Nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdek, hogy legyenek saját lövészfegyvereink 

Interjú2021. okt. 8.Kovács Dániel

Új, hazai fejlesztésű lövészfegyvercsalád prototípusait láthatta a közönség a Kecskeméti Repülőnapon. Kik és miért csinálják? A magyar fegyveres testületek fogják használni, vagy exportra készülnek az első ránézésre is ultramodern fegyverek? - Bozó Gábort, a fejlesztést végző Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

A Nemzetközi Repülőnap legnagyobb meglepetése az volt, hogy bemutatkozott az új magyar lőfegyvercsalád. Milyen tagjai vannak?

Van egy pisztolyunk változtatható elsütési rendszerrel, egy géppisztoly, gépkarabély és golyószóró, van egy 40 x 46-os gránátvető is, amely önmagában is használható, de fegyverekre is fel lehet szerelni.

Fejlesztettünk egy szintén puskacsőre szerelhető, sörétes lövések leadására alkalmas eszközt is, amelyből szinte bármit ki lehet lőni, például gumilövedéket is. Utóbbi elsősorban a rendvédelmi szerveknek lehet fontos. Ezek többsége prototípus szinten már készen van. 

Kinek készül? A Magyar Honvédségnek, vagy külföldi exportra?

Elsősorban a hazai fegyveres szerveknek szánjuk, de persze reméljük, hogy a termékeink a nemzetközi fegyverpiacon is keresettek lesznek, hiszen nem arra fejleszt valaki egy fegyvercsaládot, hogy kizárólag a saját országának a hadseregét ellássa, még akkor sem, ha történetesen ez az elsődleges cél.

Egy nagyobb fegyvergyárnak ez legfeljebb egy éves kapacitását kötné le. 

Megrendelésre készítik a fegyvereket, vagy megtervezték, és keresnek hozzá piacot? 

Több mint két évvel ezelőtt a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár összehozott egy projektet azzal a céllal, hogy alakuljon egy mérnökcsapat, akik kifejlesztik ezt a magyar képességet. Erre a felkérésre kezdtük el a közös munkát 2019 elején.

Milyen kritériumokat fogalmazott meg a kormányiroda? 

Elsődlegesen azt, hogy az új fegyvercsalád magyar legyen, azaz Magyarországon történjen a fejlesztés, itt legyenek a szabadalmak bejelentve, itt gyártsák le a prototípusokat,  illetve hogy egy olyan működőképes versenyképes piaci feltételeknek megfelelő moduláris kézifegyvert fejlesszünk ki, amely támogatja gazdaságos előállítást, ugyanakkor a felhasználókat is olyan fegyverekkel látja el amelyek minden szempontból megfelelnek a kor elvárásainak.

Fontos volt az is, hogy a fegyverek egyediek legyenek, ne egy másik termék a másolatai. Minden egyes fejlesztésünk megfelel ezeknek az elvárásoknak.

Sokan vélik úgy, hogy a magyar kézbe magyar fegyvert elv nem állja ki a gyakorlat próbáját...

Én ezt nem így látom. Ha szétnézünk a környező országokban, mindenhol foglalkoznak lőfegyvergyártással, és egyiküknek sincsenek problémái az értékesítéssel.

Számunkra részben nemzetgazdasági jelentősége van a hazai gyártásnak, de nemzetbiztonsági okokokból kifolyólag mindenképpen érdemes volt belevágni.

Európában minden nemzet rendelkezik saját fegyvergyártási képességgel, nekünk is fontos, hogy Magyarország kitettsége ezen a területen is a nullához közelítsen. Tudjuk nagyon jól a történelemből hogy sokszor csak magunkra számíthattunk. 

Végül, de nem utolsósorban  hiszem azt, hogy a magyar mérnöki társadalom, a szakképzés és a felsőoktatás képes olyan szakembereket, fejlesztőket bocsájtani a munkaerőpiacra, akik képesek lesznek legalább olyan jó termékeket kifejleszteni mint a szomszédok.

 

Apropó szomszédok, nemrég indult el Kiskunfélegyházán a Česká Zbrojovkától megvásárolt licenc alapján a  P–07 és P–09 típusú pisztolyok, Bren–2 gépkarabélyok és Scorpion EVO–3 típusú géppisztolyok gyártása. Nem lesz így egy kicsit sok a kézilőfegyverből?

A cseh üzlet nagyon jó dolog volt, és a mai napig az. A huszonegyedik század követelményeinek maximálisan megfelelő, európai szinten is meghatározó lehetőségekkel rendelkező fegyvergyár épült fel Kiskunfélegyházán, ahol magas színvonalú, a világ fegyverpiacain is jegyzett fegyvercsaládot gyártanak.

De végsősoron ez akkor is csak egy külföldi fegyvergyár meghosszabbított kapacitása, így gazdaságosság terén nem hasonlítható össze azzal, amikor egy saját brandet építünk fel, és kezdjük gyártani, és nem valakinek a bérgyártói vagyunk.

Elbírja majd az összehasonlítást a magyar fegyvercsalád a csehekével?

Szögezzük le, hogy ezek prototípusok. Mi a kutatás-fejlesztést végezzük,  ebben a fázisban még nagyon merész lenne bármit kijelenteni, erre majd akkor kerülhet sor, ha sorozatgyártásra érettek lesznek a fegyverek.

Most írtunk alá együttműködési megállapodást a Magyar Honvédséggel, hamarosan kezdődnek a tartóssági tesztek, de az már most látszik, hogy a fegyvereink súly és tűzerő tekintetében megállják a helyüket, és vannak olyan képességeik, amelyek versenyképessé, adott esetben jobbá is tehetik a konkurenciánál. 

Vannak már szabadalmi bejegyzéseink is, amelyek véleményünk szerint jobb felhasználhatóságot tesznek lehetővé. Ilyen például a kettős elsütési rendszer, a pisztolyunk felhasználója gyakorlatilag pillanatok alatt válthat a strikerről kakasos elsütési rendszerre, a mérnökeink megoldották, hogy ehhez mindössze egy alkatrészt kelljen kicserélni. 

Mikor állnak majd készen a sorozatgyártásra?

Ez nem egyszerre történik meg, a megrendelő fontosság szerint alakított ki egy sorrendet, eszerint a pisztoly prioritást élvez, ezt készítjük fel először a sorozatgyártásra, szerintem már 2023-ban, de legkésőbb 2024-ben célba ér. Utána jönnek majd a többiek. 

Erre a projektre jött létre maga a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. is? Mi lesz, ha végeznek a munkával?

Másfél éve alakult meg a cég, ennek az a magyarázata, hogy miután a csapat elkezdte a tervezést, kellett egy jogi entitás, amely mindezt összefogja, keretet ad neki. De ez nem egy projektcég, vannak hosszú távú elképzeléseink.

Összeállt egy jó képességű, tehetséges, folyamatosan bővülő csapat, olyan mérnökökkel, műszaki, fémipari vagy műanyagipari tervezőkkel dolgozunk együtt, akik otthon vannak a kutatás-fejlesztés területén, biztos, hogy nem ez lesz az utolsó munkánk.

Legalább harminc évig rájárt a rúd a magyar fegyvergyártásra. Hogyan sikerült ilyen rövid idő alatt szakemberekkel feltölteni a csapatot?

Van az ötven év is, a fegyveripar már egy jó ideje tetszhalott állapotban volt, mielőtt végleg felszámolták volna. De például Csongrádban a több mint harminc éves múltra visszatekintő Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium, amelynek én vagyok az igazgatója, folyamatosan működik.

Többek között fegyverműszerész technikusokat, fegyvergyártó szaktechnikusokat, fegyveroptikai szaktechnikusokat képzünk. Van egy kisszériás fegyverek gyártásával foglalkozó cégünk is, vadász, és sportlövő fegyverek fejlesztésével és gyártásával foglalkozunk. Ennek a bázisán alakult meg a Gestamen Zrt. is.

Maga az iskola egyedülálló az országban, a munkaerőpiacra bocsátott szakembereink mindig is gond nélkül el tudtak helyezkedni a fegyveres testületeknél, vagy a civil szférában fegyver és lőszer kereskedésekben, vadász boltokban, lőtereken.

Sokan külföldön is elismert szakemberek lettek, de most már inkább arra vagyunk büszkék, hogy ők elkezdtek hazajönni.

Ön szerint melyik a világ legjobb lőfegyvere? 

Nehéz erre konkrét választ adni, mi az iskolában minden típust tesztelünk, van aki a Glock-ra esküszik, van, aki a Sig-re, szerintem mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is. Nem is tudnék az élmezőnyből most egyet kiemelni, azt viszont remélem, hogy hamarosan ott lesz köztük a mi fejlesztésünk is...