken. Az apokaliptikus szcenáriókon kívül mi nem látjuk, mitől lesz még ennél is sokkal rosszabb.

Be van árazva már a recesszió, a magas infláció, a magas energiaár, a nehéz tél, a csökkenő vállalati nyereség. Ezt mind tudjuk. Ha Putyin megnyomja a gombot, az egy más dolog, de mi ettől nem tartunk.

Szép lassan, óvatosan elkezdtünk vásárolni, növeltük a részvényarányt a portfóliókban.