Kína szakértő a csúcstalálkozóról: "Nincs más opció, mint megtalálni a közös nevezőt"

Interjú2023. nov. 15.Áldott Rebeka

A növekedés.hu Salát Gergelyt, a PPKE BTK Kínai Tanszék vezetőjét kérdezte a kínai-amerikai csúcstalálkozóról és Kína jövőbeni befektetési céljairól.

Ma találkozik Hszi Csin-ping és Joe Biden. Milyen várakozásai vannak a megbeszéléssel kapcsolatban?

Nincs igazán más opció, minthogy az amerikaiaknak és a kínaiaknak meg kell találniuk a közös nevezőt.

Az elmúlt évek során egy negatív spirálba kerültek az amerikai-kínai kapcsolatok, amelyben egymást követték a mélypontok.

Jelenleg úgy tűnik, hogy bár a két hatalom elfogadta, hogy nem lesznek egymás legközelebbi szövetségesei, mégis stabilizálódhat az amerikai-kínai kapcsolat. A vezetők megegyezhetnek arról, hogy a konfliktusok súlyosbodását közös erővel, időben megakadályozzák.

„Ettől természetesen nem fognak megoldódni a feszültségek, de talán reménykedhetünk abban, hogy ez és a jövőbeli találkozók egy kezelhető szinten fogják tartani a kínai-amerikai kapcsolatot.”

A kínai gazdaság jelenlegi nehéz helyzetéből adódóan várhatóan kevesebb forrást fognak a külföldi fejlesztésekre fordítani. Ön, hogy látja az Övezet és Út jövőjét?

Jelenleg az Övezet és Út, kínai kifejezéssel élve a „kicsi, de szép” projektek irányába tolódik el.

A hatalmas vasbeton beruházások helyett inkább a high-tech és a zöldenergia területeire fognak koncentrálódni a befektetések.

Természetesen, a gyorsvasutak és a hidak építéséhez hasonló infrastrukturális befektetések is megmaradnak a jövőben. Azonban ezeket a kisebb, átláthatóbb és kezelhető projektek háttérbe fogják szorítani.

A BRI projektek nem fognak véget érni, hiszen ezután is jelentős forrásokat fognak a külföldi beruházásokhoz rendelni. Inkább a projektek természete és területe fog megváltozni.

Mely szektorok fognak kulcsfontosságú szerepet betölteni a BRI projektekben?

Azok a szektorok érdekesek Kína és a partnerországok számára, amelyekben a kínaiak elöljárónak számítanak, mint például a telekommunikáció.

Természetesen a telekommunikáció és az ehhez hasonló területek projektjei kevésbé látványos eredményekkel szolgálnak, mint például az infrastrukturális befektetések. Azonban számos ország mobilhálózatát Kína építette ki. Például Magyarországon is kínai gyártmányú eszközöket, többek között adótornyokat és routereket, használnak a mobilszolgáltatók.

A telekommunikáció területén jelenleg a kínaiak világelsőnek számítanak. A mostanában elterjedő 5G hálózatok területén is élen jár Kína, ár-érték arányban pedig messze leelőzte a versenytársait. Az elkövetkezendő években garantáltan elsőbbséget fog élvezni az 5G hálózatok kiépítése.

Kína világelsőnek számít a zöldenergiában, a jövőben napelem parkokat fognak telepíteni, és szélerőműveket fognak felépíteni.

Szintén kiemelkedően jól teljesít Kína a gyorsvasutak építésében. Nemrég adták át Indonéziában a Jakartát és Bandungot összekötő vasútvonalat, ami szintén kínai építésű projekt volt. Ez a befektetés az egyik első és legjelentősebb kínai gyorsvasút-építési programnak számít, ami külföldön valósult meg.

Melyik országok élvezhetnek elsőbbséget az Övezet és Út forrásainak kiutalásában?

Elsősorban a Kínához közel található országok állnak a befektetések középpontjában.

Értelemszerűen a Kínában összefutó nagy hálózatokat nem a legtávolabbi ponton kezdik építeni, hanem a hozzájuk legközelebb eső ponton.

Kifejezetten aktív befektetési tevékenységekről számolhatunk be Délkelet-Ázsiában és Indokínában. Laoszban és más indokínai országokban is jelentős gyorsvasút építések zajlanak. Pakisztánban évekkel ezelőtt megkezdték a kínai-pakisztáni gazdasági folyosó építését. Ez a projekt magába foglalja a különböző vezetékek, erőművek, utak és vasutak kiépítését is. A pakisztáni befektetés kulcsfontosságú Kína számára, hiszen ezáltal Indiát és egész Délkelet-Ázsiát megkerülve tud kijutni az Indiai-óceánra.

Fontos hangsúlyozni, hogy a BRI egy gyűjtőfogalom, és sokszor maguk a kínaiak sem tartják számon, hogy mi tartozik az Övezet és Út projektek közé, és melyik befektetések esnek a kezdeményezésen kívül. Szinte bármilyen külföldi befektetésük az Övezet és Úthoz sorolható.

Az energetika területén jelentős beruházásaik vannak a közel-keleti térségben, ahol olajmezőkben szereznek tulajdonrészt. Az afrikai régióban pedig bányákat vásárolnak fel. Ezek a befektetések is mind a BRI alá sorolhatóak.

Alapvetően elmondható, hogy Kína fő tevékenységi köre egyelőre a saját határaihoz közeli országokra korlátozódik.