Egyedülálló koncert zongorával, süteménnyel  

Interjú2018. nov 11.Növekedés.hu

Terézvárosi otthonára és karitatív szolgálatra cserélte a világ koncertpódiumait Fellegi Ádám Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. Ahogy a Növekedés.hu-nak adott interjújában fogalmazott:„Amikor az Országos Filharmóniától elküldtek, valamit ki kellett találnom”. Hol érte az a megtiszteltetés, hogy játszhatott Liszt és Wagner zongoráján? Cosima, Liszt lánya Wagner élettársa volt. II. Lajos bajor király nagylelkű támogatásával Bayreuth-ban építtették meg a Wahnfried villát, ahol Wagner az utolsó éveit töltötte. Nyáron, az Ünnepi Játékok idején a szalonban azon a zongorán tartanak zongoraesteket, melyet a 19. században a Steinway cég ajándékozott a Maestrónak. Nagyon megbecsülik ezt a nagyméretű muzeális hangszert, mely máig használható. Felemelő érzés volt rajta játszani, szép emléke a pályámnak. Az előszobában látható egy plakát erről a koncertről, és sok más külföldi utamról is. Korkedvezménnyel vették fel a Zeneakadémiára, az Operaház korrepetitora lett, majd az Országos Filharmónia állandó szólistája. Miért szűntek meg a koncertjei és a felkérései? Mindenki számára sokk volt, amikor 1990-ben az összes szólistát elbocsátották a Filharmóniából. A legtöbb zenésznek volt tanári állása, de én nem tanítottam. Botor módon még büszke is voltam arra, hogy kizárólag a koncertjeimből meg tudok élni, amit akkoriban kevesen engedhettek meg maguknak. Ötven éves voltam, tíz évvel a nyugdíj előtt, tehát valamit ki kellett találnom. Először az utcazenélésre gondoltam, de azt zongorával nehéz megoldani, és valójában nagy presztízscsökkentést jelentett volna.

A lakásomban viszont terembért se kell fizetni, és ide meghívhatom azt a negyven vendéget, akik kényelmesen elférnek, és szeretnének zenét hallgatni.
A Vigadóban tartott hangversenyeim után 300-an fölírták az elérhetőségüket. Ez a lista az évtizedek folyamán 3300-ra gyarapodott. Kezdetben minden erőmet lefoglalta a lakáskoncertek szervezése. Meglepően sokan jöttek, híres lettem, mert hangversenyt sokan adnak, de lakáskoncertje nincs másnak. Az utcán is állandóan megszólítanak. Mióta adnak lakáskoncerteket a művészek? Festményeken láthatjuk, hogy régen családi körben, az emberek maguknak zenéltek, s a polgárok közül többen tudtak hangszeren játszani. Nem úgy, mint ma. Angliában a 18. század második felében kezdtek el koncerttermeket építtetni. Már akkor is inkább a nők támogatták a kultúrát. Míg partnereik valamilyen férfias szórakozásnak hódoltak, addig a hölgyek hosszú hajú művészeket fogadtak a szalonjainkban. Liszt Ferenc is gyakran adott koncertet hatalmas paloták nagy termeiben. Rendkívül népszerű férfi volt, mondhatjuk, hogy ő a rock és popsztárok előfutára. Rajongtak érte a hölgyek, s nemcsak a zenéjéért… A fiatal nők mindig ott voltak a koncertjein, akiket az urak – morogva bár, de – elkísértek.
Az én koncertem különlegessége, hogy nemcsak zongorázom, hanem bevezető és átkötő kommentárjaimmal segítem a zene befogadását.
Nem mindenki zeneértő, de sokan vágynak arra, hogy valaki bevezesse és beavassa őket a komolyzene világába. Már a Filharmónia szólistájaként is beszéltem a közönséghez, s nemcsak a nyomtatott műsorfüzetben található információkat adtam elő élőszóban, ami nagyon jó ötletnek bizonyult. A koncert kalendáriumot kevesen olvassák el, és nem is értik meg. Ha a szöveg konkrét zenei helyre utal, azt koncert közben nem tudják beazonosítani. A szakmában a „beavatás” miatt sokan húzták a szájukat, azt mondták, hogy ez nem való, illetlen.
Aki megtöri a szokást, az mindig számíthat, jó és rosszindulatú kritikára, főleg az utóbbira. De nem bánom, mert a közönség a mai napig melegen helyesel. Én valóban közel akarom hozni számukra a zenét.
Hatványozza a hatást, és a néző is jobban figyel, ha csak néhány méterre ül az előadótól, látja a művész arckifejezését, hallja a lábdobogását, még azt is, ha szusszan. Érzi a művész kisugárzását, ami a távolság négyzetével gyengül. Hogyan választja ki a koncertre a darabokat? Bevallom, főleg azokat játszom, melyeket szeretek, s nagyra tartok. Huszonhét éve tartok lakáshangversenyeket, azóta nemzedékek nőttek föl – egészen más kulturális irányultsággal. Azelőtt Liszt Szerelmi álmok című zongoradarabja agyoncsépeltnek tűnt, ma már alig ismerik. Nemcsak jól ismert és népszerű műveket játszom, hanem Beethovent is, akinek a szonátáit nem sokszor adják elő. Én őt érzem szellemi-zenei apámnak, rá nézek föl szeretettel, félelemmel és csodálattal. Beethoven az egyik példaképem, a másik a mesterem, Hernádi Lajos, aki a Zeneakadémián tanított, és lakáskoncerteket is tartott. Kicsit tőle is származott az ötlet. Akkoriban zsidó művésznek tilos volt fellépnie a Zeneakadémián, ezért maga köré gyűjtötte az ismerőseit. Nem akármilyen társaságot. Radnóti Miklós is ott ült nála a Hegedűs Gyula utcában, s hallgatta Liszt Szonátáját. Verset is írt róla, a naplójában olvasható. Rajta kívül Engel Iván zongoraművész is szívesen járt a koncertekre. Nevét nem jegyezte meg az utókor, de hát sok művész feledésre van ítélve. Kik a vendégei, akiket valóban házigazdaként lát vendégül? Általában idősebbek jönnek, nyolcvan százalékban hölgyek. Gondolok azokra is, akiknek nincs pénzük, mivel becsületkassza működik, nekik fizetni se kell. Többen visszajárnak, a vendégkönyvből azt is tudom, hogy honnan érkeztek: Érdről, Nagymarosról, Veresegyházról, Dunaújvárosból, még Szegedről is fölutaztak, hogy engem hallgassanak. A szünetben, a kis konyhában sós és édes süteménnyel és innivalóval kínáljuk a vendégeket. A lakáskoncert jó ötlet születésnapi vagy karácsonyi ajándéknak, én játszom akár két embernek is.
Hetvenedik születésnapokat rendszeresen tartanak nálam. A szűk család az ünnepelt köré gyűlik, van torta, kis tűzijáték, és én is részt veszek az ünneplésben, mint a család muzsikusa.
Ez a régi időkre emlékeztet. Sok külföldi is jár hozzám, nekik angolul, németül, franciául vagy olaszul mesélek. A TripAdvisor internetes portálon elterjedt, ha Budapestre látogatnak, és különlegességre vágynak, akkor ne mulasszák el a lakáskoncertet, mert ilyen máshol a világon nincsen. A szomszédok följönnek a koncertre vagy megelégszenek azzal, hogy hetente kétszer hallják zongorázni? Minden nap hallanak, mert naponta 4-5 órát gyakorolok. Idén leszek 77 éves, én ide születtem, s azóta itt élek. Nyilván, ha valaki beköltözött a házba, előre figyelmeztették, hogy itt állandóan zongoraszó hallatszik. Szerencsém van a szomszédokkal, akik az évtizedek alatt többször cserélődtek. Közülük többen lelkes koncertlátogatók lettek. Nemcsak lakáskoncerteket tart, zeneterápiás tevékenységet is folytat. Hová, kikhez jár? Zeneterápia már Hippokratész óta létezik, viszont a modern korban cédéről hallgatják a muzsikát, pedig az élő zenét semmi nem helyettesíti. Bevitettem egy zongorát az I. sz. Szülészeti Klinikára, ahol a kismamáknak játszottam. Az anyukák egy része továbbra is akart járni hozzám, így indultak el a babakoncertek. Minél korábban tesszük ki a zene hatásának az ifjú lelket, annál hatásosabb. Én akkor jártam itt, amikor egy sérült kislány javára adott koncertet. Az akkor összegyűlt pénzt eljuttattuk a mozgássérült kislány szüleinek, hogy vegyenek belőle kerekesszéket. Egyébként jó lenne, ha a társadalom többet adakozna. Lipótmezőn még a virágkorát élte az Országos Pszichiátriai Intézet, amikor minden hónapban egyszer az ideg- és elmebetegeknek, illetve az orvosoknak koncertet adtam. Kezdetben idegenkedtek, furcsállották, végül olyan népszerű lett, hogy nem fértek be a terembe. Előfordult, hogy olyan betegeken tudtam segíteni a zenémmel, akikkel az orvosok tehetetlenek voltak. Azok, akik teljesen magukba zárkóztak, nem voltak hajlandók megszólalni, az orvosságot se akarták bevenni, nagy fejfájást okoztak a személyzetnek.
Egyszer az egyik ilyen beteg megszólalt: „A Carmenból, a Habanérát játssza el”. Az orvosok hanyatt estek. Attól kezdve az illető beszélt, és a gyógyszert is bevette.
Haldoklókat is próbáltam zenével vigasztalni, rendszeresen játszottam hospice osztályokon. Ha volt zongora a halál szélén álló lakásában, oda is kimentem. Abban reménykedtem, hogy lesznek, akik követik a példámat, de tévedtem – a világ ma is ugyanolyan önző, mint régen. Milyen érzésekkel tölti el, hogy az, akinek zongorázik, az utolsó óráit éli a földi világon? Amikor az illető már tudatában van, hogy az élete a végéhez közeledik, nem tudja mivel lekötni magát. Nem gondolunk rá, de ez a várakozás rettenetes unalommal is jár. Volt olyan, akit a halála előtt 24 órával fölébresztettem a zenémmel a kómából. A zenész hölgy beszélni már nem tudott, de jelezte, hogy fölismerte a Varázsfuvolát. Hogyan került kapcsolatba a balassagyarmati rabokkal, akikkel egy kis darabot is előadtak? A fegyház parancsnoka mesélte, hogy az elítéltek között sok a muzikális ember, főleg roma származásúak, és hogy közülük néhányan együttest alakítottak. Kiválasztottuk az Újtestamentumból, Lukács könyvéből az irgalmas szamaritánus példázatát, melyet jó barátommal, Darvas Ferenccel megzenésíttettem, és betanítottam a raboknak. A nyolc évvel ezelőtti előadásra kivételesen közönséget is beengedtek a fegyházba. Nemrég fölhívtak, hogy felújítják a darabot, és meghívnak a decemberi előadásra, melyet vadonatúj szereposztással, illetve egy-két nagyidőssel adnak elő. Kevés ember ennyire érzékeny szociálisan. Mióta segít másokon? Számomra ez gyerekkorom óta természetes. Mindig is nagyon erős volt az igazságérzetem, és taszít, hogy a szuper gazdagok nem hajlandók adakozni. Én a magam módján mindig próbálok segíteni. Novemberben a Virtuózok című műsor egyik ifjú tehetségével adok koncertet a fóti gyermekvárosban Az ott élő fiatalok először találkoznak majd komoly zenével. Azt is elhatároztam, ha elérem a 80. életévem, akkor a tartalék pénzemet szétosztom a rászorulók között. OE  

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.