Fekete Zoltán: A koronavírus alatt sem ülhetünk ölbe tett kézzel - Az Optima komoly ingatlanbefektetést hajtott végre

Interjú2020. ápr. 6.K.M.

A közép- és kelet európai régióban is számottevő felvásárlást hajt végre az Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. azzal, hogy az általa kezelt alap megszerzi a Globe Trade Centre (GTC) ingatlancég többségi tulajdonát. A most kötött üzletről kérdeztük Fekete Zoltánt, az Optima vezérigazgatóját.

Az Optima az elmúlt időszakban jelentős tranzakciókat hajtott végre, amelyeknek eredményeként átrendezte az általa kezelt vagyon ingatlanportfólióját. Hogyan illik ebbe bele egy nemzetközi ingatlancég felvásárlása?

A jelenlegi gazdasági helyzet és a tőzsdei értékelések visszaesése lehetőséget teremt szilárd pénzügyi helyzetben lévő befektetések megvásárlására is. Mi a GTC-ben ilyen lehetőséget láttunk. A GTC többségi tulajdonának megszerzésével nemzetközi ingatlanportfólióra teszünk szert, és ezzel a tranzakcióval a hosszú távú céljainknak megfelelően erősítjük a jelenlétünket a hozamtermelő ingatlanok piacán.

Miben más ez az átalakuló ingatlanportfólió, mint az eddigi?

Az Optima eddig egyedi ingatlanokat vásárolt és fejlesztett, illetve több befektetési alapban elhelyezett egyedi ingatlanállományon alapult a portfóliója. A mostani felvásárlással az általa kezelt alap meghatározó részesedést szerez egy sok vagyonelemből álló, több országra kiterjedő, régóta biztos szakmai alapokon nyugvó, professzionális csapat által vezetett cégcsoportban.

A GTC a régió hat országában, köztük Magyarországon, 46 ingatlant üzemeltet 95 százalékos kihasználtsággal, az általa birtokolt létesítmények alapterülete eléri a 748 ezer négyzetmétert.

Nem túl kockázatos-e a világjárvány okozta gazdasági krízis idején vásárolni egy ingatlancéget?

A GTC egy nagyon stabil helyzetben lévő, nyereséges tőzsdei cég, amely teljes átláthatóságot biztosít. Persze a koronavírus-járvány minden befektetési eszközre hatással van, így egy felelősen gazdálkodó vagyonkezelő ebben a helyzetben sem ülhet ölbe tett kézzel, pusztán szemlélve a fejleményeket.

Az Optimának most is azt kell vizsgálnia, hogyan tudja a rá bízott vagyon értékállóságát a legjobban megőrizni, és a biztonságos, hosszú távú hozamtermelő képességét növelni.

Az elmúlt években folytatott befektetési politikánk eredményesnek bizonyult, hiszen azt láthatjuk, hogy a minőségi ingatlanportfóliónk a mostani körülmények között is meg tudta őrizni értékét. A GTC többségi részesedésének megszerzésével egy, a válság hatásaival szemben ellenállóbb, alacsonyabb kockázatú, a jelenleginél magasabb hozamtermelési képességű, mégis biztonságos ingatlanportfólióhoz jutunk.

Egy ekkora üzlet előkészítése aligha néhány hét alatt zajlott le. Változtak-e a tranzakció feltételei a járvány okozta gazdasági problémák miatt?

A tranzakció előkészítése valóban több hete folyik, hiszen a befektetés biztonsága és a kockázat minimalizálása érdekében szükségünk volt a GTC minden egyes ingatlanelemét érintő értékbecslésre, valamint teljes körű pénzügyi és jogi átvilágításra.

Abban a kedvező helyzetben vagyunk, hogy mindezeken túl a befektetési döntésünket már a koronavírus-járvány okozta várható gazdasági hatásokra tekintettel hozhattuk meg, így a tranzakció feltételeit is ez alapján határozhattuk meg.

Honnan lesz pénze az Optimának a GTC megvásárlására?

Mi az utóbbi 1-1,5 évben már elsősorban a korábbi befektetéseink értékesítésére koncentráltunk, mert a 3-4 évvel ezelőtt vásárolt vagyonelemeket számottevő nyereséggel tudtuk eladni. Így például sikeresen értékesítettük a IT Services Hungary debreceni irodaházát, a Kasselik-házat, a Váci úton vásárolt fejlesztési területünket, és befektetési alapjaink is számos sikeres eszközeladáson vannak túl.

Így az Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt befektetési portfólióban lévő eszközök értékesítésével a GTC felvásárlása finanszírozható.