Ha Trump lenne az elnök, Európának többet kellene tennie védelméért - Interjú a Magyar Külügyi Intézet elnökével

Interjú2024. márc. 9.Szabó Anna

Lapunk a Trump-Orbán találkozó kapcsán készített interjút Gladden J. Pappinnal, a Magyar Külügyi Intézet elnökével.

Véleménye szerint mennyire árnyékolhatja be Joe Biden gazdaságpolitikája, a Bidenomics viszonylagos sikerét az elnök kora és mentális állapota a novemberi elnökválasztáson?

A szavazók nem feltétlenül találják kirobbanó sikernek az elnök gazdaságpolitikáját. A Wall Street Journal egy friss felmérése szerint a választópolgárok kétharmada panaszkodott arról, hogy nehéz lépést tartani az emelkedő árakkal. 

Miközben az elnök kora is befolyásolhatja a választókat, elégedetlenek a gazdasági helyzettel és egyre inkább nyomasztja őket az USA déli határán át érkező illegális bevándorlók milliós tömege.

Trump jelenleg jól szerepel a billegő államokban, melyek végső soron eldöntik majd a 2024-es elnökválasztást.

Milyen hatása lehet az amerikai társadalmi különbségek növekedésének és Trump megosztó személyiségének Donald Trump választási esélyei szempontjából?

Nem nevezném megosztónak Trumpot, inkább azt mondanám, hogy egyedi, eltérő a megszokottól.

Konkrét alternatívát kínál az elmúlt évek amerikai problémáira, megosztónak leginkább az amerikai liberálisok tartják, akik politikai nézeteit kizárnák a kiegyensúlyozott politikai párbeszédből.

Előrukkolhatnak még a demokraták egy új elnökjelölttel, vagy ez túl késő lenne már a választási kampány szempontjából?

A demokratáknak nincs olyan másik erős jelöltjük, mint Joe Biden.

A demokrata előválasztási folyamat már zajlik, és ennek demokratikus jellegét megkérdőjelezné, ha menet közben kizárnák belőle az elnököt.

Elméletben lehetséges, hogy Biden lemond a jelöltségről és maga helyett másik jelöltet támogat az augusztusi demokrata konvención, de nagyon kevés idő maradna az új jelöltnek a kampányra a novemberi választás előtt. Ha nem jön közbe semmi rendkívüli, Trump és Biden fog újra megmérkőzni az idei elnökválasztáson.

Gladden J. Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke

Gladden J. Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke

Mi a véleménye a jelenlegi magyar-amerikai kapcsolatokról?

Biden elnöksége alatt az amerikai külpolitikát egy ideológiai irány jellemzi, a Biden kormányzat elég zordan kezelte a magyar kormányt, ami megviselte a kétoldalú kapcsolatokat.

A két ország közötti kapcsolatoknak gyakorlatiasaknak és a kölcsönös érdekeken alapulónak kell lenni.

Fundamentális alapja nincs annak, hogy feszültség legyen a viszonyban.

Ha Trump nyerné a választásokat, javulhatnának a kétoldalú kapcsolatok?

Igen, úgy gondolom, hogy Trump elnöksége visszabillentené a kapcsolatokat a megfelelő irányba.

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump között jó személyes kapcsolat alakult ki, nézeteik sok tekintetben azonosak.

A békét és a szuverenitást pártolják, és praktikus módon közelítik meg a külpolitikai kérdéseket.

A Biden-kormányzat jelenlegi magyar kormány iránti ideológiai alapú barátságtalan megközelítésének véget kellene vetni, és a két ország újra úgy működhetne együtt, ahogy az szövetségesek esetében természetes.

Megváltozhat az USA Oroszország-politkája ha Trump megnyerné a választást?

Trump elnöksége esetén az Oroszországgal kapcsolatos amerikai külpolitika praktikusabb lenne, ő gyorsan rendezni tudná az ukrajnai háborút.

Megszűnne Ukrajna amerikai pénzügyi támogatása, így az Európai Uniónak egyedül kellene ezt vállalnia, ami igen nagy megterhelés.

Minél hamarabb tárgyalják meg a jövőbeni lehetőségeket az európai országok, annál jobb: az Európai Uniónak több lépést kell tennie saját katonai védelme értelmében: Amerika figyelme másfelé fog fordulni.