"Hallani olyan esetekről, ahol a járvány miatt teljes brigádok estek ki a munkából"

Interjú2021. ápr. 8.Devecsai János

Ahogy a pandémia alábbhagy, megint lehet rá számítani, hogy sok építőipari munkás inkább külföldre megy majd dolgozni. De ez egyre kevésbé lesz jellemző, már csak azért is, mert a kinti és a hazai bérek között egyre kisebb a különbség - mondta el a növekedés.hu-nak Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A kutatásukból kiderül, hogy idén februárban már átlagosan 133 napot kellett várni egy építőipari szakemberre, ami két héttel több a júliusi állapotokhoz képest. Ez minek köszönhető?

Az otthonteremtési és felújítási támogatásoknak hála egyre több az építőipari munka. A szakemberszám viszont nem nő hasonló mértékben. A felmérésünkből az is kiderült, hogy a legtöbbet, 157 napot gépészre kell várni, de villanyszerelőknél is 145 nap a várakozási idő.

A hiányt jelenleg kis mértékben, de erősítheti a pandémia is. Legalábbis hallani olyan esetekről, ahol a járvány miatt teljes brigádok estek ki a munkából.

Mire számíthatunk a következő években: az építőiparban hozzá kell szokni a szakemberhiányhoz vagy a helyzet javulni fog?

Szerintem javulni fog. Sok múlik azon, hogy miként alakul az építőipar sorsa és hogy mennyi beruházásra fog sor kerülni a jövőben.

Persze, ahogy a pandémia alábbhagy és a határok újra megnyílnak, megint lehet rá számítani, hogy sok építőipari munkás inkább külföldre megy majd dolgozni. De szerintem ez egyre kevésbé lesz jellemző, már csak azért is, mert a kinti és a hazai bérek között egyre kisebb a különbség.

Mi a MAPEI-nél is teszünk azért, hogy a hiány megszűnjön. Amellett, hogy a szakembereket képzésekkel segítjük, az építőipart a fiatalok és a felnőttek körében is népszerűsítjük. Idén például a minősített szakemberképzésünket 40 fővel kívánjuk elindítani.

Mennyire jellemző, hogy a mostani válság miatt az emberek átképzik magukat és megpróbálnak az építőiparban elhelyezkedni?

Van egy ilyen tendencia. Például a vendéglátóiparból többen is átnyergeltek az építőiparra az utóbbi egy évben.

De a két szakma között nagy a különbség, ezért ilyen irányú tömeges váltásról nem beszélhetünk.

Mennyire népszerű az idén indult otthonfelújítási program?

A kutatásunk rávilágított, hogy ezt a támogatást a felújítást tervezők 26 százaléka biztosan igénybe fogja venni. További 35 százalék pedig lehetségesnek tartja, hogy élni fog a lehetőséggel.

A felújítási kedv a nyugati országrészben a legnagyobb. Miért?

Nyugat-Magyarországon jellemzően anyagilag jobb helyzetben vannak az emberek. A közlekedési infrastruktúrák is fejlettebbek, ezért a régió több beruházást vonz.

Mire számít, milyen éve lesz az építőiparnak és a MAPEI-nek?

Tavaly az építőipar teljesítménye itthon ugyan 5 százalékkal csökkent, viszont a mi árbevételünk 17,5 százalékot nőtt és elérte a 22,7 milliárd forintot.

Idén is növekedésre számítunk: 2021-ben a bővülés mértékét 10 százalékosra becsüljük.

De úgy látjuk hogy az egész ágazat jó év elé néz. A támogatásoknak hála a lakásépítések és felújítások új lendületet vehetnek. A szektornak jót tesz, hogy emellett több külföldi cég is tervezi, hogy termelő vagy raktár kapacitást hoz Magyarországra.