Ekkora béremelkedésre és inflációra számíthatunk 2019-ben

Interjú2018. dec 28.Növekedés.hu

Folytatódik a béremelkedés, de a 2018-as értéknél szerényebb mértékben - mondta Balatoni Andrást, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatója a Növekedés.hu-nak. A szakembert a 2019-es gazdasági növekedésről is kérdeztük, és arról, hogy kell-e aggódni a magasabb infláció miatt.

Tíz éve nem volt olyan magas a gazdasági növekedés, mint idén: minek köszönhető ez a megugrás?

Az idei nagy növekedést a jórészt a háztartások magas fogyasztása és a beruházások megnövekedett volumene okozza. A nettó export (az export és import növekedésének együttes hatása) idén inkább lassítja a növekedést, de csak azért, mert jelentős import adódik a beruházásokból. Ezek azonban exportorientáltak, nagy külföldi működőtőke-beruházások, amik termőre fognak fordulni, és újra pozitív lesz az export hozzájárulása a növekedéshez a vizsgált időhorizont második felében. A háztartások fogyasztása azért nő ilyen dinamikusan, mert nagyon kedvezőek a munkaerőpiaci tendenciák: kétszámjegyű a bérnövekedés, visszafogott az infláció, alacsony a munkanélküliség. A háztartások optimizmusa is magas, emellett a megtakarítási ráta is jelentős, nő a háztartások vagyona. Az lakáspiaci fellendülésnek is van egy másodkörös fogyasztásnövelő hatása (ha valaki épít egy házat vagy új lakást vesz, azt be is kell rendezni). A fogyasztás mindemellett szélesebb bázisú lett, míg egy negyedéve úgy tűnt, hogy főleg a tartós és féltartós fogyasztási cikkek kereslete erős, most a szolgáltatások kereslete is dinamikusan emelkedik.

Az egyedi nagyvállalati beruházások az előrejelzési horizonton, 2021-ig 2 ezer milliárdos nagyságrendet tesznek ki, ami elképesztő összeg,

és az idei évben az európai uniós forrásfelhasználás is támogatja a beruházások növekedését. Emellett a költségvetés is sokat ruház be az idei évben, végül pedig van egy általánosan kedvező beruházási klíma köszönhetően annak, hogy a vállalatok kapacitáskihasználtsága magas, a kamatkörnyezet, így a tőke költsége pedig alacsony. Ráadásul a dinamikus béremelkedés miatt a tőke ára a munkához képest relatív értelemben is csökken, és ez egyfajta tőkeintenzívebb gazdasági növekedési pályát eredményez a vállalatoknál. A háztartások beruházása is pozitívan járul hozzá az idei növekedéshez, mivel lakásberuházásuk növekszik és ez is hozzájárul ahhoz, hogy a bruttó állóeszközfelhalmozás markáns növekedést mutasson az idei évben.

A gazdasági növekedés idén kiemelkedő, 4,7 százalék lehet, de csökkenni fog, jövőre 3,5 százalék, 2020-ban 3 százalék várható az inflációs jelentés szerint. Lehet-e hosszabb távon magasabb, hogy gyorsulhasson a felzárkózás?

Az inflációs jelentés rövidtávú makrogazdasági prognózis, maximum 3 évre szól, vagyis 2021-ig. A hosszabb távú magasabb növekedés lehetséges, de

ennek feltétele, hogy egy nagyívű versenyképességi intézkedéscsomag megvalósuljon, ez viszont már a növekedési jelentéshez tartozik.

Az inflációs jelentés az ismert tények alapján kalkulál, konzervatív módon, és ezek alapján 3,5 illetve 3 százalékos növekedéssel lehet számolni a következő években. Ha a növekedési jelentésben leírt reformok megvalósulnak, ez egy-másfél százalék többletet jelenthet, ez tenné lehetővé, hogy Magyarország átugorja a közepes fejlettség csapdáját.

A jelzett, jövőre várható 8,5 százalék körüli béremelkedést elbírja a gazdaság?

A vállalatok ezt ki tudják gazdálkodni, miután

3 százalék a termelékenységnövekedés, 3 százalék az infláció és 2 százalék szociális hozzájárulási adó csökkentés.

Ha mindezt összeadjuk, 8 százaléktól nem sokkal eltérő bérnövekedésnél a vállalati bérköltségek nagyjából a munkatermelékenységgel összhangban alakulnak, így még a vállalatok jövedelmeződését sem módosítja érdemben a béremelkedés.

A munkaerőhiány, mint kényszer fellép a béremelésben, elősegíti ez a termelékenység javulását?

Azok a vállalatok, amelyeknél kifeszített a munkaerőhelyzet, növelték beruházásaikat, tőkeintenzívebb gazdasági növekedési pályát futnak be. Így ahogy a munkaerőpiac megfeszül országszerte, ez ismételten a beruházások növekedését támogatja a hazai vállalkozások esetében, ami a hosszútávú fenntartható gazdasági növekedési szempontból kedvező hatás.

A 3 százalékos termelékenységbővülést mivel éri el a gazdaság?

Ez a 3 százalékos növekedés ciklikus jellegű, nem kell hozzá strukturális változás. A gazdasági ciklus jelenlegi, érett szakaszában, amikor a foglalkoztatás már megközelítette a teljes foglalkoztatási szintet, a munkaerő bővítésének lehetősége lassul, a termelékenység növekedése gyorsul, vagyis vannak még termelékenységi tartalékok a vállalatok esetében. Ez viszont nem az a hosszú távú versenyképességen alapuló termelékenységbővülés, amire mi sokszor és sok helyen rámutattunk. Elkerülhetetlen lesz a strukturális termelékenység-növekedés.

Elindultak-e azok a változások, melyeket az MNB 180 pontos javaslatcsomagja tartalmaz?

Az Inflációs jelentésben konzervatívan csak azokkal az intézkedéssekkel számolunk, amelyeket már elfogadtak, vagy nagyon valószínű azok elfogadása. Mivel sok újdonság egyelőre nem ismert a versenyképességi csomaggal kapcsolatban, ezért azzal nem tudtunk számolni. Jól jelzi ezt az is, hogy nem változtattunk 2019-től a növekedési prognózisunkon. Az Inflációs Jelentésben ugyanakkor  bemutatjuk azokat az alternatív pályákat, amelyeket a Monetáris Tanács kiemelten fontosnak tartott.

A Tanács megítélése szerint a gazdasági pályát kétirányú kockázat övezi, ezek közül az egyik kiemelt jelentőségű a versenyképesség javulását bemutató alternatív forgatókönyv.

Ebben az esetben a gazdasági növekedés gyorsabb, az infláció mérsékeltebb lehet, mint az alappályánkon, vagyis minden szempontból jobb kimenetnek tekinthető, mint a jelenlegi alappályánk.

Térjünk vissza az alapokhoz, nézzük az inflációt.  Az indirekt adók hatásaival szűrt maginflációban enyhén 3 százalék fölötti szintet vártok, mi a várakozás hosszabb távon?

Jövőre kicsit több mint 3 százalék a várakozás, 2020-ban viszont a 3 körüli célszinten fog mozogni.

Nálunk 3 százalék, az eurózónában és Csehországban 2 százalék az inflációs cél. Mikor juthatunk el oda, hogy nálunk is az alacsonyabb értékre csökkenjen?

Időről időre felülvizsgáljuk az inflációs célunkat, jelenleg úgy látjuk, hogy a jelenlegi gazdasági növekedés és a várt felzárkózás tükrében ez a 3 százalékos célszint tekinthető optimálisnak a magyar gazdaság számára.

Szabó Anna - Fellegi Tamás

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.