Szabó András Csuti: "Mit sem ér egy 80 ezres stadion, ha abban csak 6 ezer ember van"

Interjú2023. ápr. 16.Szabó Anna

A világ legjobb influenszereivel és legjobb szűrési paramétereivel együtt is, ha rossz stratégiát választunk teljesen mindegy mennyi pénzt költünk el rá - mondta a növekedés.hu-nak Szabó András, Csuti, a Social Guru ügyvezetője.

Mostanra a Social Guru jelentős piaci szereplővé lépett elő a marketing piacon, véleményvezéreik akár több százezres és/vagy milliós követőtáborral bíró influenszerekből állnak. Hogyan, milyen stratégia mentén sikerült ezt létrehozni?

Az első és legfontosabb, amit kiemelnék, hogy a Social Guru indulásakor az ügynökségekkel kapcsolatos tapasztalásomat, valamint az én közel két évtizedes pénzügyi pályán, sales és vezetői területen szerzett tudásomat próbáltam úgy összegyúrni, hogy a vállalkozást eljuttassam oda, ahol most tart.

Említette, hogy sok ügyfelünk van, ami valóban igaz, de talán még ennél is fontosabb, hogy milyen régóta és mennyire komplexen dolgozunk együtt velük.

Mindent egybevetve, ami a leginkább számít, hogy amikor megkérdezzük ezeket a cégeket, hogy mi a különbség a korábbi partnereiknél és a Social Guru-nál szerzett tapasztalataik között, akkor szerintem 10 ügyfélből kilenc azt mondja, hogy az ügyfelekhez való hozzáállásunk, amiben igazán jobbak vagyunk.

Ez természetesen a vállalkozás vezetőjeként jó érzéssel tölt el, másrészt viszont elszomorítónak tartom, hogy ezzel ki lehet tűnni a magyar piacról.

Értelemszerűen az elején abból a kapcsolati tőkéből dolgoztunk, amivel rendelkeztünk és amivel máig rendelkezem. Az volt a cél, hogy ne csak mint influenszerekkel tudjanak velünk együtt dolgozni, hanem ennél komplexebben, mint céggel is.

Azóta nyilvánvalóan bővült a paletta, több marketing- és közösségi média szakember kollégánk lett, de a csapatban saját arculattervező, reklámfilm-szakember, vágó, webfejlesztők és hirdetés specialisták is megtalálhatóak. 

Hogy látja, mit néznek ma a hirdetők? A követések számítanak, vagy a megtekintések, esetleg a social engagement? Mi alapján választják ki, hogy kivel érdemes marketing szerződést kötni?

Ez egy nagyon komplex kérdés, hiszen nagy eltéréseket lehet tapasztalni hirdetőként. Azt fontos leszögezni, hogy csak a saját partnereinkről nyilatkozhatok, azokra a cégekre nyilván nincsen rálátásunk, akik nem velünk dolgoznak. Így abból tudok merítkezni, amit a saját ügyfeleinknél tapasztaltunk, illetve azt is el tudom mondani, hogy szerintem hogyan kellene influenszereket ajánlani a hirdetőknek.

Nyilván mit lát először az ember: egy oldalt, rajta a képek, videók minőségét, a követőszámot és bizonyos esetekben a lájkokat, hozzászólásokat.

A követőszám azonban egy nagyon becsapós érték. Hiszen futball hasonlattal élve, mit sem ér egy 80 ezres stadion, ha abban csak 6 ezer ember van.

Hiába nem kevés 6 ezer fő, de a hatalmas lelátón eltűnik, elvész, és a stadion az elért eredményhez képest drága volt. Ellenben, ha 6 ezer ember egy 4-5 ezres stadionba szeretne bejutni, akkor máris teltházról beszélünk és költséghatékony a stadion.

Ugyanez a helyzet egy influenszernél is. Ha valakit 25-30, vagy 50 ezren követnek és ezzel storykban 4-6 ezres eléréseket, lájkban pedig 1500-2000-es darabszámot tud elérni, akkor az egy nagyon jó arány, különösen, ha a követők korcsoport és esetleg lokáció szerint is relevánsak egy-egy hirdetőnek. Ellenben hiába rendelkezik valaki akár százezres követőtáborral, ha ugyanilyen számokat produkál a lájkok és a story elérések terén, az már nem mondható jónak.

Az első és a legfontosabb talán - és ez minden ügynökségnek kötelessége lenne -, hogy ezeket a statisztikákat, mutatókat megvizsgálják és a hirdetők rendelkezésére bocsássák.

A hirdetők részéről gyakran érkezik olyan kérés, hogy például 50-100, vagy 150 ezres követőtáborral bíró influenszereket keresnek a promócióhoz. Ilyenkor mindig felteszem a kérdést, miért pont ezeket a számokat találták relevánsnak. Ebből pedig rendszerint eljutunk oda, hogy az általa kívánt megtekintésszámot valójában akár 30 százalékkal csökkentett büdzséből is meg tudom neki oldani, mert ahhoz, amit a hirdető szeretne, rendre kisebb követőtáborral bíró influenszerek is elegendőek az általa előzetesen gondoltnál.

Mi nem csak a követőszámot, hanem a fenti arányokat is vizsgáljuk, mert könnyen lehet, hogy egy kisebb követőtáborral bíró influenszer is ugyanannyi emberhez tudja eljuttatni a hirdetést, a promóciót, mint egy nagyobb követőtáborral rendelkező. Végeredményben egy hirdetésnél mindig a megtekintések mennyisége számít. Hogy ez tévében, rádióban, újságban, plakátokon, online felületén, vagy éppen egy influenszer közösségi oldalán történik, az csak részletkérdés. Az egyetlen, ami fontos, hogy végül az ügyfél által a legelején definiált célt elérjük.

Hogyan lehet lemérni, hogy egy-egy influenszerrel sikeres volt-e az együttműködés?

Az első és talán legfontosabb, hogy tudja-e hozni azokat a számokat, amiket garanciában is vállalunk a megrendelő felé.

Ezen túl azonban, ahogy említettem külön kell választani a célokat. Egy márkaépítés kezdeti szakaszában például lehet, hogy nem is az a legfontosabb, hogy hány embert irányítunk át egy weboldalra, webshopba, vagy hányan vásárolnak a kampány hatására, hanem az, hogy milyen nívóval bíró, milyen társadalmi megítélésű, mennyire elismert személlyel tudunk kampányolni.

Ezek a szempontok azonban háttérbe szorulnak, ha már nem kifejezetten a brandépítés a célunk, hanem, hogy minél több terméket eladjunk. Egy ilyen kampánynál például már a posztoknak nincs nagy jelentősége, hiszen abba nem tudunk kattintható linkeket tenni. Egy ilyen esetben egyértelműen az vezethet sikerre, ha az influenszer storyjába ágyazott link olyan kattintásszámot tud produkálni, ami kis túlzással "lebénítja" a webshopot.

Szabó András, Csuti, a Social Guru ügyvezetője

Persze egy ilyen eredményhez megfelelő költségvetést is mellé kell rakni. Azonban a pénz, mint mindig, ebben az esetben sem old meg mindent. Jó stratégiára itt is szükség van.

A világ legjobb influenszereivel és legjobb szűrési paramétereivel együtt is, ha rossz stratégiát választunk teljesen mindegy mennyi pénzt költünk el rá.

Fontos a kreativitás, hogy jól fel legyen építve a kampány és ne csak ad-hoc jelleggel legyenek különböző megjelenések, hanem legyen mögötte tudatosság.

Milyen követőtábor felett éri meg elkezdeni influenszerkedni és nagyságrendileg mennyi pénzt lehet ezzel keresni?

Az első kérdésre a válasz, hogy ez mindenképp személyiségfüggő. Én például tudatosan közel százezer követőig semmilyen együttműködést nem vállaltam. Szerencsére máig megengedhetem magamnak, hogy ne a megélhetési influenszerek közé soroljanak. De teljesen megértem, ha valaki megélhetési influenszerként dolgozik.

Az anyagiakkal kapcsolatban pedig azt tudom mondani, hogy vannak íratlan szabályok, amiket vagy betartanak, vagy nem, tehát az árazás eltérhet. Alapvetően a követőtáborral megegyező értékben lehet pénzt kérni a hirdetésekért. Nyereményjáték, vagy reels videók esetén ennél kicsit magasabban is lehet árazni. Storykért -amik maximum 1 perces összefüggő videók-, általában a posztértékkel megegyező összeget lehet elkérni. Statikus storyért ennek körülbelül a felét.