Ha befektet, akár saját magánklinikája is lehet

Interjú2023. nov. 8.BGA

Egyre több Mozgásklinika nyílik országszerte, ahol mozgásszervi betegségben szenvedő pácienseket kezelnek, magyar fejlesztésű koncepció alapján. A jogtulajdonos szerint elérkezett az idő, hogy franchise-rendszerben bővüljenek tovább. Czeglédi Tamás aki a hálózat társalapítója is, a Növekedés.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy a folyamatos fejlesztéshez nem elég a tőke, egyéb erőforrások is kellenek.

Nemrég jelentettek meg egy felmérést, miszerint Magyarországon nagyon magas a mozgásszervi megbetegedések száma. Népbetegségről van szó?

Azt gondolom, hogy igen. De hozzáteszem, nemcsak Magyarországon, hanem a világ számos országában. A WHO is rendszeresen készít felmérést a mozgásszervi megbetegedésekkel kapcsolatban. A legfőbb gondot az ülőmunka és a mozgásszegény életmód jelenti. Az általunk készített, 1000 fő bevonásával készült felmérésből az derült ki, hogy a válaszadók 95 százaléka szenved rendszeres derékfájástól, illetve 60 százaléka él porckorongsérvvel, porckopással vagy gerincferdüléssel. Vagyis jelentős az érintettek köre, nekik nyújt hatékony megoldást a Mozgásklinika terápia.

Ha ekkora az igény, akkor jó üzleti lehetőség magánszolgáltatóként jelen lenni. Megéri?

Mivel saját mozgásklinikákat is működtetünk, biztosan állíthatom, hogy igen. Vagyis kiváló befektetési lehetőség, ami akár 2 éven belül is megtérülhet.

Miért döntöttek úgy, hogy franchise-rendszer alapú hálózatot építenek? Hiányzik a terjeszkedéshez szükséges saját tőke?

A folyamatos növekedéshez nem elég a tőke, egyéb erőforrások is kellenek. Családi vállalkozás vagyunk, amelynek megvannak a korlátjai. A franchise-rendszer a legjobb konstrukció számunkra, hiszen a szolgáltatási minőségre rálátásunk marad, ugyanakkor a napi működés terhei nem minket nyomaszt.

Ráadásul a befektető – lehet szakmai vagy pénzügyi – megtalálhatja hamar a saját üzleti számítását.

Sok kockázati tőkebefektető keresett már meg minket az elmúlt 13 év alatt, ám úgy a szakmai kontroll kicsúszott volna a kezünkből, ám ezt nem engedhetjük meg magunknak.

Mégis mennyi pénz kell ahhoz, hogy egy befektetőnek saját Mozgásklinikája legyen?

Az egészségügy rendkívül forrásigényes, az egyik leginnovatívabb iparág. Nagyon gyorsan avulnak el a berendezések, folyamatosan új gépek, kezelések jelennek meg a piacon. A Mozgásklinika azonban e tekintetben is kicsit más.

Azaz?

Nálunk nem high-tech gépek segítik a gyógyulást elsősorban, hanem olyan eszközök, amelyek mechanikus módon segítik a gyógyulást. Így a beruházás nem avul el pár év alatt, emiatt is gyorsan megtérülhet a befektetés.

Vagyis: mennyi az annyi?

Már 18 millió forint már elegendő egy Mozgásklinika komplex elindításához. Ez tartalmazza a Mozgásklinika helyszínének bérleti díját, eszközöket, közel 1000 oldalas részletes szakmai és marketing leírást, a terapeuták kiválasztását és betanítását, és a teljes berendezést. Viszonyításként egy fogászat műszaki felszerelése ennek többszöröse is lehet.

Bárhol nyílhat Mozgásklinika a jövőben?

Nyilván a nagyvárosokban több a lehetséges páciens, de a kisebb városok is képesek eltartani egy-egy Mozgásklinikát. Vagyis szabad a vásár.

Budapesten már 3 Mozgásklinika nyílt, de több kerületben a is folyamatban van a nyitás, Budaörsön és Győrben pedig egy-egy és Pécsett is hamarosan nyílik egyrendelő.

Ezek közül a győri és a budaörsi már franchise-rendszerben működik, mindkettő stabil cash-flow mellett működik. Mi 30 rendelőből álló hálózat felállításával kalkulálunk idehaza, amit pár határon túli klinika egészítene majd ki.

Ön üzletember. Ki garantálja a szakmai hátteret?

Szentiványi Rita gyógytornász-manuálterapeuta, aki a Mozgásklinika alapítója és szakmai vezetője is egyszemélyben. Első magánrendelőjét 2008-ban hozta létre. 2010-ben már MozgásKlinika márkanév alatt működött a rendelője és az elmúlt 13 év alatt több mint 10.000 pácienst kezelt. A tapasztalataira építve alkotta meg a Mozgáspiramis-rendszert, ami egy komplex terápiás koncepció, s a közeli jövőben a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál is bejegyzett szabadalommá válik.