Sokáig szenvedhet még az olajipar - Interjú az Aegon Alapkezelő vezető elemzőjével

Interjú2020. szept. 23.Harsányi Péter

Tartósan alacsony szinteken maradhat a kőolaj árfolyama, mely az olajipari vállalatokra és a MOL-ra nézve meglehetősen kedvezőtlen. A finomítói marzsok ráadásul összeomlottak, míg a járvány miatt a kereslet jelentős része eltűnt – mondta a növekedés.hu-nak adott interjújában Helena Naffa, az Aegon Alapkezelő vezető elemzője.

Milyen szinteken alakulhat idén az olajár?

Nem vagyunk optimisták az olajárat illetően. Az olajipar ugyanis egy meglehetősen ciklikus iparág. A koronavírus miatti gazdasági visszaesés nyomás alatt tartja az árfolyamot.

Az olajárak alakulását tipikusan a kereslet-kínálat viszonya határozza meg. Az elmúlt hónapokban a gazdasági leállással a kereslet jelentős része eltűnt. Külön ki lehet emelni a repülőgép üzemanyagok iránt összeomló keresletet vagy a kisebb gépjárműforgalmat. 

A várhatóan lomhább nemzetközi gazdasági kilábalás következtében csak fokozatosan épülhet vissza a kereslet az olajpiacon. A képlet másik felét pedig a túlkínálat jellemzi termelői és tárolói oldalon. Ennek eredményeképpen tartósan nyomott olajárakra számítunk.

Hosszabb távon másfelől az alacsonyabb fogyasztású autók és az alternatív energiaforrások térnyerése szintén mérsékli az olaj iránti keresletet. Az energia mixen belül tartósan csökkenhet a szénhidrogének iránti igény.

A határidős olajárak 56 dollár közelében tartózkodnak a Brent típusú kőolaj esetében. Jelenleg nem látok fundamentális okot arra, hogy e szint felé emelkedjünk.

Hogyan látja az olajkínálat alakulását? Fenntarthatják-e az OPEC országok a kitermelés korlátozását?

A készletek magas szinteken vannak világszerte, egyértelműen túlkínálatos a piac.

Emiatt az OPEC országok fenntarthatják a kitermelési kvótákat annak érdekében, hogy ne kezdjen el zuhanni az olajár. A termelés csökkentési kvóták betartása ellenben nem könnyű feladat az olajkartellen belül, miután ez jellemzően a piaci részesedés csökkenésével jár.

Milyen hatással van az alacsony olajár a MOL-ra?

A jelenlegi környezet kifejezetten kedvezőtlen a kitermelés üzletágra, mivel a kitermelt kőolajat csak alacsonyabb áron lehet értékesíteni. Ezzel szemben a szegmens költségei többé-kevésbé fixek.

A finomítás üzletágra normális körülmények között kedvezően hat az alacsony olajár, miután a keresletet élénkítheti. A jelenlegi járványhelyzetben azonban a keresleti oldal is szenved. A finomítói marzsok ráadásul összeomlóban vannak.

Megnőhet-e a csődök száma az olajipari vállalatok körében a kedvezőtlen környezet hatására?

A kisebb szereplők körében erre viszonylag nagy az esély. A nagyobb, tőkeerős és jól diverzifikált társaságok, mint például a MOL, ugyanakkor át tudják vészelni a mostani nehezebb időszakot.

A MOL például egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kiskereskedelmi ágazatra, azaz a benzinkutakra és töltőállomásoknál található üzletekre, melyektől növekvő bevételeket vár hosszabb távon a menedzsment.

A finomítói marzsok is számottevően beszűkültek az elmúlt időszakban. Mit jelent ez a MOL számára?

A finomítói üzletág nyereségességét alapvetően befolyásolja a finomítói marzs, ami nem más, mint az olajár és a végtermék árának a különbsége. Fontos látni, hogy a marzsok még a járvány előtt összeomlottak. Korábban hosszú évekig magas árréssel működött az ágazat, de a gazdasági ciklus lassulásával, illetve lefordulásával beszűkültek a marzsok. Emiatt alacsonyabb szinten ragadt a profitabilitás is.

Némileg megnyugtató, hogy a MOL pozsonyi finomítója rendkívül komplex, uniós szinten is modernnek számít. Százhalombattán a dunai finomítói komplexitása is igen magas szintű. Nem ezek a finomítók fognak először szenvedni az alacsonyabb marzsoktól.

További problémát jelent, hogy volumen oldalról sincs akkora megugrás, mint ami általában tapasztalható ilyen alacsony olajáraknál. A koronavírus miatt ugyanis az alacsony üzemanyagárak ellenére sem utazunk annyit és a cégek is óvatosabban termelnek.

Hogyan védekezik a MOL az alacsonyabb olajárak és a szűkebb finomítói marzsok ellen?

A társaság egy meglehetősen hatékony költségcsökkentő programot indított az elmúlt években, mely segít tompítani a mérsékeltebb bevételeken.

Másfelől az olajmezők nagy része külföldön található, melyeket hagyhatnak kimerülni tartósan alacsony olajárak esetén. Emellett az újabb mezők vásárlásával is kivárhat a cégvezetés.

A finomítói üzletágba nagyobb rugalmasságot visz a menedzsment és diverzifikálják a termékportfóliót is. Nagyobb hangsúly fektethetnek például a poliol üzemre, ahol a tartós műanyag készítéséhez szükséges alapanyagokat állítanak elő. Utóbbira hosszútávon is meglehetősen nagy a kereslet.

Az etiléntermelésbe, az elektromos autókat kiszolgáló energiaforrásokba és infrastruktúrába is több pénzt fektethetnek be, egyre jobban felpöröghetnek a beruházások e területeken.

Fontos viszont megjegyezni, hogy a MOL 20-30 éves terveket követ, vagyis a koronavírus átmeneti hatása nem írja át az alapstratégiát.

Miként hat a dollár árfolyamának változása az olajiparra és a MOL-ra?

Az olajipar dollár alapú üzlet. A szektor erősebb dollárban érdekelt, hiszen a bevétel dollárhoz kötött, miközben a költségek egy része helyi devizákban, a MOL esetében leginkább forintban merül fel. Ennek következtében a fennmaradó nyereség is dollárban van kifejezve.

Elmondható tehát, hogy a MOL profitál a forint gyengüléséből.

A képet valamelyest árnyalja, hogy a gyenge forint a hazai üzemanyag keresletre negatív hatással van.

Milyen szintekre várják a dollár/forint árfolyamot?

Középtávon minden jel a dollár gyengülése mellett szól, bár rövidtávon kibontakozott egy korrekció. Ugyanez igaz a forintra is, ezért a dollár/forint kurzus esetében e két hatás nagyságrendileg kiolthatja egymást. Amennyiben viszont megindulna a tőkeáramlás dollár irányából az euró irányába, akkor a dollár/forint árfolyam is kicsit lejjebb kerülhetne. Értékeltség alapon ezt várnánk.

Egyre fontosabbá válik a környezetvédelemre nagyobb hangsúlyt fektető, társadalmi szempontokat is figyelembe vevő felelős vállalatirányítás (ESG). Hogyan illeszkedik be a MOL ebbe a képbe?

Az ESG térnyerése nemzetközi trend. Az Aegon Alapkezelő is stratégiai célul tűzte ki a fenntarthatósági szempontokat a befektetési döntéshozatalnál. A feltörekvő piaci ESG alapunk pedig elsőként debütál itthon kifejezett ESG integrálási stratégiával, melytől pozitív hozam hatást várunk el.

Ebben a témában üdvözlendő, hogy a MOL az ESG fontosságát korán felismerte és látható erőfeszítést tett meg az ESG szempontoknak való megfelelésben. A MOL megfelelése a saját iparágán belül kiváló az ESG szempontok alapján.

A szennyező iparágakon belül sem mindegy, hogy egy vállalat mennyire szennyezi a környezetet. A széndioxid kibocsátás / megtermelt hordó szénhidrogén mutató esetében kifejezetten jól áll a Magyar Olaj- és Gázipari vállalat, mely egyúttal számos más nemzetközi sztenderdnek is megfelel.

Az egészségi és biztonsági szempontok alapján is élen jár a társaság.

A tisztábban működő vállalatok részvényeit számos ESG befektetési alap is megvásárolhatja, ami jótékony hatással van a részvényárfolyamra. A hazai és nemzetközi szabályok betartása másrészről azért is fontos, mert megszegésük esetén óriási bírságokat kaphat egy-egy iparági szereplő.

Milyen esetben érhetné meg MOL részvényt vásárolni?

Az olajipar egy ciklikus iparág. Ha a gazdasági ciklus kedvezőbb fordulatot vesz, illetve ha magasabb szinteken stabilizálódnának a finomítói marzsok és az olajár, abban az esetben sokat javulhatna a társaság megítélése.

A fenntarthatóságot segítő és a finomítói flexibilitást javító stratégiai beruházások végrehajtása szintén növelnék a MOL vonzerejét. Ezen az úton indult el a társaság.

Emellett egy-egy túlzó mértékű piaci esés után, olcsóbb árazás mellett szintén megérheti MOL részvényekbe fektetni.

Mekkora most az igény a megújuló energiára?

A megújuló energiára támaszkodó üzletágak rövidtávon nehéz helyzetben vannak. Az olaj- és gázárak összeomlásával kevésbé érzékelhető a megújuló technológiák és erőforrások árelőnye.

A megatrendek azonban a tisztább energiaforrásoknak kedvez. A megújuló energia előállításának a költsége évről évre csökken, miközben a szabályozás is támogatóbbá válik. A környezetvédelmi szempontok miatt az unió szigorúbban bünteti a széndioxid kibocsátást. Vagyis idővel elmozdulhatunk a hatékonyabbá váló, fenntarthatóbb energiaforrások felé. A napelemek terén például komoly technológiai fejlődést láthattunk az elmúlt évtizedben.