Sok hazai gyűjtő évi 10 milliónál is többet költ műtárgyakra

Interjú2019. nov. 15.Devecsai János

Az októberben tartott óraaukción a 180 tételnek több mint a 85 százaléka elkelt és 90 millió forintnál is magasabb volt a forgalom - mondta el lapunknak Fertőszögi Péter, a BÁV Zrt. művészeti igazgatója.

Mit mutatnak a tapasztalataik: elsősorban milyen társadalmi réteg szokott licitálni a BÁV aukcióin?

Van egy tehetős 45 és 65 év közötti vásárlói kör, amely eleve úgy szocializálódott, hogy fogékonnyá vált a műgyűjtés iránt: a vásárlóközönségünk jelentős része közülük kerül ki.

De az utóbbi években megjelent egy új fiatal gyűjtői réteg is: ők teljesen más szempontok szerint vásárolják a műtárgyakat. Nem a magas érték érdekli őket, hanem az, hogy amit vesznek az kuriózum legyen. Sokszor olyan egyedi grafikákat és dísztárgyakat keresnek, amelyek egy modern lakásban is jól mutatnak. Ennek a rétegnek már nem könnyű eladni például egy XIX. századi festményt.

A 35 év alattiakat viszont kifejezetten érdeklik a 60-as, 70-es és a 80-as évek tárgyai, vagyis mindaz, amit ma retrónak hívunk.

Arányaiban mennyi külföldi szokott részt venni a licitálásokon?

Nehéz pontos adatot mondani, mivel erről nincsenek kimutatások, de szerintem legalább

a vevők 30-35 százaléka külföldi.

Őket főleg azok a tárgyak érdeklik, amelyek tradicionálisan nem kötődnek kizárólag a magyar művészethez, hanem általánosabb, nemzetközi jelleggel bírnak: például az ezüsttárgyak vagy az ékszerek. Ugyanakkor el lehet mondani, hogy a magyar festményeket elsősorban magyar gyűjtők veszik.

Októberben tartottak egy óraaukciót. Milyen eredményekkel zárták az eseményt?

Ha egy aukció eredménye nagyobb, mint az eredeti kikiáltási árak összege, akkor az már egy kifejezetten sikeres árverésnek számít. Itt pedig pontosan ez történt.

Végül a 180 tételnek több mint a 85 százaléka elkelt és 90 millió forintnál is magasabb volt a forgalom, ami órák esetében kiemelkedő teljesítménynek számít a hazai műtárgypiacon.

Eleve optimisták voltunk az aukció megszervezésekor, de még mi sem számítottunk ekkora sikerre.

Az érdeklődés óriási volt: a MOM Kulturális Központ nagyszínház termében teltház volt.

A kortárs műtárgyak iránt mekkora az érdeklődés?

Azt hiszem beszédes, hogy még most novemberben 2,5 millió forintos kikiáltási árral Bánfalvi Rita kalocsai motívumokat viselő kortárs ékszere is kalapács alá fog kerülni. Egy hónap múlva pedig lesz egy kortárs árverésünk is. Világszinten óriási az érdeklődés a korabeli művek iránt és lassú léptekkel, de a magyar műpiac is elkezdett felzárkózni a nemzetközi trendekhez.

Átlagosan évente mennyit költenek a gyűjtők a műtárgyakra?

Nagyon sokféle gyűjtő létezik: vannak, akik csak értékeket halmoznak fel, mások egy koherens gyűjteményt alakítanak ki és az aukciókon csak akkor nyitják ki a pénztárcájukat, ha olyan tárgy kerül kalapács alá, amely illik a kollekciójukba. Emiatt nem igen lehet átlagot mondani. Azt viszont meg lehet kockáztatni, hogy a törzsgyűjtői gárda itt a BÁV-nál évente mintegy 10 millió forintot legalább el szokott költeni.

Miben más a magyar műpiac, mint a külföldiek?

Külföldön olyan termékköröket is rendszeresen aukcionálnak, amelyet itthon még nem lehet igazán gazdaságosan értékesíteni. Például plakátokat, fotót stb. De tőlünk nyugatra nem ritka, hogy akár oldtimer autókat is lehet venni az árveréseken.

Hogy látja: mi az, amiben még fejlődnie kell a BÁV-nak?

Az ékszer és a műtárgypiacon egyértelműen piacvezetőek vagyunk, viszont a festmények értékesítésénél érzésem szerint még van tennivalónk. Ez persze nem jelenti, hogy ne lenne meg ennek a területnek is a komoly hagyománya nálunk. Viszont itt a legerősebb a verseny. Sok az erős konkurens, mivel fajlagosan a festményekben van a legtöbb pénz. Olyat alig hallani, hogy egy ékszer 100 millió dollárért kelne el, a festményeknél azonban ilyesmi évente többször is megesik a nagyvilágban.

Miként kívánják felvenni a versenyt a konkurensekkel?

Jövőre átadunk egy új árverező házat, amely már a XXI. századi igényeknek is meg fog felelni. Emellett a régi ingatlanjainkat is felújítjuk, hogy például különféle kiállításoknak, kamara aukciókak is helyet tudjunk adni. A BÁV-nál emellett még magasabb szintű oktatást is szeretnénk végezni, de megerősítjük az online lábunkat is.

A közelmúltban a BÁV-nál melyik alkotás kelt el a legnagyobb értékben?

Tavaly 75,6 millió forintért kelt el Rippl-Rónai József „Kékruhás lány virágos kalapban” című festménye.