Környezetvédelmi gyakornoki és ösztöndíjprogramok a felsőoktatásban tanulóknak

Interjú2021. márc. 9.Bódy Géza

A fiataloknak fel kell ismerni a környezetvédelem fontosságát és tenni kell érte. Ezért különböző gyakornoki és ösztöndíjprogramokat kínál a felsőoktatásban hallgatóknak a Kék Bolygó Alapítvány – mondta a Növekedés.hu-nak adott interjúban a szervezet kommunikációs munkatársa. Krakkó Ákos kiemelte: a Fontus vízügyi és környezetvédelmi ösztöndíjprogrammal, illetve a Környezetvédelmi és vízügyi gyakornoki programmal mindenki nyer: a vállalatok, a tanulók és bolygónk is.

Az alapítvány honlapján azt írják: „a párizsi klímamegállapodás bajban van. A szándék megvolt, de azt tettek nem követték”. Miben járulhat az alapítvány hozzá, hogy történjen is valami?

Fontos, hogy megértsük annak lényegét, hogy velünk, azaz az idősebbekkel szemben az ifjúság már kellő súllyal kell, hogy kezelje akár a párizsi klímacsúcs vállalásait, akár a környezettudatosságot, akár a fenntarthatósághoz való viszonyt.

Az alapítvány munkájában fontos szelet az oktatás, hiszen a képzési programokkal járulhatunk hozzá a változáshoz.

Már az óvodai programokban is jelen vagyunk az Országos Iskolakert-fejlesztési Programmal, az Agrárminisztériummal együttműködve. A legkisebbeket virágágyások mellett próbáljuk a környezettudatosságra nevelni. Ennek részeként 2020-ban száz intézményben alakítottunk ki kertet. Hisszük ugyanis, hogy a veteményesek mellett tanított óvodások és iskolások jó eséllyel majd nem szennyezik a vizeinket és nem szemetelik tele határainkat. Játszva tanulnak. Természetesen vannak általános- és középiskolás programjaink is.

Ezekről mit kell tudni?

Ennek a zászlóshajója a Fenntarthatósági Témahét, amikor a legkiválóbb előadók, tematikusan, magas óraszámban oktatják a diákokat a környezetvédelemmel kapcsolatos tudnivalókról.

Hamarosan debütál az alapítvány által készített fenntarthatósági tankönyv is.

Ennek oka, hogy szeptembertől a középiskolákban választható tantárgyként szerepel majd a fenntarthatóság. Hosszú távon pedig azt szeretnénk, ha ez érettségi tárgy is lenne. Ez aktuális igénnyel rendelkező tudás.

A főiskolás, egyetemista korosztálynak mit kínálnak?

Rájuk már nem csupán fiatal tanulóként tekintünk, hanem a szövetségeseinknek tartjuk őket. Ők lehetnek a jövő klímavédelmi szakemberei. Nem véletlenül keressük ösztöndíjprogramjainkkal a legkiválóbbakat. Havonta pénzügyi támogatással jutalmazzuk őket, így kizárólag a tanulásra koncentrálhatnak, nem kell a pénzügyeikkel foglalkozniuk.

Ezek közül melyik programot emeli ki?

Például a Fontus vízügyi és környezetvédelmi ösztöndíjprogramot. Ennek során rendszeres, havi ösztöndíjjal támogatjuk a hallgatók tanulmányait. Lényeges, hogy nemzetközi terepen is szerezhetnek értékes kutatói tapasztalatot.

Kiket várnak?

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak jelentkezését várjuk erre a programunkra. Az ösztöndíjjal lehetőséget biztosítunk a kiválasztott hallgatók számára, hogy minőségi szakmai tapasztalatokon és kapcsolatokon keresztül mélyíthessék el a vízügyi területen  szerzett ismereteiket.

Mekkora a támogatási összeg?

Havonta bruttó 150 ezer forint, ami öt hónapig jár a diákoknak. A lényeg, hogy a fiatalok ne legyenek pályaelhagyók, csak azért, mert a tanulás mellett még dolgozniuk is kell a szakmán kívül.

Milyen ösztöndíjprogramot kínálnak még?

Létezik PhD ösztöndíjprogramunk Chilében. Ide olyan tudományos fokozattal még nem rendelkező PhD hallgatókat várunk, akik hidrológia, mélyépítés vagy azzal egyenértékű területen folytatnak tanulmányokat és szilárd háttérrel rendelkeznek a kvantitatív módszerek és a programozás terén. Az elnyerhető támogatás fejenként bruttó 2 310 ezer forint.

Van PhD ösztöndíjprogramunk Svédországban is. Ide olyan tudományos fokozattal még nem rendelkező PhD hallgatókat várunk, akiknek van már kutatási pozíciója itt. Az elnyerhető ösztöndíj bruttó 5 337 500 forint fejenként.

Hazai nagyvállalatoknál is lehet gyakorlatot szerezni?

Akár a Környezetvédelmi és vízügyi gyakornoki programunkkal. Ide minden olyan környezetvédelem iránt elkötelezett nappali tagozatos egyetemi/főiskolai hallgatót várunk, aki természettudományi, agrár, műszaki, társadalomtudományi területen tanul. Ennek az elnyerhető támogatása bruttó 225 ezer forint két hónapon keresztül.

A Környezetvédelmi és vízügyi gyakornoki programunk is a vízvédelemre, a természetvédelemre, a klímaváltozásra és a fenntarthatóságra, illetve az innovációra fókuszál, akárcsak a többi projekt.

A felsorolt programok állandók, de lényeges, hogy márciusban van a jelentkezési határidő. Fontosnak tartjuk azt is, hogy azok a diplomás fiatalok, akik már megszerezték a tudást, ezekre a munkahelyekre térjenek vissza gyakornoknak. A cégeknek ez egy fillérbe sem kerül, az alapítvány átvállalja a gyakornoki időre szóló kompenzációt.

Mindennek fejébe mit várnak a vállalatoktól?

Csak annyit, hogy a gyakornokokat ne csak adminisztratív, hanem elsősorban szakirányú végzettséget megkövetelő munkákkal lássák el, illetve avassák be az ügymenetbe. Hiszen a cél a szakmai tudás elmélyítése, a szakmai gyakorlóhely megismerése, megszerettetése. Amennyiben a cég elégedett a gyakornokkal, akár álláslehetőséget is kaphat náluk. Azaz mindenki jól járhat: a diák, a vállalat, de legfőképpen a Földünk.