Készpénzfelhalmozással készülnek a válságra a gazdagok

Hírek2019. nov 15.Sz.A.

A vagyonos befektetők egyre nagyobb arányban tartják befektetési tőkéjüket készpénzben. Ez a globális gazdaság bizonytalanságára utal - olvasható a svájci UBS bank elemzésében. Az óriási készpénzfelhalmozásra Ray Dalio befektetési guru is figyelmeztet.

A UBS az egymillió dollárnál magasabb értékű befektetésekkel rendelkezők körében végzett felmérése szerint a világon a befektetők vagyonuknak már a 27 százalékát tartják készpénzben, ami emelkedést jelent a tavalyi évhez képest.

A megkérdezettek hat százaléka szeretné tovább emelni a készpénzben tartott tőkéje arányát. Ezt a globális politikai helyzettel magyarázzák, a kockázatok közül a Brexitet, közel-keleti konfliktusokat és a Kína és az USA közötti kereskedelmi háborút kiemelve.

A befektetők a konfliktusok, politikai válságok negatív hatásaitól tartanak, 79 százalékuk látja nehezebbnek a jelenlegi befektetési piacot az öt évvel ezelőttihez képest.

66 százalékuk szerint a pénzpiacokat a geopolitika, nem pedig a gazdasági alapvetések irányítják. Ennek ellenére a megkérdezettek 69 százaléka pozitívan látja a következő egy évtizedet. Vagyonukat a fejlett, elöregedő társadalmakba és a zöld energiába szeretnék fektetni.

Az USB jelentése, a többi hasonlóval ellentétben, a Brexitet emeli ki az Egyesül Királyság befektetői számára, mint legfőbb fenyegetést. A svájci bank által megkérdezettek 50 százaléka volt ezen a véleményen. 

Ray Dalio befektetési guru „A világ megőrül, a rendszer összeomlik” című, LinkedIn oldalán megjelent esszéjében a világgazdaságban forgó hatalmas mennyiségű szabad pénz paradoxonjáról beszél.

– Miközben a gazdagok és hitelképes emberek számára gyakorlatilag ingyen érhetők el a szabad pénzeszközök, addig a szegények és hitelképtelenek nem tudnak pénzhez jutni. Mindez növeli a vagyoni, a lehetőségbeli és a politikai különbségeket – írja a Bridgewaters Associate milliárdos alapítója.

Az esszé rímel a connecticuti Greenwich Economic Forumon tett megjegyzéseire. A rendezvényen Dalio arról beszélt, hogy a gazdasági egyenlőtlenségek nemzeti vészhelyzethez vezetnek.

A bejegyzésének főbb megállapításai:

  • Összeomlott az a rendszer, amelyben a kapitalizmus még jól működött a többség számára.
  • Előfordul, hogy a túl sok pénzzel rendelkező kockázati tőkebefektetők olyan startup cégeket tömnek tele pénzzel, amelyeknek már nem lenne szükségük több forrásra. A befektetőket azonban ez nem zavarja, és ha a startup vállalkozás nem akarja elfogadni a pénzt, akkor azzal fenyegetik, hogy a versenytársait finanszírozzák majd nagy összeggel.
  • A józan gazdálkodás teljes hiányáról tanúskodik a fenti jelenség, és ez nemcsak folytatódik, hanem még gyorsul is, különösen a tartalékvaluta-országokban.
  • A gazdagok növekvő számban költöznek olyan helyekre, ahol kisebbek a vagyoni különbségek és konfliktusok, ám a nagy adófizetőket elveszítő országok hatóságai is egyre inkább igyekeznek őket csapdába ejteni.

BIZTOSÍTÁS
A rovat támogatója:
Így vásároljunk tudatosan használtautót
Nem egyszerű a használtautó-vásárlás menete, viszont érdemes megfontoltan cselekedni, bonyolult az utólagos reklamáció. A legjobb biztosítási ajánlat sokat segíthet.
Biztosítás2020. okt 17.
A Groupama az Év Biztosítója
Negyedik alkalommal, az idén is elnyerte a Groupama Biztosító a MoneyMoon Awards-on az Év Biztosítója elismerést. A biztosítási eszközalap kategóriában a társaság hat eszközalapja is az első helyen végzett. Megkapták a Legjobb Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjat is.
Biztosítás2020. okt 26.
Egy szakterületi rangsor alapján az SE a világ 250 legjobb egyeteme közé került
A Times Higher Education (THE) szerdán megjelent szakegyetemi világrangsora szerint a Semmelweis Egyetem (SE) az orvos- és egészségtudományi területen a világ 250 legjobb felsőoktatási intézménye közé került.
Hírekegy napja
Koronavírus - Meghalt 43 beteg, 2291-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 43, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2291 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.
Hírek2020. okt 28.