Richter-vezér: a háború miatt nagyon nagy a bizonytalanság

Interjú2022. ápr. 13.Haiman Éva

A Richter gyógyszercég menedzsmentje továbbra is optimista azzal kapcsolatban, hogy a világ többi piacán ellensúlyozni tudják azt a bevételkiesést, amit az orosz és az ukrán piacon elszenvednek. A háború azonban sok bizonytalansági tényezőt és ezzel kockázatot hordoz az idei esztendőre – derül ki Orbán Gábor szavaiból. A Richter vezérigazgatójával a társaság éves közgyűlésén beszéltünk.

A Richter osztalékpolitikája a nettó eredmény 25-40 százalék közötti osztalékrátával számol, az igazgatóság javaslatára a közgyűlést most az alacsonyabb, 30 százalékos arány mellett döntött, ami részvényeként 225 forint kifizetését jelenti. Az alacsonyabb osztalékarányt ön a beszámolójában többek között a geopolitikai helyzettel indokolta. Ezek szerint már pesszimistább az orosz-ukrán háborúnak a Richterre gyakorolt hatásait illetően, mint februárban, amikor az éves gyorsjelentés kapcsán még úgy fogalmazott, hogy megismételhető a tavalyihoz hasonló árbevétel?

A teljes árbevétellel kapcsolatban ugyanazt tudom mondani, mint akkor, ahogyan abban sincs változás, hogy a bizonytalanság e téren továbbra is nagyon nagy. Három forrása van ennek.

Az egyik az árfolyam maga, mert bár a rubel árfolyama az utóbbi időben visszatért abba a tartományba, ahol tavaly is volt, de ennek a fenntarthatósága egyáltalán nem magától értetődő, hiszen az orosz gazdaság nagyon komoly csapásokat szenved el a háború és a szankciók következtében. A második ok, hogy a működésünk fenntartása egyre nehezebb. Minden héten újabb kihívással szembesülünk. A fuvarozás körül egyre több a kérdőjel. A háború kirobbanásakor szinte lehetetlen volt eljutni orosz területre, majd néhány hétig ismét jobb volt a helyzet, most viszont két hétbe is beletelt, amíg egy kamionunk Fehéroroszországba eljutott. A harmadik dolog pedig a vásárlóerő. Az orosz gazdaság hosszú ideje stagnál, és most kapott egy olyan ütést, ami hatással lesz a gyógyszerkeresletre is.

Ebből a három bizonytalansági faktorból fakadnak tehát azok a kockázatok, amelyek az orosz-ukrán konfliktus miatt a Richter ki van téve.

Így van. De, ami számunkra lényeges, hogy a Richter az 1950-es évek óta kiemelt szereplője a szovjet, illetve az orosz térségben a gyógyszer-alapellátásnak. Ehhez a küldetésünkhöz most is tartani fogjuk magunkat, bárhol is lakjanak, számunkra elsődleges a betegek ellátásának a biztosítása.

A szankciók nem érintik egyébként az önök működését?

A gyógyszerek nem részei a szankciós politikának, ennek csak nagyon közvetett módon érezzük a hatásait, a különböző beszerzések kapcsán, vagy, ahogy mondtam, a vásárlóerőben.

A fizetéssel kapcsolatban sincsenek gondok, amiatt, hogy az az orosz bankrendszert leválasztották a SWIFT-rendszerről?

A fizetési fegyelem nem romlott, és a helyi szereplők dollárhoz jutása is többé-kevésbé biztosított.

Az, hogy ez átmeneti vagy tartós lesz, nem tudjuk, de jelenleg inkább az áruk mozgatása jelenti a nagyobb kihívást és a fizetés a kisebbet. Két hete ez még fordítva volt, épp ezért mondom, hogy bizonytalan a helyzet és folyamatosan formálódik.

Ukrajnával is tudnak üzletelni?

Ukrajnában a normál üzletmenetet többé-kevésbé fel kellett függeszteni. Most az utóbbi napokban, hetekben érkeztek olyan megrendelések, amiket igyekeznénk kiszolgálni, de itt is az ország területére jutás az, ami lehetetlen.

A gyógyszeradományokat is csak segélyszervezeten keresztül tudjuk eljuttatni. A vevőket egyelőre a helyi raktárakból próbáljuk kiszolgálni, ahova már még a háború előtt elvittük az árut, tehát új árut kivinni Ukrajnába per pillanat nem tudunk.

Mi van a kijevi munkatársaikkal?

Mintegy 230 kollégánk dolgozott összesen Ukrajnában, közülük nagyjából harmincan elmenekültek, őket ott segítjük, ahová mentek.

A kijevi irodánkba lassan visszatér az élet, sokan dolgoznak otthonról, próbálják a normális életüket élni a mi kollégáink is.

A fizetését mindenki megkapja, és igyekszünk tartani bennük a lelket.

A háború és az infláció miatt az utóbbi időben rendkívüli volatilitás volt jellemző a Richter-papírok árfolyamára, igen negatív tartományba is süllyedt az árfolyam. Az USA-ban is hasonló piaci tendenciák figyelhetők meg, és ott már rekordszintre ugrottak a részvény-visszavásárlások. Önök gondolkoznak-e ilyen megoldáson.

Természetesen sok mindenen gondolkozunk, ám ma is azon a véleményen vagyunk, hogy

egyelőre nem szeretnénk a piaci folyamatokba beavatkozni. Annál is inkább, mert sok részvényestől azt a visszajelzést kapjuk, hogy a piaci likviditás vékony. Egy ilyen lépéssel tehát egyelőre tovább rontanánk valószínűleg a kereskedhetőségét a papíroknak, ez pedig semmiképpen nem cél.

Most is bíznak még abban, hogy a világ többi piacán tudják ellensúlyozni azt a bevételkiesést, amit az orosz piacon elszenvednek?

Nagyon bízunk benne, igen. Öt olyan húzótermékünk van, aminek a promóciójában nagyobb sebességre kapcsoltunk az idén, ezek nőgyógyászati készítmények. A csontritkulás, illetve a skizofrénia elleni készítményünktől pedig kétszámjegyű növekedést várunk.