Citi-vezér: idén is gyorsan növekedhet a magyar gazdaság

Interjú2022. feb. 21.Harsányi Péter

Az idén is gyors gazdasági bővülésre számítunk, amit támogat a magas beruházási aktivitás, a jelentős működő-tőke beáramlás, illetve a robosztus belső kereslet – nyilatkozta a növekedés.hu-nak a Citi magyarországi vállalatának vezérigazgatója. Veronika Spanarova szerint a hazai munkaerőpiacon egészséges verseny bontakozott ki. A jól képzett, nyelveket beszélő és tehetséges munkaerőre nagy a kereslet. Hozzátette, Magyarország egy fontos regionális csomóponttá válhat az ellátási láncok rövidítésére tett erőfeszítések eredményeképpen.

A magyar piacon egyedülálló szolgáltatásokat nyújt a Citibank a vállalati ügyfelek számára. Melyek az erősségeik?

Egy több mint 200 éves tapasztalattal rendelkező globális nagyvállalat része vagyunk, amely közel 160 országban szolgálja ki ügyfeleit, és amelynek fizetési rendszerein naponta 4000 milliárd dollár megy keresztül.

Magyarországon 1985 óta vagyunk jelen, és jelenleg a helyi kis-, közép- és nagyvállalati, multinacionális vállalati, állami szektorbeli, valamint pénzügyi intézményi ügyfeleknek nyújtunk komplex pénzügyi szolgáltatásokat.

A Citi 2005-ben érkezett újabb mérföldkőhöz itthon, amikor az egyik globális és regionális szolgáltatásokat is ellátó szolgáltatóközpontját Budapesten hozta létre.

Azóta ezen a területen is folyamatosan bővül a tevékenységünk és a piaci súlyunk.

Az egyik legfontosabb erősségünk a globális jelenlétünknek köszönhető, ami itt, Magyarországon különösen fontos, hiszen az ország több jelentős iparágban is nagyon sikeres a külföldi működőtőke befektetések terén. Az elmúlt évben több mint 5 milliárd euró külföldi befektetés irányult Magyarországra, ami egyúttal új rekordnak felel meg.

A Citibank itthon együtt dolgozik Németországtól Dél-Koreáig számos országban működő multinacionális vállalatok központjaival, és globális jelenlétével hatékonyan támogatja ezen vállalatok növekedését Magyarországon is.

Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb számú magyar vállalat szeretne külföldön terjeszkedni. Az ő tevékenységüket is támogatjuk, legyen szó akár az Egyesült Államokról, Európáról vagy Ázsiáról. Ha egy magyar vállalkozás például Japánban egy leányvállalatot hoz létre, akkor a helyi jelenlétünkkel segítünk az adott vállalkozásnak felállítani a fizetési rendszereket.

Végezetül a nemzetközi pénzpiacokhoz való hozzáférésünket felhasználva segítjük a vállalatokat tőkeszerkezettel, üzleti stratégiával összefüggő kérdésekben, akvizícióval kapcsolatos tanácsadást nyújtunk, illetve hozzáférést biztosítunk a tőkepiacokhoz.

Miként ítélik meg a magyar gazdasági folyamatokat? Mekkora gazdasági növekedést és inflációt várnak az idén és jövőre?

A magyar gazdaság dinamikusan visszapattant a koronavírus helyzet okozta mélypontról és 2021 közepe magasságában újra elérte a járvány előtti teljesítményét. A várakozásaink szerint a növekedés üteme a tavalyi év egészében meghaladhatja a 6,5 százalékot.

Az idén is gyors gazdasági bővülésre számítunk, amit támogat a magas beruházási aktivitás, a jelentős működő-tőke beáramlás, illetve a robosztus belső kereslet.

Az ellátási láncok akadozása negatív hatással volt Magyarországra is, bár ennek mértéke enyhébb volt más uniós országokhoz képest. Jelenleg azt látjuk, hogy az ellátási problémák még mindig számottevőek, de elkezdtek fokozatosan enyhülni. A jelenség fékezi a növekedést a beruházások visszafogásán keresztül az elektronikai és technológiai ágazatokban, illetve a gépjárműgyártás és az akkumulátorgyártás esetében.

Véleményem szerint Magyarország egy fontos regionális csomóponttá válhat az ellátási láncok rövidítésére tett erőfeszítések eredményeképpen.

Az inflációs nyomás megemelkedett 2021 során, különösképp a negyedik negyedévben. Az árdinamika a tavalyi év egészében meghaladta az 5 százalékot. A várakozásaink szerint 2022 első felében még velünk marad a magas infláció, mely ezt követően folyamatosan stabilizálódni fog az MNB kamatemelési ciklusával összhangban. Idén éves átlagban viszont még 5 százalék felett alakulhat a fogyasztói árindex Magyarországon.

Magyarországon tavaly év végén több mint 2800 munkavállalót foglalkoztattak. Az elmúlt két évben évente több mint 200 fővel nőtt a létszám és most további bővítést terveznek. Milyen területeken szeretnének növekedni?

A budapesti üzleti szolgáltató központunk (Citi Solutions Center Budapest) 2005 óta folyamatosan növekszik. Büszkék vagyunk arra, hogy a járvány ideje alatt is sikerült bővítenünk a létszámot, mely az elmúlt két évben valóban évente több mint 200 fővel nőtt, a CSC-ben jelenleg több mint 2500 kolléga dolgozik.

Az üzleti szolgáltató központunk legfontosabb területei közé a pénzügy, a pénzügyi jelentések és elemzések, az információ- és kiberbiztonság, a technológia és a piaci kvantitatív elemzési területek tartoznak. Emellett a kockázatkezelés és kontrolling területet szeretném kiemelni, mely osztályok felépítéséhez komoly erőforrásokat allokált a vállalat.

Működésünkkel globális szinten támogatjuk a Citit, beszéljünk akár az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióról, akár az ázsiában és amerikában található lányvállalatok támogatásáról.

Mennyire nehéz munkaerőt találni a jelenlegi környezetben?

Ahogy korábban is említettem, Magyarország vonzó a külföldi befektetők és vállalatok szemében.  Az üzleti szolgáltató szektor az egyike azon kulcsterületeknek, melyek megtalálhatók Budapesten.

A HIPA – Nemzeti Befektetési Ügynökség legfrissebb felmérése alapján 156 üzleti szolgáltató központ több mint 70 ezer embert foglalkoztat az országban.

Úgy látjuk, hogy a hazai munkaerőpiacon egészséges verseny bontakozott ki. A jól képzett, nyelveket beszélő és tehetséges munkaerőre nagy a kereslet. Emiatt munkaadóként természetesen mi is követjük az aktuális trendeket és vonzó feltételrendszert alakítunk ki a munkavállalóknak.

Az a tapasztalat, hogy a Citit választóknál nem csak a pénzügyi szempontok érvényesülnek, hanem a hosszú távú karrierlehetőségek is sokat számítanak.

Emellett több egyetemmel is van együttműködésünk, hogy gyakorlati tapasztalatokkal lehetőséget biztosítsunk a fiataloknak a szakértő kollégák által tartott előadásokon és a gyakornoki programjainkon keresztül. Így ők is megismerhetik a mi működésünket, fontos szakmai ismereteket sajátíthatnak el a gyakorlatból, és mi is visszajelzést kapunk tőlük az általunk kínált lehetőségekről. A diploma megszerzését követően pedig akár arra is lehetőséget kaphatnak, hogy a Citinél kezdjék szakmai karrierjüket.

Tapasztalnak jelentősebb bérnyomást?

A tehetséges munkaerő iránt nagy a kereslet. Ezt tükrözi versenyképes kompenzációs csomagunk is.

Fontos azonban látni, hogy nem mindig a fizetés a munkavállalók kizárólagos szempontja a választás során.

A jelentkezőinkkel folytatott beszélgetések alapján azt tapasztaltuk, hogy a Citibank által kínált előnyök, úgymint a rugalmasság, az egyensúly a munkaidő és a szabadidő között, a képzési lehetőségek, az egészségügyi ellátás vagy a kiterjesztett szülői távollét a javadalmazás mellett szintén nagy jelentőséggel bírnak. Emellett hiszünk abban, hogy a Citi vállalati kultúrája és az általunk kínált munkakörülmények is vonzóak a hozzánk jelentkezők számára.

Milyen globális funkciókat támogat a Citi Solutions Center Budapest?

25 különböző funkciót látunk el Budapestről. Ennek megfelelően az egyik legsokszínűbb üzleti szolgáltató központ vagyunk a piacon.

A fókuszunkban a technikai, a pénzügyi, a kockázatkezelési és kontroll, az erőforrás menedzsment és operatív működés, illetve az információ- és kiberbiztonsági területek állnak. A meglévő területeinket folyamatosan fejlesztjük, így jelentősen kibővítettük a szenior pozícióink számát is.

A budapesti irodáinkban 50 különböző ország munkavállalói dolgoznak, a beszélt nyelvek száma eléri a 35-öt.  A kollégáink a tapasztalataink szerint professzionális módon bekapcsolódnak a Citi vérkeringésébe, illetve hatékonyan ellátják a bank globális funkcióit.

Szolgáltató központunk nem csak létszám tekintetében bővült, hanem az itt lévő és innen ellátott feladatkörök komplexitása is növekedett, azaz jelentősen nőtt a nagy hozzáadott értéket teremtő pozícióink száma is.

Az elmúlt időszakban folyamatosan növekedtünk és a várakozásaink szerint a jövőben is tovább bővülünk, legyen szó az üzleti szolgáltató szektorról vagy a vállalati, banki területről.