ÉRDEMES AZ „ELITHEZ” TARTOZNI – INTERJÚ AZ XAPT VEZETŐJÉVEL

Interjú2018. ápr 4.Növekedés.hu

A vállalatirányítási és ügyfélkezelési szoftverekkel foglalkozó XAPT Kft. ügyvezetője sok hasznosat tanult, tapasztalt a Budapesti Értéktőzsde Elit Programja révén. Schvarcz Zoltán leginkább egy vezetői MBA diplomához hasonló oktatási programként jellemezné ezt a két éves kurzust, ahol például a vállalatok egyedi finanszírozási módjairól, cégértékelésről és hasonlókról szereznek a napi gyakorlatban hasznosítható tudást. Ez jól jön például tőkebevonás, felvásárlás és hasonló ügyletek során; melyek némelyikére egyébként az XAPT is készül. Jelentős változáson megy éppen keresztül az ön által vezetett informatikai középvállalat. Hol tart ez az átalakulás? Jelenleg egy igen fontos nemzetközi partnerrel kötöttünk szerződést arra, hogy a New Frontier Group-hoz tartozó XAPT Kft. teljesen egyedi, világszerte elismert, a Microsoft D365 vállalatirányítási (ERP) szoftverplatformján alapuló, de az adott cégre szabott ERP megoldását globálisan bevezessék. Elárulja melyik cégről van szó? Sajnos nem tehetem, mert a megkötött szerződésünk ezt nem teszi lehetővé, de elárulhatom, hogy már most is a vállalat erőforrásainak negyedét-harmadát leköti ez a hatalmas, új projekt, és a jövőben ez még fontosabb lehet. Ha jól tudom, akkor – dacára az üzleti modell változásának – viszonylag stabil maradt az árbevétel. Az XAPT csoport első cége ugyan már 18 éve alakult meg, de 8-9 évente visszatér egy-egy újabb növekedési ugrás. Most a felhő alapú szoftverek terjednek, ami miatt az üzleti modellünk is teljesen átalakul, új utakat találtunk a növekedésre. A növekedést általában a tőkeigény növekedése is kíséri. Gondolkodnak tőkebevonáson? Igen. Jelenleg is tagjai vagyunk a Budapesti Értéktőzsde Elit programjának, amely a hazai tulajdonú középvállalatokat segíti a tőkebevonási ismeretekkel, a folyamatok, a rendszerek megismerésével. Hogyan kell ezt elképzelni? Talán leginkább egy vezetői MBA diplomához hasonló oktatási programként lehet jelenleg leírni. Ez egy két éves kurzus.  Ennek keretében rendszeresen járunk Londonba 2-2 napos előadássorozatokra. De legutóbb Milánóban voltunk, az ottani tőzsdén, amely a londoni börze, a London Stock Exchange Group leányvállalata 2007-óta. Mire fókuszál pontosan ez az oktatási program?

Nagyon meg kell dicsérjem a Budapesti Értéktőzsdét, mert valóban igen színvonalas oktatási, tájékoztatási projekt ez, 
számos tárgykörben a legkiválóbb brit és az európai szakértőket hallgathatjuk mi, a programban résztvevő cégvezetők. A fókusz a vállalati élet szélesebb spektrumát öleli fel. Például? Mondjuk az innovációk beépítése a nagyobb cégek életébe, a növekedési stratégiák, a nemzetközi terjeszkedés lehetőségei és kihívásai, a cégen belüli innováció felpörgetése, vagy épp a corporate governance. Szóval, mint említettem, egy MBA programhoz hasonlóan széles körű a merítés. És mi mindennek a gyakorlati haszna? Természetesen cégeink életében tudjuk kamatoztatni a megszerzett ismereteket.
Az angolszász, jó értelemben vett pragmatizmus minduntalan visszaköszön a kurzusokon. 
A megoldandó feladataink is szinte mindig a vállalatunkkal kapcsolatosak. Legutóbb például a vállalatok finanszírozási módjáról, vagy korábban a cégértékelésről kaptunk olyan információkat, amelyek azért úton-útfélen nem érhetők el. Változik, fejlődik a BÉT Elite programja? Természetesen, méghozzá éppen a résztvevő cégvezetők visszajelzései alapján finomodik, illetve egészül ki új elemekkel a tematika. Milyen új elemekre gondol? Például a javaslataink nyomán több itthoni workshoppal egészül ki a nemzetközi program. Így a magyar sajátosságok is hangsúlyt kapnak, például a Munkavállalói Résztulajdonosi Program, melyben akár tulajdonrész felkínálásával is ösztönözhetők a dolgozók. De ilyenek például a vállalatértékelés kifejezetten hazai sajátosságai is. Erre miért van szükség? Mert közel sem csak arról van szó, hogy egy magyar középcéget szakmai befektetőnek szeretne értékesíteni valaki. Az is lehet, hogy maga is akvizíciók vagy tőkebevonás révén szeretné a cégértéket növelni első körben. Önöknél mi most a legfontosabb ezen a téren? Felvásárlások? Tőkebevonás? Exit? Mi jelenleg éppen egy üzleti modellváltás kellős közepén vagyunk. Az értékesítési, szoftver bevezetési és üzemeltetési modellünk alakul át az említett felhő számítástechnika miatt. Egyre kisebb szelet a bevételeinkben a fix szoftverértékesítés, a licencelés. E helyett idő alapú díjazással, távoli szervereken futó szolgáltatásként kínáljuk az XAPT egyedi, cégre szabott vállalatirányítási rendszereit. Ez pedig elképesztő növekedési lehetőséget nyit ki. Ma azonban még kérdés, hogy ennek felgyorsítására mekkora tőke kell, mikor érdemes azt bevonni, és milyen formában. Kellően jó feltételek esetén szóba jöhet szakmai partner vagy tőzsdei tőkebevonás is. Egyelőre van időnk még gondolkodni. Ebben pedig segít a BÉT Elite programja is, amelynek éppen felénél vagyunk. Egy év múlva, a program végén meglátjuk, hogyan tovább.

Az XAPT Kft. bevétele és EBITDA mutatói

Év – Árbevétel millió forint
  • 2014 – 5717
  • 2015 – 6506
  • 2016 – 4443
Év – EBITDA millió forint
  • 2014 – 2871
  • 2015 – 3302
  • 2016 – 955
Megjegyzés: A 2017-es számok 2018. májusában lesznek csak elérhetők, előzetes becslést nem kívánt adni a cég vezetése. A 2016-ban látható csökkenés pedig az iparág egészére jellemző, új, előfizetéses jellegű felhő-informatikai (cloud) üzleti modellváltás miatt következett be, azaz inkább technikai jellegű csökkenésnek tekinthető.

Az XAPT története

Schvarcz Zoltán világéletében vállalatirányítási és ügyfélkezelési szoftverekkel foglalkozott, s a legnagyobb cégek által kedvelt régi, ámde rugalmatlan, a mai kor igényeivel lépést tartani képtelen programmatuzsálemekkel próbálta felvenni a harcot. „Emlékszem, a kezdeti időkben az egyik japán ügyfelünk apró autóalkatrészeket szállított, s szüksége volt egy a számvitelt és más folyamatokat koordináló rendszerre. Csakhogy a nagyvállalatok nem igazán tudtak olyan programot mutatni a megrendelőnek, amely az általuk gyártott mütyüröknek az árát kezelni tudta volna, hiszen dollárban egészen hét tizedesjegyig kellett lemenni. Az elérhető rendszerek többsége 2-4 tizedesjegyig számolt, és volt talán egy olyan is, amely 5-ig le tudott menni.
A mi programozóink viszont negyedóra alatt lekódolták az ügyfélnek azt, amire szüksége volt” – idézi fel az XAPT Kft. ügyvezetője.
A korábban ezen a területen, globális cégeknél is sok tapasztalatot szerzett Schvarcz Zoltán közel hetven vállalatirányítási programot vizsgált meg, miután céget alapított. Kollégáival tízet találtak jónak, de a rövid listára csak három került: a Navision, a Great Plains és az Axapta. Ez utóbbi lett végül a befutó, s innen jött a társaság neve is. Az Axapta azért volt különleges, mert amíg egy robusztus rendszerben mondjuk a hét tizedesjegy problémáját ázsiai programozók tucatjai tipikusan 3-4 hónap alatt tudták csak kezelni, addig a dán gyökerű Axaptát úgy fejlesztették ki, hogy egy hozzáértő szinte minden egyedi ügyféligényt képes volt megoldani.
Precíz elemzés, rendszerbeli rugalmasság és gyorsaság: ez tulajdonképpen üzleti modelljük mixe. A jól időzített 2000-es indulással pár év alatt az XAPT a legjobbak közé került.
Ugyanakkor a cégfelvásárlás ebben az üzletágban sem ismeretlen tényező. Az Axaptát felvásárolta a Navision, az utóbbit pedig bő egy éven belül a Microsoft. A redmondi multi a Great Plains szoftvercéget is megvette, így az XAPT mindhárom kinézett programja az amerikai óriásnál kötött ki. Nem is csoda, hogy a vállalatirányítási rendszerek terén a Microsoft legfontosabb partnere nálunk Schvarcz Zoltánék cége. A Microsoft Dynamics néven futó nagy rendszercsalád hozzáértő telepítője és támogatója lett a látványosan bővülő XAPT, amely a 2000-es négyfős vállalkozásból hat-hét év alatt egy százfős informatikai céggé nőtte ki magát. Az első hazai nagy ügyfeleik közt volt a Diagon, a Marso, a Diego, a Lindab és a Masterplast. A hazai nagy- és középvállalati kliensek közt a Caterpillar itthoni képviselete, a Huntraco Zrt. is felsorakozott, ahol olyan jól oldották meg a régi szoftverekről történő átállást,
hogy több Caterpillar-díler is felfigyelt e rugalmas termékre, és ma már Amerikában is rengeteg nehézgép-kereskedésnek ők adják a rendszereit. 
De szállítanak Ausztráliába és Óceániába, Vietnamba, Jordániába, Líbiába, Japánba és újabban Kolumbiába is munkagépkereskedésekbe. A Marso itthoni referenciája révén pedig egy nagy kanadai gumiszerviz-hálózatot is ügyfeleik közt tudhatnak. A 2008-as válság előtt találtak egymásra az osztrák New Frontier Grouppal, amely pénzügyi-szakmai befektetőként segítette át őket a válságon és juttatta őket új piacokhoz is tőkeereje, referenciái révén.
Az XAPT Kft. és külföldi leányai értékesítésének jelenleg a 80 százaléka export, méghozzá magas hozzáadott értékű hazai szoftverfejlesztést, -telepítést és -támogatást adnak el, a munkatársak száma pedig 400 felett van. 
A legjobb években 30-35 százalékos bevétel- és EBITDA-növekedést tudtak felmutatni, így a tőzsdei bevezetés is felmerült. Most nagyon megváltozott a piac, mert a több tízmilliós szoftverlicencek helyett a válság után egyre inkább a havi díjas, felhasználónkénti fizetésre állnak át az ügyfeleik. Így egészen más finanszírozási modellre van most szükség, mint korábban; félezer ügyfelüket is részben új módszerekkel kell kiszolgálni, megtartani. Ebben segíti őket a Microsoft, hiszen az XAPT tagja annak a nemzetközi, csupán tucatnyi partnercéget magában foglaló szűk körnek, amellyel a transznacionális vállalat együtt dolgozik. Megkapták a Global Independent Software Vendor (GISV) címet, amellyel a Microsoft anyagilag is elismerte, hogy vállalatirányítási szoftvereit a magyar cég kivételes mértékben képes testre szabni és lokalizálni.