„Rendkívül súlyos közállapotok” Ki lép Robert Fico helyébe? Helyi politikust kérdeztünk 

Interjú2024. máj. 20.Kovács Dániel

Pénteken újra megműtötték Robert Ficot, aki az előttünk álló napokban aligha tér vissza miniszterelnöki teendőihez, sőt egyelőre az is kérdéses, hogy felépül-e valamikor. Ki veszi át a helyét Szlovákia élén, és milyen hatása lesz az ottani magyar közösségre a merényletnek? Orosz Örs, a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) társalapítója válaszolt a kérdéseinkre. A szlovákiai magyar politikus azt is elárulta, korábban Eduard Heger miniszterelnök ellen is terveztek merényletet, ám akkor az elkövető meggondolta magát

A legfontosabb kérdés most az, milyen állapotban van jelenleg Robert Fico miniszterelnök, ki lehet már jelenteni, hogy az állapota stabil?

Annyit lehet róla tudni, hogy az állapota stabil, de súlyos, és továbbra is küzd az életéért. Azt mondják az orvosok, hogy ilyen eseteknél az első három-négy nap a kritikus.

Ebből már három letelt, úgyhogy bízunk benne, hogy mihamarabb a gyógyulás útjára lép, és jó híreket hallunk az állapotáról. (friss hír, hogy pénteken Robert Fico újabb, közel kétórás műtéti beavatkozáson esett át, ezúttal a lőtt sebből visszamaradt, elhalt szöveteket távolították el - a szerk.)

Úgy tudjuk, hogy jelenleg fontolgatják az átszállítását Pozsonyba, illetve hogy tegnap volt bent nála Peter Pellegrini, megválasztott, de még be nem iktatott köztársasági elnök, aki beszélt is vele röviden, tehát eszméleténél van. Azt mondta,

nem érti, hogy történhetett meg a merénylet. Emlékszik az esemény részleteire, és a rövid beszámolóból kicsengett, hogy őt is meglepte, hogy az apparátus így csődöt mondott. Azt egyébként nem csak ő, mi sem értjük, hogyan fordulhatott elő, hogy a támadó le tudott adni öt lövést, mire kicsavarták a fegyvert a kezéből.

Úgy tűnik, Robert Fico még hetekig nem lesz olyan állapotban, hogy miniszterelnöki feladatait el tudja látni, de még az sem zárható ki, hogy soha nem tud már visszatérni. Körvonalazódik már, hogy ki fogja helyettesíteni?

Hivatalosan a négy miniszterelnök-helyettes egyike veszi át ilyenkor a feladatokat, úgy hírlik, Robert Kaliňák hadügyminiszter lesz az. Mivel ő az egyetlen Smer-es a miniszterelnök-helyettesek közül.

Jogi szempontból a kormány egy kollektív szerv, mely többségi alapon hozza meg a döntéseit, tehát jelenleg is működőképes. A kormány összehívása az, amely elsősorban a miniszterelnököt helyettesítő személy feladata.

Mit gondol, hogyan fog ez a tragédia a szlovák politikára, közéletre hatni?

Ez mindenképpen egy sorsfordító esemény. Hiszen 2018-ban Közép-Európában először éppen Szlovákiában fordult elő, hogy egy újságírót a munkája miatt megöltek, és most ugyancsak

régiós viszonylatban a rendszerváltás utáni történelemben először pont nálunk történt meg az, hogy merényletet követnek el a regnáló miniszterelnök ellen.

Itt említeném meg, hogy tavaly már történt egy kísérlet. Amiről a köztudatban annyi maradt meg, hogy egy szélsőséges fiatal lelőtt két embert egy pozsonyi melegbárban, az valójában egy, az akkori miniszterelnök, Eduard Heger ellen irányuló merényletkísérletnek indult, ám időközben az elkövető meggondolta magát, és a melegekre csapott le.

Ezek az események rendkívül súlyos közállapotokról tanúskodnak. A mostani merénylet egy feltartott ujj, egy nagy fölkiáltójel kell, hogy legyen. Ez az a pillanat, amikor igazi államférfiakra van szükség, mert itt most meg kell nyugtatni a kedélyeket, és ez az, amit mindkét politikai oldalnak tenni kellene.

Én magam is támogatom a leköszönő és az új köztársasági elnök: Zuzana Čaputová és Peter Pellegrini közös fellépését, akik jövő keddre tárgyalni hívják a pártokat, hogy egy össztársadalmi-politikai konszenzus szülessen az erőszak ellen.

Hogyan csapódik le ez az erőszakspirál a magyar közösségen belül?

Dél-Szlovákia társadalma az országoshoz hasonlóan reagált a merényletre, tapasztalható némi megosztottság abban a tekintetben, hogy kit okolnak a történtekért.

Három héttel a választások előtt jelentősen átrajzolja a narratívákat és az események által generált mobilizáció rontja a magyar közösség esélyeit az EP-választásokon.