Kammerer Zoltánék elhagyják a spanyolországi edzőtábort

Interjú2020. márc. 15.Harle Tamás

Kammerer Zoltán és egy tucatnyi társa Spanyolországban készült az olimpiára, illetve a kvalifikációs versenyekre. Egészen mostanáig. Ám a vírus okozta bizonytalan helyzetben a magyar kajakosok két héttel a tervezett idő előtt hazatérnek. A hatodik olimpiájára készülő, háromszoros olimpiai bajnok klasszisunkat még az indulásuk előtt értük utol.

Először is hogy vannak?

Rendben vagyunk.

És lelkileg?

Nincs para. Nyomjuk.

A bizonytalanság ellenére is?

Hát milyen egy sportoló?  Megy előre, lehajtott fejjel, amíg lehet. És ha azt mondják, hogy vége, akkor elfogadja. Már ötödik hete vagyunk egybezárva, először Dél-Afrikában voltunk, utána rövid ideig otthon és most Spanyolország. De ha minden igaz, szombaton repülünk haza, a tervezettnél két héttel korábban.

Miért kell hazajönni? Veszélyben érzik magukat?

Nem, egyáltalán! Nem arról van szó! Ha biztosan tudnánk, hogy két hét múlva is lesz repülőjárat, amivel nyugodtan hazarepülhetünk, akkor maradnánk. Itt voltak a britek, ők már hazamentek, a németek is itt edzenek, de ők még nálunk is nyugodtabbak. Lehet, azt gondolják, ha minden kötél szakad, a német hadsereg majd kimenti őket?

Egy élsportolónak, és ezen belül is egy kajakozónak szinte minden edzésen el kell juttatnia magát a teljesítőképessége határához. Hogy megy ez egy olyan helyzetben, amikor nem lehet tudni, érdemes-e megszakadni.

Mi itt tizenketten, tizenhárman élet-halál harcot vívunk egymással minden nap.  Nincs ezzel gond. A lelkesedésem és az alázatom ugyanolyan, mintha az első olimpiámra készülnék.  Csak jó volna, ha valaki mondana valami biztosat. Ez lesz vagy az lesz, és akkor mi ennek megfelelően állítjuk be magunkat.

Fél a vírustól?

Nem a vírustól félek, hanem a következményeitől. Én annak örülnék a legjobban, hogy ha hazaérnénk, akkor azonnal letesztelnének bennünket, és ha negatív az eredmény, akkor gyerünk, hajthatunk tovább. Elvileg május első hétvégéjén Prága mellett lenne a kvalifikációs verseny, itt a K2-esben van esélyem kiharcolni az olimpiai részvételt. Ha ez elmarad, akkor a tavalyi, szegedi vb alapján Magyarországnak meglenne ez a kvóta. Ezt az ország kapja, és aztán itt megindulhat a harc, ki a legjobb páros.

Mi lenne a jobb döntés? megtartani vagy elhalasztani az olimpiát?

Egyetlen sportoló sem mondja, hogy halasszuk el. Természetesen, ha veszélyes, akkor megértjük. De ez nem téma közöttünk! Most még nem érzünk nagy bizonytalanságot, benne vagyunk egy folyamatban. A kvóta a lényeg!