Bárkiből lehet katona? Hány tartalékosa van hazánknak? 

Interjú2022. szept. 16.Devecsai János

Jelenleg több mint 11 ezer tartalékos van Magyarországon, hosszútávon pedig a cél, hogy elérjük a 20 ezer fős állományt. Valószínűleg a neheze még hátra van. Első körben viszonylag könnyű volt azokat elérni, akik eleve ki akarták próbálni magukat katonaként – mondta el Széles Ernő, a Magyar Tartalékosok Szövetségének az elnöke.

Miért van szükség tartalékos katonákra?

A Magyar Tartalékosok Szövetsége eredetileg még 2001-ben alakult. Hasonló szervezettel gyakorlatilag minden NATO tagország rendelkezik. A jelentősége pedig csak tovább nőtt, amikor 2004-ben itthon felfüggesztésre került a sorkatonaság, az állandó katonai behívási rendszer. Egyértelmű volt, hogy a viszonylag kis számú, profi haderő köré kell szervezni egy nagyobb létszámú tartalékos haderőt is.

Már Eisenhower is úgy tartotta, hogy azok az állami vezetők bűnt követnek el, akik békeidőben nem adják meg a lehetőséget, hogy az állampolgárok katonai képzettségre tehessenek szert. Hisz a majdani háborús konfliktusokra fel kell készülni.

Mi ezt az „Eisenhoweri lehetőséget” adjuk meg a magyar embereknek.

Hány tartalékos van ma Magyarországon?

Még 2008 környékén, vagyis azután, hogy a gazdasági válság kipattant a pénzcsapok elzárultak. Annyira nagy volt a baj, hogy a 2010-es kormányváltás idején már csak 17 személy volt a tartalékosok állományában, úgy hogy korábban még előfordult, hogy ez a szám elérte a több tízezret is.

Az új kormány akkor eldöntötte, hogy a tartalékosok létszámát jelentősen növelni kell, illetve meg kell teremteni a lehetőséget, hogy azok a magyar állampolgárok,

akiknek erre van igénye, fejleszthessék a katonai képességeiket és megtanulhassák a fegyverhasználat illetve az önvédelem alapjait.

Mindebben pedig kulcsszerep jutott a Magyar Tartalékosok Szövetségének.

Jelenleg több, mint 11 ezer tartalékos van Magyarországon, hosszútávon pedig a cél, hogy elérjük a 20 ezer fős állományt. Valószínűleg a neheze még hátra van. Első körben viszonylag könnyű volt azokat elérni, akik eleve ki akarták próbálni magukat katonaként.

Az látható, hogy a közösségépítésben is komoly szerepet kapnak a szövetség eseményei: a táboraink kapcsán roppant pozitív visszajelzéseket kapunk. Sok a visszatérő.

Milyen változásokat hozott a járvány és a háború? Nagyobb lett az érdeklődés?

A COVID időszak alatt, amikor sokan elvesztették a munkájukat vagy csak változtatni akartak az életükön, láthatóan nőtt az érdeklődés. A járvány idején jól jött, hogy akik csatlakoztak, tartalékosként havi fizetést is kereshettek.

A háború viszont egészen új helyzetet teremtett. Hisz eddig okkal hihették a jelentkezők, hogy csak a gyakorlatokon kell majd „harcolniuk”.

Most viszont a szomszédunkban dúl egy fegyveres konfliktus és senki nem tudja mit hoz a holnap. Bár reméljük ez a nap nem fog eljönni, de a legrosszabb esetben előfordulhat az is, hogy egy ponton szükség lesz a katonáink bevetésére. Emiatt van, aki egyébként jelentkezett volna, de most inkább visszakozik a katonai pályától.

Persze olyanok is akadnak, akik pont a háború miatt szeretnének bekerülni, de ez a két trend kiegyenlíti egymást.

Én a magam részéről azt gondolom, hogy mindenkinek a jól felfogott érdeke lenne a katonai képzés alapjainak az elsajátítása. Akkor is ha valakinek esze ágában sincs katonának állni: egyrészt hasznos ismeretekre lehet szert tenni, másrészt az alapképzés során könnyen eldönthetjük, hogy érdekel-e minket ez a pálya. Ha pedig igen akkor be lehet állni tartalékos szolgálatra.

Aki beáll tartalékos szolgálatra az mennyi pénzt kereshet? Milyen feladatokat lát el egy szolgálatban lévő tartalékos?

A tartalékos rendelkezésre állási díjat és behívás idejére honvédségi fizetést kap.

Az önkéntes tartalékosok (ÖT) állományából nagyon sokan jelentkeznek szerződéses állományba, illetve a fiatalok katonai tanintézményekbe jelentkeznek.

A haderőfejlesztési program hogyan érinti Önöket?

A beruházásoknak két ága van: egyik oldalról a fejlett haditechnikai eszközök beszerzése zajlik, a másik oldalról pedig a személyi állomány kiképzése folyik. Hisz fontos, hogy a bonyolult, korszerű technológiákat a katonák kezelni tudják. Ez egy időigényes folyamat: például vannak olyan Németországból vásárolt harckocsik, amelyeknek az irányítását több hónap elsajátítani.

Úgy látom, hogy a kormánypolitika kellően jól súlyozza a források elosztását és mindkét területre kellő figyelmet fordítanak.

Bárkiből lehet tartalékos? Vagy vannak, akik nem tudnak megfelelni az alapelvárásoknak?

Vannak fizikai és mentális követelmények, viszont sok különböző pozíció van a katonaságnál. Nem mindenhova kell fokozott erőnlét. Hisz például a szállítástechnikai és a számítógépes rendszerek kezelésére is kellenek emberek.

De a katonák nagy részénél persze fontos a jó fizikai állapot.

Vannak elvárások, amelyeket a jelentkezőknek teljesíteniük kell. Alapvetően olyan normákról van szó, amelyeket egy fiatal fiú vagy lány egy kis erőfeszítéssel teljesíteni tud.

Aki nem tudja elérni a megfelelő szintet az kap haladékot a felkészülésre. Ha egy jelentkező bekerült, akkor rendszeres testedzéseken vesz részt, azért, hogy a fizikai állapotát szinten tudja tartani.