Külföldön már grafént tesznek az arcmaszkokba – baktériumok ellen biztos véd, a COVID ellen talán…

Tech2020. szept. 23.Palugyai István

Az immár követhetetlenül sokféle arcmaszkok között már a század csodaanyagaként emlegetett grafénnal készült maszkok is megtalálhatók. Az egyatomos vastagságú szénréteggel azért érdemes a védekezésnél számolni, mert nemcsak a baktériumok sejtfalát pusztítja el, de a vírusok ellen is jó. A használatot legfeljebb a grafén viszonylag magas ára gátolhatja.

A legutóbbi hírben egy Hong-Kong-i Egyetem állított elő grafént tartalmazó, akár mosható változatban is készülő maszkot, mely állítólag a baktériumok 80 százalékát elpusztítja, sőt ha tíz percig napfény is süti, a hatékonyság akár a száz százalékot is közelíti.

A kutatók állítása szerint az grafén kétdimenziós, vagyis egyatomos kristályszerkezetének éles szélei afféle nanokésként sérthetik fel a mikroorganizmusok sejtmembránjait, de azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a grafén víztaszító képessége miatt egyszerűen kiszáradnak a baktériumok. 

Egyébként már áprilisban olvashattunk pekingi kutatók fejlesztéséről, mely a maszkok textil alapanyagát grafén-polipropilén réteggel gazdagította és ez mikrobaölő képességgel gazdagította az akár két napig is hordható arcmaszkot.

Akárhogy is, szerte a világban már több helyen árusítanak is grafénes maszkokat. Kanadában a maszk alapanyagát egy grafénes kompozitból álló tintával itatják át, egy amerikai cég 50 szer mosható, vízlepergető belső rétegű és az orrnál ragasztható résszel gazdagított grafénes bevonatú maszkokat árul, hármas csomagban 25 dollárért (7550 forintért), egy brit cég egy grafén maszkot 17,5 fontért (6850 forintért) kínál.

Arról, hogy ezek a maszkok mennyire hatásosak a COVID ellen, valódi tudományos értékelést, elemzés nincs.

Tény, hogy a grafénbevonat taszítja a port és a 2,5 mikronnál kisebb átmérőjű, levegőben lévő részecskék ellen hatékony. A koronavírus azonban mintegy 0,2 mikron átmérőjű és 0,3 mikronnál kisebb vízcseppekben is utazhat.

Az egyik brit cég arcmaszkját úgy hirdetik, hogy a 0,3 mikronnál nagyobb részecskék ellen is 99 százalékban véd és 80 százalékban az ennél kisebbek ellen is, vagyis egyenértékű az FPP2-es, vagy N95-ös maszkokkal.

A Guardian G-Volt nevű maszk egy hordozható akkumulátorral működik, amely USB-porton keresztül csatlakozik a maszkhoz, és a gyenge áramú elektromos töltés sterilizálja a maszk felületét, valamint taszító hatást gyakorol a grafénszűrőben rekedt részecskékre. A beépített LED-es lámpa pedig figyelmezteti a felhasználót, ha a maszkot ki kell cserélni.

Az átnedvesedett N95 maszkokat meg kell semmisíteni, a Guardian G-Volt azonban egy megfelelő otthoni készülékben felmelegíthető és sterilizálható, ami lehetővé teszi a maszk biztonságos újrafelhasználását.