A Disney már megbánta, hogy megvette a Star Warst?

Elemzések2022. feb. 20.D.J.

Bár voltak évek, amikor úgy tűnt, hogy a Csillagok Háborúja vonzereje kezd halványulni az utóbbi időben az ismert filmes brand üzletileg újra megtáltosodott.

Amikor tíz éve 4 milliárd dollárért megvásárolták a Star Wars jogokat, a Disney-nél még aligha gondolták, hogy az új szerzeményük hosszútávon a TV-ben fog teljesíteni a legjobban.

Akkor még elsősorban a nagyvászonnal terveztek. Az eredeti cél az volt, hogy minden évben legalább szülessen egy új Csillagok Háborúja film. A kezdeteknél pedig úgy tűnt, hogy az egeres cégnél a tartalom-gyártó gépezet hibátlanul működik: a legelső Star Wars mozijuk, még 2015-ben kolosszális siker volt.

Ám a filmszéria körüli érdeklődés hamar elkezdett alább hagyni.

Az új trilógia minden egyes résszel egyre kevesebb embert tudott megmozgatni. A második spin-off film, amely a régi filmek híres csempészének, Han Solonak mutatta be a fiatal éveit pedig a bevételek terén minden várakozást alulmúlt a mozikban.

A Star Wars mozik bevételei (millió dollár)

Filmcím Premier éve Költségvetés Mozis árbevétek Amerikai DVD/Blu-ray forgalom
Star Wars VII: Az ébredő erő 2015 245 2068 191
Zsivány Egyes 2016 200 1056 87
Star Wars VIII: Az utolsó jedik 2017 317 1332 101
Solo 2018 275 392 56
Star Wars IX: Skywalker kora 2019 275 1074 67
Forrás: Boxofficemojo.com, TheNumbers.com

A Csillagok Háborúja a legtöbb pénzt egyébként nem a mozikban teremti elő, hanem a különféle játék- és ajándékboltokban. A Star Warsos sapkák, pólók, bögrék, makettek és megannyi más merchandising áru akkora pénzhegyeket tud előteremteni, amelynek árnyékában a filmek forgalma is elbújhat.

A legelső Disney-féle Csillagok Háborúja mozi után egy év leforgása alatt a Star Warsos áruk úgy 5-6 milliárd dollárnyi bevételt generálhattak.

Csakhogy a számok ezen a fronton is elkezdtek apadni. A Disney egyik partnere a Hasbro például 2018-ban részben épp a Csillagok Háborúja körüli lelkesedés hiányának tudta be, hogy a játék eladásaik elkezdtek gyengélkedni.

A siker visszatér

Amikor látták, hogy a nézők kezdenek elpártolni, a Disney-nél kisebb pánik ütött ki. Erre utal az is, hogy a filmes terveiket teljesen átszabták. Hiába lett bejelentve még 2017-ban, hogy Az utolsó Jedik rendezője Rian Johnson kap majd egy új trilógiát, a projekt süllyesztőbe került.

Akár csak az az új Star Wars mozi-sorozat, amellyel eredetileg a Trónok harca széria alkotóit David Benioff-ot és D.B. Weiss-t bízták meg.

Az évenkénti mozibemutatókat teljesen lefújták, emiatt 2019 óta nem is lehetett látni új Csillagok Háborúja produkciót a nagyvásznakon.

A Star Wars pech-szériája bő két éve ért véget, igaz nem a mozikban, hanem a TV-ken. Amikor az egeres cég létrehozta a Netflix konkurenciáját a Disney+-t, az első nagy sajátgyártású sorozatuk a Csillagok Háborúja világába kalauzolta a nézőket. 

Az "arctalan" fejvadászról szóló Mandalori akkora siker lett, hogy a Disney+ előfizetések rögtön elkezdtek szárnyalni. Már az első nap 10 millióan fizették ki a videótár havidíját.

Ráadásul a Mandalori miatt a játékeladások is újra felpörögtek. A Hasbro elárulta, hogy a koronavírus járvány kipattanása után épp a Star Wars játékoknak köszönhették, hogy nem szenvedtek el komolyabb visszaesést. Hogy a különféle jedis és Baby Yodás figurák mekkora pénzt hoztak a konyhára azt nem árulták el, de azt igen, hogy 2020-ban 70 százalékkal növekedett meg a korábbi évhez képest a Star Wars játékok eladása. A pozitív trend pedig tavaly se fújt ki.

Mint a napokban kiderült: az eleve magas bázisról 2021-ben még tovább nőtt a kereslet.

Hogy mekkora pénzmágnes még mindig ez a filmsorozat azt jól jelzi, hogy az egyik Csillagok Háborújás mobiljátékon a Galaxy of Heroes-on keresztül a felhasználók egy tavalyi jelentés szerint 1,4 milliárd dollárt költöttek el.

Nem véletlen, hogy a Disney jelenlegi vezérigazgatója Bob Chapek elégedetten nyilatkozta, hogy a Mandalori megmutatta: filmes brandet nem csak a mozikon, hanem az online videotékákon keresztül is kiválóan lehet építeni.

Az egeres cég emiatt most gőzerővel ráfeküdt a Star Wars sorozatok gyártására.

Múlt héten fejeződött be az egyik szériájuk a Book of Boba Fett, amely a messzi messzi galaxis alvilágával foglalkozott. De a kanyarban máris egy rakás új produkció van. Az alábbi táblázatunkban összeszedtük, hogy mi mindenre lehet még számítani.

Bemutatásra váró új Star Wars sorozatok

Cím Premier Téma
Obi-Wan 2022. május 25. A régi filmek jedi mesteréről szóló szériában a Csillagok Háborúja ikonikus gonosza Darth Vader is szerepelni fog.
Bad Batch (második évad) 2022 A történet egy csapat elit-katonáról szól, akik az alakuló Birodalom árnyékában igyekeznek életben maradni. A lista többi szereplőjével szemben ez nem élőszereplős produkció, hanem animációs.
Andor 2022 Egy kém-thrillert ígérnek a készítők a Star Wars keretein belül, amely a lázadás kezdeti éveit fogja bemutatni.
A mandalori (harmadik évad) N.A. Természetesen „Baby Yoda” és a mandalori fejvadász története is folytatódni fog.
Ahsoka N.A. A mandalori-ban is feltűnt jedi nő, Ahsoka kalandjai sejthetően arról szólnak, ahogy a címszereplő megpróbál elkapni egy volt birodalmi admirálist.
Lando N.A. Csak annyi bizonyos, hogy a sztori a régi Star Wars filmek egyik mellékszereplőjére, a hamiskártyás Lando Calrissianra fog koncentrálni.
Acolyte N.A. A történet ezúttal a múltba vezet, amikor még százával járták a jedik a galaxist.

Miközben a sorozatoknál gond nélkül követik egymást a forgatások, a mozifilmek terén már nem ilyen egyszerű a felállás. Hivatalosan, három évnyi kihagyás után jövő decemberben fogják bemutatni a mozik a következő Star Wars produkciót, de hogy ez pontosan mi lesz, azt még nem tudni biztosan. Sokáig úgy volt, hogy egy vadászpilótákról szóló mozi jön majd Rogue Sqaudron címen.

De a forgatást váratlan kompolikációk miatt halasztani kellett.