Szlávik János: lehetetlen, hogy kialakuljon 4. vagy 5. hullám

Egészség2021. ápr. 7.Növekedés.hu

Ha a lakosság 70-80 százaléka be lesz oltva, szinte lehetetlen, hogy kialakuljon egy, a mostanihoz hasonlóan erős 4. vagy akár 5. járványhullám – véli Szlávik János infektológus. A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerint nyárra már talán szervezhetünk szabadtéri programokat, de nem a focimeccsekhez hasonló tömegrendezvényeket.

Az elmúlt hónapokban, döntően a brit mutáns hatására sokat változtak a Covid-19 tünetei, fertőzőbb és sajnos halálosabb is, de szerencsére az esetek 80 százalékában a fertőzés ennél a verziónál is enyhe tüneteket produkál – magyarázta Szlávik János a MedicalScan online fórumán.

Mint mondta, a brit mutáns okozta Covid-fertőzés legfőbb tünete a hirtelen erős fejfájás, valamint az orrdugulás, a köhögés, az izomfájdalom, a szaglás-ízérzéeklés elvesztése, a gyengeség. Az oltáselleneseknek az infektológus azt üzente:

nem jó átesni ezen a betegségen, mert ennek a betegségnek nagyon súlyos hosszú távú következményei vannak, károsodhat a szív, a máj, a vese és egyéb szervek. A gyengeségtől, a hőemelkedéstől, a köhögéstől sokan heteken, hónapokon át nem tudnak visszatérni az életükhöz, sokaknál, főleg a súlyos állapotból felépülteknél memóriazavar alakul ki, nem tudnak tisztán gondolkodni.

Mindezt azonban meg lehet akadályozni az oltásokkal, amelyekkel viszont 70-80 százalékos átoltottság szükséges ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás. Ezzel, valamint az esetleges mutánsok elleni 3. dózisú oltásokkal szinte lehetetlen, hogy a mostanihoz hasonlóan erős 4. vagy akár 5. hulláma legyen a járványnak, kivéve, ha valami nagyon nagy változás nem következik be a vírusban, ami azért nem valószínű.

Mint fogalmazott,

most ott tartunk, hogy a következő hetekben mindenki, aki szeretné, be lesz oltva.

Aki már átesett a fertőzésen, és eltelt azóta 3 hónap, annak az infektológus a Pfizer vagy a Moderna készítményét ajánlotta, és abból is csak 1 dózist. Szlávik János saját bevallása szerint alapvetően a két dózisos vakcinákban jobban hisz, szerinte erősebb hatást ezektől lehet várni, de egy alap védettség kialakításához nagyon fontosak lesznek az egyadagos védőoltások is.

Szlávik János szerint felesleges vérvizsgálatot végezni azért, hogy valaki megtudja, mekkora a szervezete védettségi szintje az oltást után.

A vakcina hatására nagyon sokféle és sokszintű immunválasz jön létre, aminek csak egy része a mérhető antitestszint, és még azt sem tudjuk, hogy akinek ez kevés, az akkor biztosan nem védett-e. Még sok időnek el kell telnie, hogy ezt a kérdést meg tudjuk válaszolni.

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa volt a vendége az InfoRádió Aréna című műsorának is. Itt egyebek mellett arról beszélt, hogy az oltásoknak köszönhetően nyárra eljuthatunk oda, hogy „komolyabb engedményeket lehet tenni”. Ezek elsősorban szabad téri tevékenységeket jelenthetnek, de – mint fogalmazott – a focimeccsek például, ahol tömegek vannak, nem tartoznak ezek közé.